virgin orbit

Misiunea istorică „Start Me Up” a lui Virgin Orbit a fost lansată din portul spațial Cornwell pe 9 ianuarie, așa cum era planificat, dar nu a reușit să ajungă pe orbită și s-a încheiat în cele din urmă cu un eșec. 

Totul a mers bine la început. Virgin Orbit a confirmat separarea curată a LauncherOne de avionul său de transport, Cosmic Girl, precum și aprinderea motorului său de rachetă NewtonThree din prima etapă. De asemenea, misiunea părea să fi trecut printr-o despărțire de etape cu succes, compania scriind pe Twitter despre aprinderea lui NewtonFour, a motorului din a doua etapă. 

„LauncherOne este acum oficial în spațiu!” a fost un al tweet al companiei.

Etapa superioară a lui LauncherOne s-a închis și ar fi trebuit să se deplaseze la jumătatea distanței în jurul planetei noastre înainte de a-și desfășura sarcina utilă. După cum relatează Ars Technica, următorul tweet de după aceea spunea că racheta și sateliții săi de sarcină utilă au ajuns cu succes pe orbită. 

Dar compania a șters acel tweet și l-a înlocuit cu un anunț care spunea că o anomalie a împiedicat misiunea să ajungă pe orbită așa cum era planificat. Potrivit Reuters, un afișaj grafic pe care l-a văzut peste fluxul video al lansării a arătat că misiunea a atins a doua etapă limită, dar s-a oprit cu trei pași înainte de desfășurarea sarcinii utile la câteva ore după decolare.

Matt Archer, director spațial comercial la Agenția Spațială din Marea Britanie, a declarat că guvernul și diverse entități care includ compania vor efectua o investigație cu privire la eșec în zilele următoare. Archer a mai spus că a doua etapă a suferit o „anomalie tehnică și nu a atins orbita necesară”. Nu este clar ce presupune investigația, dar Virgin Orbit a promis că va împărtăși mai multe detalii atunci când va putea. Între timp, Cosmic Girl și echipajul său s-au putut întoarce în siguranță în portul spațial Cornwall.

Misiunea transporta sateliți cu sarcină utilă de la șapte clienți comerciali și guvernamentali. Printre aceștia se află  un proiect comun Regatul Unit-SUA numit CIRCE (Experiment CubeSat de Reconstrucție Ionosferică Coordonată) și două CubeSat pentru inițiativa Prometheus-2 a Ministerului Apărării din Regatul Unit. 

Ars spune că acest eșec ar putea avea un impact uriaș asupra companiei, care se luptă să lanseze suficiente misiuni pentru a atinge rentabilitatea. „Start Me Up” nu a fost doar prima lansare orbitală din Regatul Unit, a fost și prima lansare internațională pentru Virgin Orbit și prima lansare comercială din Europa de Vest. Ar fi putut fi un succes de mare profil pentru companie și le-ar fi arătat clienților potențiali de ce este capabilă.

Dan Hart, CEO Virgin Orbit, a declarat într-o declarație trimisă către Engadget: „Deși suntem foarte mândri de multele lucruri pe care le-am realizat cu succes ca parte a acestei misiuni, suntem conștienți că nu am reușit să le oferim clienților noștri serviciul de lansare pe care l-ar fi meritat. Prima misiune de acest fel de a adăugat straturi de complexitate pe care echipa noastră a gestionat-o în mod profesional; totuși, în cele din urmă, o defecțiune tehnică pare să ne fi împiedicat să livrăm orbita finală. Vom lucra neobosit pentru a înțelege natura acestui eșec, vom lua măsuri corective și vom reveni pe orbită de îndată ce am finalizat un proces complet de investigare și asigurare a misiunii".