tesla

Producătorul de mașini electrice Tesla spune că a livrat un număr record de 1,3 milioane de vehicule anul trecut, cu 40% mai mult decât în 2021.

Anunțiul vine după ce compania a livrat peste 405.000 de vehicule în ultimele trei luni ale anului 2022.

Cu toate acestea, această cifră a ratat prognozele Wall Street de aproximativ 430.000 de livrări pentru perioada respectivă.

În acest an, se așteaptă ca industria auto să se confrunte cu o încetinire a cererii, deoarece clienții potențiali sunt îngrijorați de creșterea ratelor dobânzilor și de recesiune.

Într-o declarație adresată investitorilor, Tesla a spus că trebuie să facă față „provocărilor semnificative legate de Covid și lanțul de aprovizionare pe tot parcursul anului”.

Între timp,  autoritățile din Coreea de Sud au declarat că vor amenda Tesla cu 2,2 milioane de dolari (1,8 milioane de lire sterline) pentru că nu le-a comunicat clienților săi despre autonomia mai scurtă a vehiculelor sale electrice la temperaturi scăzute.

Comisia pentru comerț echitabil din Coreea a declarat că compania a exagerat „autonomia de rulare a mașinilor sale cu o singură încărcare, eficiența costului combustibilului în comparație cu vehiculele pe benzină, precum și performanța superchargerelor sale”.

Evidențiind problemele de logistică cu care se confruntă cel mai valoros producător de automobile din lume, livrările în al patrulea trimestru al anului au fost cu aproximativ 34.000 mai puține decât a produs Tesla.

Deficitul este neobișnuit pentru Tesla, deoarece a reușit anterior să livreze aproximativ la fel de multe vehicule câte a produs.

În octombrie, directorul executiv, Elon Musk, a declarat că lucrează pentru a rezolva problema.

La fel ca alți producători de mașini, în anul următor, Tesla se confruntă cu provocarea potențialului de încetinire a cererii de vehicule, deoarece clienții se confruntă cu creșterea costurilor de împrumut și cu preocupările legate de o încetinire economică.

Tesla se confruntă, de asemenea, cu concurența din partea giganților tradiționali ai producției de motoare, cum ar fi Ford și General Motors, precum și a noilor intrați pe piață precum Rivian și Lucid în SUA și BYD și Nio din China.

Compania urmează să anunțe rezultatele financiare pentru al patrulea trimestru din 2022 și pentru întregul an pe 25 ianuarie.

Tesla a declarat într-o declarație separată că intenționează să găzduiască Ziua Investitorului pe 1 martie și să transmită în direct evenimentul de la Gigafactory din Texas.