universitati

Universitatea Oxford a ocupat primul loc în clasamentul universitaților la nivel internațional pentru al șaptelea an consecutiv, în timp ce alte două universități britanice au ajuns, de asemenea, în top 10.

Clasamentul universitar mondial anual Times Higher Education (THE) arată ca Universitatea Harvard din Statele Unite își păstreazeă poziția a doua, în timp ce Universitatea din Cambridge a sărit de pe locul cinci  anul trecut la pe locul trei , în comun cu Universitatea Stanford.

Imperial College London din Marea Britanie a urcat de pe locul 12 anul trecut pe locul 10 în cele mai recente clasamente.

SUA au continuat să domine ca țară cu cele mai multe universități din topl, ocupând șapte din primele 10 poziții și 58 din primele 200.

Există însă un avertisment că universitățile chineze se apropie de dominația globală a SUA asupra învățământului superior, clasamentul dezvăluind că supremația în cercetare a universităților americane scade „în parte din cauza unui decalaj tot mai mare de producție între universitățile de elită și restul. ”.

Clasamentul din acest an include 1.799 de universități din 104 de țări și regiuni.

În total, cincisprezece universități europene sunt plasate printre primele 50 de instituții din lume. Printre acestea se numără École Polytechnique Fédérale de Lausanne din Elveția (41), KU Leuven din Belgia (42), Universitatea Heidelberg din Germania (43), Paris Sciences et Lettres din Franța – PSL Research University Paris (47) și Institutul Karolinska (49) din Suedia.

Clasamentul se bazează pe 13 indicatori de performanță care măsoară performanța unei instituții în patru domenii: predare, cercetare, transfer de cunoștințe și perspectivă internațională.