MOBILE INDUSTRIAL ROBOTS

Jesper Sonne Thimsen, Sales Director Central & Eastern Europe la Mobile Industrial Robots (MiR), producător de roboți mobili autonomi (AMR), a rezumat tendințele cheie care influențează piața AMR în timpul unei conferințe de presă. Adoptarea crescută a roboților pentru activități de producție și logistică va duce la derularea unor proiecte complexe cu flote mai mari de roboți, care necesită interoperabilitate, colaborare avansată cu alți roboți și sisteme IT, întreținere mai ușoară, dar și caracteristici de inteligență artificială.

45% creștere continuă. Robotizarea din perspectiva pieței

Soluțiile robotice mobile sunt deja o prezență obișnuită în transport și logistică, cu peste 49.500 de unități vândute în 2021, potrivit International Federation of Robotics (IFR).  Aceasta este o creștere semnificativă de 45%, față de anul anterior. Rezultatele vânzărilor reflectă, de asemenea, cererea de transport automatizat mobil în activități de producție – peste  80% dintre unitățile vândute au fost roboți mobili pentru transport și logistică în spații interioare, fără trafic public. În 2021, aceste vânzări au crescut cu 47%, la peste 40.400 de unități.

"Necesitatea automatizării manipulării materialelor este accelerată de lipsa forței de muncă și nevoia de producție și servicii reziliente. Ultimii ani au dovedit că robotizarea este răspunsul la aceste probleme. Roboții MiR funcționează 24/7, fac față unui mediu de lucru dinamic și cerințelor în schim-bare, permițând producătorilor să redirecționeze forța de muncă către activități cu valoare adăugată mare, mai degrabă decât cele care sunt doar un cost pentru companie", spune Jesper Sonne Thim-sen, Sales Director Central & Eastern Europe l Mobile Industrial Robots (MiR).

Schneider și Forvia – proiecte de succes

Achizițiile repetitive sunt o tendință evidentă printre clienții MiR. Din ce în ce mai multe companii, care au decis acum ceva timp să-și susțină logistica internă cu roboți AMR de la MiR, aleg acum să construiască flote întregi de roboți. Acesta este și cazul fabricii Schneider Electric din Bukowno (Polonia), care a început cu un MiR500 în decembrie 2019, iar acum operează o flotă de opt roboți și planifică să introducă mai mulți. Amortizarea investiției a fost atinsă în doar doi ani, iar imple-mentarea intralogisticii automate a permis companiei să-și atingă și obiectivele de sustenabilitate. Datorită utilizării europaleților dubli, Schneider a putut reduce numărul de camioane care părăsesc fabrica cu produse finite.

Eaton este o companie globală de gestionare inteligentă a energiei electrice și operează la Arad, în România, o fabrică pentru produsele liniei de business ”Life Safety”. În această fabrică, Eaton a implementat roboții MiR  pentru a optimiza operațiunile intralogistice și securitatea muncii.

Principalul motiv a fost eliberarea forței de muncă și redirecționarea angajaților către sarcini cu valoare adăugată mai mare, în cadrul unor echipe complexe. La Eaton, roboții MiR lucrează șase zile pe săptămână, în două schimburi. Ei transportă mai mult de 100 de paleți în fiecare zi. Înainte de implementarea AMR-urilor, materialele erau transportate de către angajați cu ajutorul stivuitoarelor manuale (transpaleți). Acest lucru consuma timp inutil, în special între schimburi, când liniile de montaj trebuiau pregătite pentru angajații care veneau. Întreaga flotă constă din cinci roboți MiR. Compania își propune să folosească noii roboți MiR250 pentru a ridica și transporta componente electronice într-un mediu controlat, cu tehnologii de montaj la suprafață (SMT -Surface Mount Technology)

Un al exemplu sunt cei 14 roboți MiR  care funcționează la fabrica Forvia din Písek (Cehia). Șapte dintre aceștia, roboții de înaltă capacitate MiR600 lucrează în zona produselor finite, aducând paleții goi la liniile de montaj și luând paleții plini pentru zona logistică. Un alt proces în care se folosesc roboții MiR250 este reîncărcarea componentelor din depozit către liniile de montaj. 

Roboții din fabrică funcționează 24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână, acoperind toate cele trei schimburi. Roboții MiR au reprezentat cea mai bună alegere pentru nevoile producătorului Forvia: prezență globală, soluție completă end-to-end, autonomie, conectivitate Wi-Fi, navigare independentă, platformă software pentru gestiune flotă. Un alt factor important a fost nivelul de service și întreținere furnizat de Mobile Industrial Robots, pe care clientul l-a evaluat ca fiind foarte ridicat.

În toate aceste cazuri, costul de proprietate a fost, de asemenea, calculat în mod strict, ceea ce s-a dovedit util, mai ales în contextul creșterii costurilor cu energia. 

"Suntem mândri să spunem că produsele noastre, printre alte caracteristici, sunt deosebite prin con-sumul foarte redus de energie. O zi întreagă de funcționare a unui robot MiR costă doar 2,58 euro. Prin implementarea roboților mobili autonomi, clienții noștri beneficiază de performanțe excelente și facturi reduse de energie" - afirmă Jesper Sonne Thimsen, Sales Director Central & Eastern Europe l Mobile Industrial Robots (MiR). 

MiR – dezvoltare accelerate în Europa Centrală și de Est 

Mobile Industrial Robots este foarte activă și vizibilă în regiunea CEE cu 14 distribuitori și integratori certificați și patru parteneri MiRGo. Există un puternic parteneriat în aceste țări ceea ce permite MiR să lucreze îndeaproape de clienți. 

"Ne bazăm foarte mult pe partenerii noștri din regiune, pe cunoștințele lor despre piețele locale, pe clienții noștri actuali și viitori. Credem că, datorită numirii lui Paul Olariu, noul nostru Area Sales Manager, poziția noastră în România va fi consolidată și mai multe companii românești vor putea beneficia de implementarea soluțiilor noastre" - spune Alberto Botarelli, Area Sales Manager pentru Europa de Est și Finlanda la Mobile Industrial Robots.

Viitorul roboților mobili autonomi. La ce ne putem aștepta

Jesper Sonne Thimsen a prezentat în timpul întâlnirii tendințele cheie care vor modela viitorul roboticii și al automatizării. Aceste tendințe sunt legate de schimbările demografice (lipsa forței de muncă), nevoia de optimizare a costurilor și dezvoltările tehnologice. Expansiunea rapidă a prezenței AMR-urilor, dar și a altor roboți în industrie, precum și standardele noi din comunicații vor crește nevoia de instrumente care să permită gestionarea unro flote de roboți proveniți de la diferiți furnizori. 

Utilizarea pe scară largă a standardului 5G va aduce noi oportunități pentru schimburi mai rapide de date și reducerea timpilor de răspuns ai roboților. Această tendință este intensificată de dezvol-tarea inteligenței artificiale, care permite AMR-urilor să comunice direct și, spre exemplu, să elibe-reze operatorul de sarcina prioritizării misiunilor. De asemenea, estomparea granițelor dintre difer-itele scenarii ”clasice” de utilizare ale roboților și integrarea unor multiple roboți, de la diferiți fur-nizori, într-o singură soluție este deja vizibilă și se va intensifica în timp. 

"Văzând cum clienții noștri folosesc soluțiile pe care le oferim, știm că posibilitățile sunt nelimitate - depinde doar de dorința fiecăruia de a rezolva o problemă", a concluzionat Jesper Sonne Thimsen, Sales Director Central & Eastern Europe l Mobile Industrial Robots (MiR).