Barcelona desemnată drept prima capitală europeană a democrației

Bogdan Chirea
0
barcelona

În urma votului a câteva mii de membri ai unui juriu cetățenesc paneuropean, Barcelona va găzdui un an de evenimente dedicate consolidării democrației europene.

Barcelona a primit titlul de Capitală Europeană a Democrației 2023/24. Rezultatul a fost anunțat la o conferință de presă la Barcelona, miercuri, 18 ianuarie. Din septembrie 2023 până în august 2024, Barcelona va găzdui timp de un an un program de evenimente și activități pentru consolidarea democrației europene, organizate în cooperare cu organizații partenere și cetățeni, cu vizitatori din întreaga Europă invitați să participe.

„Guvernul local a fost întotdeauna nivelul de autoritate publică cel mai apropiat de oamenii pe care îi servește”, a declarat Marija Pejčinović Burić, secretarul general al Consiliului Europei, într-un mesaj video de felicitare pentru Barcelona. „Aici noile idei și participarea democratică sunt cel mai bine plasate pentru a înflori. Capitala europeană a democrației nu numai că recunoaște excelența, dar o susține ca o inspirație pentru alții.”

Într-un mesaj video separat, vicepreședintele Comisiei Europene, Dubravka Šuica, a subliniat urgența inițiativei în aceste vremuri nesigure: „După un deceniu de crize multiple și atacuri asupra valorilor noastre europene, este timpul să ne unim forțele, să ripostăm și să conectă, inovatorii democratici și factorii de schimbare ai timpului nostru. Capitala Europeană a Democrației va crea o scenă vibrantă pentru schimbul de bune practici democratice și pentru a experimenta noi forme de inovare democratică în acțiune.”

Între 2 și 15 ianuarie, câteva mii de jurați cetățeni din 46 de state membre ale Consiliului Europei au evaluat o serie de proiecte din trei orașe finaliste, Barcelona, Braga și Bruxelles. Barcelona a convins juriul cu gama sa largă de proiecte inovatoare, inclusiv Decidim, o platformă digitală de participare a cetățenilor dezvoltată de oraș în 2016 și utilizată acum de sute de orașe din întreaga lume; și Superblock, o inițiativă de a recupera străzile orașului de la mașini.

„Orașul Barcelona este mândru că este prima capitală europeană a democrației”, a declarat primarul Barcelonei, Ada Colau. „Într-un context global în care discursurile instigatoare la ură și proiectele autoritare sunt în creștere, orașele sunt locul în care putem colabora cu cetățenii pentru a consolida democrația. Îmbrățișăm această provocare ca o oportunitate de a face progrese suplimentare în inovarea democratică, de a coopera cu alte orașe și de a ne asigura că vecinii au un rol mai activ în politicile publice.

Antonella Valmorbida, secretar general al ALDA și președinte a juriului experților ECoD a subliniat puterea tuturor celor trei orașe finaliste: „Bruxelles a experimentat modalități de a obține feedback din partea comunității înainte de a introduce schimbări de durată. Barcelona este un inovator, îmbrățișând atât modele digitale noi, cât și participarea în persoană. Modelul Braga de Democrație prin Inteligență Conectivă caută perspective de la experți într-o gamă largă de domenii, bazându-se pe valoarea deschiderii.'

Helfried Carl, fondatorul Capitalei Europene a Democrației, a adăugat: „Acesta este un moment crucial pentru societatea civilă europeană și pentru democrația europeană deopotrivă, după mai bine de doi ani de pregătire asiduă a acestei inițiative. Selecția Barcelonei ne oferă o platformă excelentă pentru a prezenta cele mai bune practici de participare și pentru a demonstra că democrația dă rezultate pentru cetățenii europeni.”

Inițiativa Capitala Europeană a Democrației a fost lansată în decembrie 2021 de către ECoD gemeinnützige GmbH împreună cu Institutul de Inovare în Politică, cu sediul la Viena și Berlin, cu parteneri din 16 țări europene.


Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)