apple rusia

Gigantul tehnologic american Apple a plătit o amendă de 906 de milioane de ruble (12,12 milioane de dolari) într-un caz antitrust rusesc în care se susținea abuzul de dominație pe piața aplicațiilor mobile, a anunțat luni Serviciul Federal Antimonopol (FAS) din Rusia.

Apple, care nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii, a fost anterior „în dezacord” cu o decizie FAS conform căreia distribuția de aplicații de către Apple prin sistemul său de operare iOS a oferit propriilor produse un avantaj competitiv.

FAS a stabilit în august 2020 că Apple a abuzat de poziția sa dominantă, apoi a emis o directivă prin care i-a cerut Apple să elimine prevederile care îi acordau dreptul de a respinge aplicațiile terță parte din App Store.

Această mișcare a urmat unei plângeri din partea companiei de securitate cibernetică Kaspersky Lab, care a declarat că o nouă versiune a aplicației sale Safe Kids a fost refuzată de sistemul de operare Apple.

„Apple a plătit o amendă antitrust de 906 milioane de ruble”, a declarat FAS într-un comunicat pe canalul său Telegram.

Apple a făcut apel la decizie în diferite etape, dar nu a reușit și în cele din urmă și a respectat ordinul, a spus FAS.

Într-un caz separat, FAS a declarat în ianuarie că a amendat Apple cu aproximativ 17,4 milioane de dolari pentru că ar fi forțat dezvoltatorii ruși să folosească serviciile de plată ale Apple cu iOS App Store.

Apple a întrerupt toate vânzările de produse în Rusia în urmă cu un an, după ce Moscova și-a trimis forțele armate în Ucraina și și-a limitat serviciul Apple Pay în Rusia.