meta cambridge analytica

Proprietarul Facebook, Meta, a fost de acord să plătească 725 de milioane de dolari (600 de milioane de lire sterline) pentru a soluționa o acțiune în justiție pentru o încălcare a datelor legată de consultanța politică Cambridge Analytica.

Disputa de lungă durată a acuzat gigantul rețelelor de socializare că a permis terților, inclusiv firma britanică, să acceseze datele personale ale utilizatorilor Facebook.

Suma propusă este cea mai mare dintr-o acțiune de grup din SUA privind confidențialitatea datelor, spun avocații.

Meta, care nu a recunoscut faptele greșite, a spus că și-a „renovat” abordarea privind confidențialitatea în ultimii trei ani. Într-o declarație, compania a spus că soluționarea a fost „în interesul comunității noastre și al acționarilor”.

„Așteptăm cu nerăbdare să continuăm să construim servicii pe care oamenii le iubesc și în care oamenii au încredere, cu confidențialitatea în prim-plan”.

Autorul de tehnologie James Ball a declarat pentru BBC că „nu a fost o surpriză” faptul că Meta a trebuit să accepte o plată serioasă, dar că „nu sunt atât de mulți” bani pentru gigantul tehnologic.

„Este mai puțin de o zecime din cât a cheltuit pentru eforturile sale de a crea „metaversul” doar anul trecut”, a spus el.

„Deci Meta probabil nu va fi prea nemulțumit[ de această afacere, dar este un avertisment pentru companiile de social media că greșelile se pot dovedi într-adevăr foarte costisitoare.”

Acordul sugerat, care a fost dezvăluit într-un dosar în instanță, este supus aprobării unui judecător federal din San Francisco.

„Acest acord istoric va oferi o ușurare semnificativă clasei în acest caz complex și nou de confidențialitate”, au declarat avocații principali ai reclamanților, Derek Loeser și Lesley Weaver, într-un comunicat.

Plângerea a fost depusă în numele unui grup colectiv de utilizatori Facebook, ale căror date personale de pe rețeaua de socializare au fost comunicate terților fără acordul acestora.

Mărimea grupului este „în intervalul 250-280 de milioane” de oameni, conform documentului de guvernământ, reprezentând toți utilizatorii Facebook din SUA în „perioada de curs”, care se desfășoară între 24 mai 2007 și 22 decembrie 2022.

Nu este clar cum reclamanții și-ar pretinde partea din decontare.

Janis Wong, cercetător în materie de confidențialitate și etică la Institutul Alan Turing, a spus că s-ar ridica doar la doi sau trei dolari de persoană dacă fiecare persoană ar decide să facă o revendicare.

O audiere suplimentară cu privire la înțelegere va avea loc pe 2 martie 2023.