XPeng

Un taxi aerian de fabricație chinezească și-a încheiat cu succes primul zbor de probă în public în Emiratele Arabe Unite.

Vehiculul complet electric, care cântărește 700 kg, este echipat cu un sistem inteligent de control al zborului și capabilități de zbor autonome.

Aeronava cu decolare și aterizare verticală (eVTOL) a zburat cu cabina de pilotaj goală pe cerul Dubaiului timp de 90 de minute.

Spre deosebire de avioane și elicoptere, vehiculele eVTOL ar putea oferi călătorii personale rapide de la un punct la altul, la fel ca un taxi.

„Acesta este primul pas în realizarea visului”, a declarat Omar Alkhan, director executiv al Camerei de Comerț și Industrie din Dubai, adăugând că se așteaptă ca mai multe vehicule ca acestea să fie testate în viitorul apropiat.

XPeng X2, dezvoltat de filiala de aviație a XPeng din Guangzhou, este unul dintre zecile de proiecte de mașini zburătoare din întreaga lume.

„Va fi o bază foarte importantă pentru următoarea generație de mașini zburătoare”, a spus Minguan Qui, directorul general al companiei Xpeng Aeroht.


Aeronava electrică cu două locuri are opt elice și poate zbura 140 km în 45 de minute, atingând o viteză maximă de 130 km/h.

Deși într-o zi vehiculele fără pilot pot transporta pasagerii în aer, tehnologia mai are un drum lung de parcurs, deoarece se confruntă cu provocări majore - inclusiv durata de viață a bateriei, controlul traficului aerian și probleme de siguranță și infrastructură.