nasa james webb

A trecut un an de când a fost lansat telescopul spațial James Webb iar NASA a publicat online o serie de imagini uluitoare din spațiu.

Ochiul nostru liber nu va putea niciodată să vadă ceea ce vede telescopul: călătorind prin lumină și spațiu, scriu jurnaliștii de la Asociated Press citați de Euronews. James Webb poate vedea originile universului - ceva ce mintea noastră cu greu poate începe să înțeleagă.

Lucrând ca o mașină a timpului, primele imagini distribuite de acest puternic telescop pe 12 iulie ne-au arătat galaxii îndepărtate, moartea stelelor și atmosfera planetelor din afara sistemului nostru solar.

Mai jos sunt câteva dintre cele mai uimitoare imagini pe care le-a lansat până acum.

O privire mai profundă asupra stâlpilor creației

Telescopul James Webb a surprins o imagine foarte detaliată a stâlpilor emblematici ai creației – făcute celebre pentru prima dată prin imaginile realizate de telescopul Hubble al NASA în 1995 – unde noi stele se formează în nori denși de gaz și praf.

Stâlpii tridimensionali arată ca formațiuni de stâncă, dar sunt mult mai permeabili. Aceste coloane sunt formate din gaz interstelar rece și praf care apar - uneori - semitransparente în lumina aproape infraroșie.

Bazându-se pe imaginile realizate în 1995 și 2014, noua viziune a lui Webb asupra Stâlpilor Creației îi va ajuta pe cercetători să-și reînnoiască modelele de formare a stelelor prin identificarea unor numărări mult mai precise ale stelelor nou formate, împreună cu cantitățile de gaz și praf din regiune.

De-a lungul timpului, ei vor începe să dezvolte o înțelegere mai clară a modului în care stelele se formează și ies din acești nori prăfui de-a lungul a milioane de ani.


Pe 28 octombrie, NASA a lansat o a doua imagine a Stâlpilor Creației, de data aceasta așa cum este văzută de Instrumentul Mid-Infrared (MIRI) al lui Webb. Și este bântuitor - în cuvintele NASA, această redare excepțional de prăfuită o face atât sumbră, cât și „înfricoșătoare”.

Asta pentru că, în timp ce lumina infraroșie mijlocie este specializată în detalierea unde se află praful, la aceste lungimi de undă, majoritatea stelelor din jur nu sunt suficient de strălucitoare.

„În schimb, acești stâlpi de gaz și praf care se profilează, în nuanțe de plumb, strălucesc pe marginile lor, sugerând activitatea din interior”, a explicat NASA.


Mii de stele noi în Nebuloasa Tarantulei

În imaginile publicate de NASA în septembrie, nebuloasa 30 Doradus poate fi văzută prezentată în toată splendoarea sa.

Supranumită Nebuloasa Tarantula, este favorita astronomilor care studiază formarea stelelor, fiind una dintre cele mai mari și mai strălucitoare regiuni de formare a stelelor din galaxiile cele mai apropiate de Calea Lactee.

Nebuloasa Tarantula se află la 161.000 de ani lumină depărtare în galaxia Marelui Nor Magellanic. Își trage numele de la filamentele lungi de praf care seamănă cu picioarele păianjenilor din imaginile mai vechi.

Telescopul James Webb, totuși, surprinde grădinița stelară cu noi niveluri de claritate, prezentând zeci de mii de stele tinere nevăzute până acum, care au fost învăluite anterior în praf cosmic.


Galaxia fantomă legendară

Această imagine uimitoare este a așa-numitei Phantom Galaxy (M74). Capacitatea lui Webb de a capta lungimi de undă mai mari de lumină permite oamenilor de știință să identifice regiunile de formare a stelelor din galaxii precum aceasta.

Această imagine dezvăluie mase de gaz și praf în brațele galaxiei și un grup dens de stele în miezul acesteia.


Prima imagine directă a unei exoplanete îndepărtate

NASA a lansat, de asemenea, observații fără precedent ale unei planete din afara sistemului nostru solar, utilizând privirea puternică în infraroșu a telescopului spațial James Webb pentru a dezvălui noi detalii pe care telescoapele de la sol nu le-ar putea detecta.

Imaginea exoplanetei HIP 65426 b, o gigantă gazoasă de aproximativ șase până la 12 ori masa lui Jupiter, este fotografiată în premieră de telescopul Webb realizează o imagine directă a unei planete dincolo de sistemul solar.

Situat la 355 de ani lumină de Pământ, HIP 65426 b are o vechime de aproximativ 15 până la 20 de milioane de ani, în comparație cu Pământul nostru de 4,5 miliarde de ani.

Este de 100 de ori mai departe de steaua gazdă decât este Pământul de Soare, așa că este suficient de departe de stea încât Webb poate separa cu ușurință planeta de steaua din imagine. Dar este, de asemenea, de peste 10.000 de ori mai slabă decât steaua gazdă în infraroșu apropiat și de câteva mii de ori mai slabă în infraroșu mijlociu.


Jupiter și lunile sale, așa cum nu le-ați mai văzut până acum

Oamenii de știință de la NASA au lansat și noi fotografii ale celei mai mari planete a sistemului solar, descriind rezultatele drept „destul de incredibile”.

Telescopul James Webb a făcut fotografiile în iulie, surprinzând vederi fără precedent ale luminii nordice și sudice ale lui Jupiter și învolburând ceață polară. Marea Pată Roșie a lui Jupiter, o furtună suficient de mare pentru a înghiți Pământul, iese în evidență strălucitoare alături de nenumărate furtuni mai mici.

O imagine cu câmp larg este deosebit de dramatică, arătând inelele slabe din jurul planetei, precum și două luni mici pe un fundal strălucitor de galaxii.

Cum se schimbă Galaxy Cartwheel

Cele mai recente imagini apar la doar câteva săptămâni după ce un alt lot de imagini capturate de echipa James Webb ne-a arătat galaxia Cartwheel mai în profunzime, ducându-ne încă un pas mai departe în înțelegerea universului, arătându-ne ce se întâmplă după ce două galaxii se ciocnesc.

Privind prin praful cosmic creat de coliziunea cu camerele sale cu infraroșu, telescopul ne-a oferit o imagine despre cum se schimbă galaxia Cartwheel după o confruntare cu o altă galaxie mai mică de miliarde de ani în urmă.

Oamenii de știință cred că Galaxia Cartwheel, o galaxie cu inelare aflată la peste 500 de milioane de ani lumină distanță de planeta noastră și care își datorează numele inelului interior strălucitor și inelului exterior colorat, a făcut odată parte dintr-o spirală mare decât Calea Lactee înainte ca o altă galaxie să se spargă de ea.

Întregul aspect al galaxiei, care le-a amintit oamenilor de știință de roata unui vagon, se datorează acelei coliziuni de mare viteză, potrivit NASA. Din centrul ciocnirii, cele două inele ale galaxiei s-au extins spre exterior, creând acea formă rară de inele.

Oamenii de știință nu au reușit niciodată să vadă clar în haosul galaxiei Cartwheel și să-i dea sens.


Telescopul spațial Hubble a privit deja galaxie, dar cantitatea de praf din jurul galaxiei Cartwheel a împiedicat telescopul să observe fenomenele care au loc în interiorul galaxiei.

Dar acum, datorită camerelor cu infraroșu ale telescopului James Webb, oamenii de știință sunt capabili să privească centrul luminos al galaxiei.

Pentru a face acest lucru, o imagine este creată prin combinarea camerei Webb Near-Infrared Camera (NIRCam) și Instrumentul Mid-Infrared (MIRI), care sunt capabile să vadă prin praf și să dezvăluie lungimi de undă ale luminii imposibil de observat în condiții de lumină vizibilă.

Imaginea obținută arată formarea stelelor în urma ciocnirii galaxiilor - un proces care nu este încă pe deplin înțeles.


Succesorul de 10 miliarde de dolari (9,4 miliarde de euro) al telescopului spațial Hubble al NASA și al Agenției Spațiale Europene a fost lansat în spațiu pe 25 decembrie 2021 și observă cosmosul în infraroșu încă din vară.

Oamenii de știință speră să vadă zorii universului cu Webb, uitându-se până când primele stele și galaxii se formau acum 13,7 miliarde de ani.

Observatorul este poziționat la 1,6 milioane de km de Pământ.