avorturile

Reacție furibundă a oamenilor pe rețelele sociale după ce purtătorul de cuvânt al BOR, adică Biserica Ortodoxă Română, a spus că statul nu ar trebui să finanțeze avorturile. Mai exact, este vorba despre decontarea prin Casa de Asigurări de Sănătate pentru astfel de intervenții.

De unde a pornit scandalul ?

Mai multe organizații non-guvernamentale au făcut o petiție pentru a cere statului să finanțeze operațiile de avort.

Ca buni sfătuitori ce sunt, reprezentanții BOR s-au grăbit să reacționeze prin purtătorul lor de cuvânt:

„Poziţia BOR şi a tuturor cultelor faţă de avort e una clară, firească, fermă şi ireversibil orientată pro-viaţă. Mesajul creştin are ca miez libertatea, iubirea şi respectul pur faţă de viaţa şi demnitatea persoanei umane, născute sau nenăscute încă. Avortul este şi rămâne legal, dar nu tot ce este legal coincide totdeauna riguros cu ce este moral, graniţa dintre ‘permis’ şi ‘posibil’ fiind una la care ar trebui să reflectăm atent şi responsabil ca persoane înzestrate nu doar cu trup, ci şi cu spirit. Biserica are printre funcţiile sale centrale şi pe aceea de a contribui exemplar la întreţinerea ordinii morale în societate, de a explica necesitatea igienică a moralei personale şi publice, de a orienta atenţia spirituală a oamenilor spre lucrurile esenţiale, între care viaţa, educaţia, relaţia cu celălalt, mântuirea din răul cu multe chipuri care sfidează şi sabotează sensul existenţei omeneşti. Crima, inclusiv cea comisă prin avort, este unul dintre aceste chipuri”, se arată în comunicatul Biroului de presă al Patriarhiei Române, transmis luni de Agerpres.

Despre cum întreține ordinea morală BOR, vom vorbi ceva mai jos !

Se cuvine totuși să prezentăm și o reacție a ministrului sănătății, Alexandru Rafila.

„Sunt 250 (de ONG-uri) care au cerut decontarea și 148 care au cerut interzicerea decontării avorturilor. Trebuie să vedem argumentele. Sunt multe situații în care avortul este un drept al femeii, sunt multe situații în care sarcina e nedorită. Noi facem eforturi legate de centrele de planning familial, pentru că sarcina trebuie să fie dorită, nu trebuie să fie un accident și, din acest punct de vedere, cred că o poziție echilibrată care să permită inclusiv accesul la întreruperea medicală a sarcinii să poată să fie decontată.

Nu putem să judecăm global. Există o parte a societății care susține acest lucru și eu înclin să cred că trebuie să găsim o soluție. Am primit și o altă solicitare să interzicem decontarea. Oamenii sunt întotdeauna împărțiți. Are și o componentă religioasă. Trebuie să cumpănim bine, pentru că există situații în care întreruperea sarcinii este necesară și din motive medicale sau etice.

Nu o să facem un program de întrerupere de sarcină, nu e o problemă de sănătate publică, dar CNAS trebuie să găsească o soluție pentru cazurile la care făceam referire.”, a spus Rafila citat de G4Media.

Andrada Cilibiu, activistă pentru drepturi sexuale și reproductive la Centrul FILIA, unul din ONG-urile semnatare a scrisorii deschise a spus la postul de radio RFI că ”suntem într-un punct în care accesul femeilor la întreruperea de sarcină la cerere în siguranță e din ce în ce mai restricționat. Anul trecut și în 2020 am avut peste 300 de cazuri de avorturi făcute în condiții de risc (...). Am cerut decontarea avortului prin CNAS pentru că în acest moment una dintre restricțiile majore este și cea legată de preț. Prețul unui avort într-un spital public ajunge și până la 1.000 de lei, iar în clinicile private ajunge chiar și până la 4.500 de lei și asta le afectează mai ales pe cele mai vulnerabile dintre noi (...). Orice restricționare a accesului la avort reprezintă o formă de violență împotriva femeilor”.

CUM AU REACȚIONAT ROMÂNII PE FACEBOOK:

Așa cum era de așteptat, românii s-au arătat revoltați de reacția BOR la acest demers al ONG-urilor. Am selectat câteva din cele mai interesante opinii:

In primul rand, o institutie care a detinut sclavi, a colaborat cu regimuri totalitariste si demonstreaza lipsa de transparenta cand e vorba de bani, nu poate casca gura pe subiectul moralitate. Ca sa nu mai spun ca personajul central in jurul caruia exista aceasta institutie e un personaj odios care, conform scripturilor, a comis sau ordonat genociduri si pruncucideri.

In al doilea rand, daca le pasa atat de mult de avorturi, poate ar fi trebuit sa se implice in promovarea metodelor de a reduce avorturile: educatie sexuala, programe de planificare familiala, metode contraceptive. Nu numai ca nu se implica, dar sunt si un obstacol masiv.

In al treilea rand, avortul este o dilema morala pentru ca implica intrebari despre ce inseamna sa fii uman, cand incepe viata umana, cand se obtine statutul de persoana, ce are prioritate, femeia sau embrionul, etc. Tocmai de aceea pozitia de bun simt este cea de a da dreptul si responsabilitatea femeii sa aleaga si sa se confrunte cu aceasta dilema.

Un alt comentariu care relevă frustrarea românilor când vine vorba de banii primiți de la bugetul statului de BOR: 

Cine sunteți voi să vorbiți despre ce vrea fiecare femeie să facă, De când îți permiți să vorbești de morală, voi nu aveți așa ceva,  Statul nu are niciodată fonduri deși nu se opresc jumătate din salariu in fiecare luna, doar voi nu plăttiți aceste contribuții și beneficiați la greu de aceste fonduri. Daca s-ar face educație sexuală în școli ar știi copii că nu e ok sa faci copii precum și cum sa te protejezi sa nu ajungi la avort. 

Un alt comentariu, face referire la un articol din Constituție:

Art. 34 Dreptul la ocrotirea sănătății este garantat.

În rest e doar cursa de imagine pentru manipularea adepților în scopul căpătuirii cu bani dusă de BOR, pe de-o parte, și ciupercăria de ONG-uri, pe de altă parte. Marketing de cumetrie. 

Despre moralitatea BOR, sesizată și de alți utilizatori de pe Facebook:

Are zi liberă domnul Vasile Bănescu să-și dea cu părerea? Mă gândeam că dânsul ar fi mai ocupat să repare reputația Bisericii Ortodoxe Române după ce că:

• au tot ieșit la iveală abuzurile sexuale din propria ogradă a BOR

https://safelumina.ro/urzeala-chiliilor/

https://safielumina.ro/ghid-de-personaje/

• au tot ieșit la iveală afacerile bisericii din bani publici 

https://safielumina.ro/fabrica-de-chefuri-a-patriarhiei/

https://safielumina.ro/hotelul-camuflat-al-patriarhiei/

• a încercat să blocheze prin orice metodă a putut comunicarea informațiilor de interes public, așa cum îi obligă legea 

https://safielumina.ro/precedent-obtinut-de-sa-fie-lumina-bor-este-obligata-sa-se-supuna-legii-544/