biserica turcia

În vechiul oraș turcesc Antakya, cea mai veche biserică din lume și cea mai veche moschee din țară au fost distruse și au ajuns ruide după două cutremure masive care au avut loc în doar 8 ore.

Cupolele și zidurile Bisericii Ortodoxe din Antiohia din secolul I, cunoscută sub numele de Biserica Antakya, și Moscheea Habib-I Nejjar din secolul al VII-lea s-au prăbușit aproape complet.

„Din păcate, biserica noastră a fost distrusă după cutremur. Toate zidurile ei au căzut și nu mai poate fi folosită pentru rugăciune”, spune Sertac Paul Bozkurt, membru al consiliului de conducere al Bisericii Ortodoxe din Antiohia. "Din păcate, Antakya are mari probleme. În calitate de comunitate de aici, desigur, suntem profund triști, suntem într-o mare disperare. Avem pierderi mari. Am pierdut în jur de 30-35 de oameni din comunitatea noastră bisericească."

Bozkurt spune că orașul va încerca să salveze biserica, dar au nevoie de ajutor din partea altor comunități.

"Aceasta este cea mai veche biserică, prima biserică din lume. Acesta este locul în care s-a născut creștinismul. De aceea facem apel la creștinii din întreaga lume să ne ajute să reconstruim Biserica Antakya. Acesta va fi un proces lung. Dar ne vom reconstrui biserica și ne vom reuni din nou comunitatea în această biserică”. spune Bozkurt.

Musulmanii care trăiesc în Antakya sunt și ei foarte supărați. Moscheea Habib-I Nejjar, cea mai veche moschee din Turcia, construită în secolul al VII-lea, a fost de asemenea distrusă. Mulți musulmani locali au fost uciși de cutremur.

„Această moschee înseamnă atât de mult pentru noi. În fiecare provincie, credem că există o persoană sfântă care ne protejează. Această moschee Habib-I Nejjar este atât de valoroasă pentru noi, musulmanii. În noaptea Qadr (cea mai sfântă zi a anului și Ramadanul) lună) obișnuiam să venim aici pentru rugăciuni. Mă întrebam cum este moscheea noastră, după cum am auzit că este într-o stare proastă." spune Havva Pamukcu, un adorator musulman local.

„Se crede că fiecare provincie are o persoană sfântă care o păstrează în siguranță prin voia lui Dumnezeu și, desigur, Habib-I Nejjar a fost unul dintre ei. După cum știți, credem în oamenii sfinți din toate satele de aici. Acest loc înseamnă atât de mult pentru noi. , este atât de valoros. A fost foarte valoros pentru noi toți, toți turcii și musulmanii. Oamenii obișnuiau să  vină în vizită aici prima dată înainte de a merge la un pelerinaj la Mecca.

La 6 februarie 2023, cutremure cu magnitudinea de 7,7 și 7,6 în orașul Kahramanmaras au zguduit profund Turkia. Pierderile de vieți omenești au depășit până acum numărul celor care și-au pierdut viața în tragicul cutremur din 1999. În regiune a fost declarată stare de urgență timp de 3 luni.

Unul dintre orașele cele mai afectate de cutremurul care a lovit 10 provincii a fost Antakya-Hatay.

Antakya este orașul în care două dintre cele patru cutremure care au avut loc de-a lungul istoriei au suferit cele mai multe pierderi de vieți omenești. Potrivit estimărilor, în 115 î.Hr., un cutremur cu magnitudinea de 7,5 a ucis 260.000 de oameni. În anul 525 d.Hr., 250.000 de oameni și-au pierdut viața într-un alt cutremur. În 1872, un cutremur a distrus o treime din Antakya.