spania menstruatie

Spania tocmai a adoptat o lege care le permite celor cu perioade deosebit de dureroase să ia un „concediu menstrual” plătit de la muncă, într-o premieră europeană.

Proiectul de lege aprobat joi de Parlament face parte dintr-un pachet mai larg privind drepturile sexuale și reproductive, care include permiterea oricărei persoane de peste 16 ani să facă avort sau să schimbe liber sexul de pe cartea de identitate.

Legea dă dreptul la un concediu „menstrual” de trei zile - cu posibilitatea prelungirii acestuia la cinci zile - pentru cei cu perioade invalidante, care pot provoca crampe severe, greață, amețeli și chiar vărsături.

Concediul necesită avizul medicului, iar sistemul public de asigurări sociale va plăti factura.

Legea prevede că noua politică va contribui la combaterea stereotipurilor și a miturilor care încă înconjoară perioadele și împiedică viața femeilor.

Ministrul egalității, Irene Montero, o feministă deschisă în guvernul de stânga, a salutat „o zi istorică de progres pentru drepturile feministe”.

„Va exista rezistență la aplicarea sa, așa cum a fost și va exista rezistență la aplicarea tuturor legilor feministe”, a spus ea parlamentului.

„Zilele în care (femeile) mergeau la muncă în durere s-au încheiat”, a spus Montero anul trecut, când a dezvăluit propunerea guvernului său.

Dar drumul către concediul menstrual în Spania a fost dificil. Politicienii - inclusiv cei din cadrul coaliției de guvernământ - și sindicatele au fost împărțite în privința politicii, despre care unii se tem că ar putea să se întoarcă împotriva lor și să stigmatizeze femeile la locul de muncă.

La nivel mondial, concediul menstrual este oferit în prezent doar într-un număr mic de țări, inclusiv Japonia, Taiwan, Indonezia, Coreea de Sud și Zambia.

Potrivit Societății Spaniole de Ginecologie și Obstetrică, aproximativ o treime dintre femeile care au menstruație suferă de dureri severe cunoscute sub numele de dismenoree.

Simptomele includ dureri abdominale acute, diaree, dureri de cap și febră.