twitter turcia

Decizia Turciei de a bloca accesul la Twitter pentru aproximativ 12 ore, de miercuri după-amiază până joi dimineața, în timp ce oamenii se străduiau să-și găsească cei dragi după cutremure devastatoare, a sporit frustrarea publicului în ceea ce privește ritmul eforturilor de ajutorare.

Liderii opoziției și utilizatorii rețelelor sociale au criticat limitarea platformei, care a ajutat oamenii să împărtășească informații despre sosirea ajutoarelor și locația celor care sunt încă prinși în moloz după cutremurul inițial de luni.

Guvernul președintelui Tayyip Erdogan a blocat rețelele de socializare în trecut și s-a concentrat în ultimele luni pe combaterea a ceea ce numește „dezinformare”, despre care a spus că a provocat blocarea Twitter de miercuri.

Autorităție au restabilit accesul deplin la Twitter joi dimineața, în timp ce bilanțul cutremurului din Turcia și din Siria vecină a trecut de 17.000.

Guvernul președintelui Tayyip Erdogan "și-a pierdut mințile și... rezultatul este ca strigătele de ajutor să fie auzite mai puțin. Știm tot ce încercați să ascundeți", a declarat principalul lider al opoziției CHP, Kemal Kilicdaroglu, după ce blocarea a fost impus miercuri după-amiază.

Un oficial guvernamental care a cerut anonimatul a spus că mutarea a întrerupt temporar apelurile reale de ajutor, dar că acțiunea a fost luată rapid și serviciul a revenit la normal.

„Acest lucru a trebuit făcut pentru că în unele conturi au existat afirmații neadevărate, calomnii, insulte și postări cu scopuri frauduloase”, a declarat oficialul pentru Reuters, invocând eforturile de a fura bani sub pretenția de a colecta ajutoare.

Oficialii turci au purtat discuții cu Twitter miercuri și au spus că se așteaptă la cooperare în lupta împotriva dezinformării în timpul lucrărilor de ajutor, a declarat ministrul adjunct al Transporturilor, Omer Fatih Sayan.

Directorul de comunicații al lui Erdogan, Fahrettin Altun, a declarat că Twitter a cooperat la întâlnire și s-a angajat să sprijine eforturile Turciei, iar oficialii așteaptă cu nerăbdare să lucreze cu aceasta „în următoarele zile și săptămâni”.

„Dezinformarea este inamicul comun al umanității și o amenințare gravă la adresa democrației, păcii sociale și securității naționale”, a spus el pe Twitter joi.

În octombrie anul trecut, parlamentul Turciei a adoptat o lege în temeiul căreia jurnaliştii şi utilizatorii reţelelor sociale puteau fi condamnaţi la până la trei ani de închisoare pentru răspândirea „dezinformarii”, stârnind îngrijorări în rândul grupurilor de drepturi şi în ţările europene cu privire la libertatea de exprimare.

Partidul de guvernământ al lui Erdogan a spus că este nevoie de o lege pentru a aborda acuzațiile false de pe rețelele de socializare și că nu va reduce la tăcere opoziția. Problema are o importanță din ce în ce mai mare, alegerile care urmează să fie organizate până la jumătatea acestui an.