tiktok belgia

Angajații guvernului federal belgian nu vor mai avea voie să folosească aplicația video TikTok deținută de compania chinezească Bytedance pe telefoanele de serviciu, a declarat vineri prim-ministrul belgian Alexander De Croo.

De Croo a spus că Consiliul național de securitate belgian a avertizat asupra riscurilor asociate cu cantitățile mari de date colectate de TikTok, care este deținută de firma chineză ByteDance, și despre faptul că compania trebuie să coopereze cu serviciile de informații chineze.

„Aceasta este realitatea”, a spus premierul într-un comunicat.

„De aceea este logic să interzicem utilizarea TikTok pe telefoanele furnizate de guvernul federal. Siguranța informațiilor noastre trebuie să prevaleze”.

TikTok a spus într-o declarație că a fost dezamăgită de o decizie despre care spunea că se bazează pe „informații fundamental greșite”.

Compania a spus că stochează datele utilizatorilor în SUA și Singapore și că construiește centre de date în Europa.

„Guvernul chinez nu poate forța alte națiuni suverane să partajeze datele care sunt stocate pe teritoriul lor”, a spus un purtător de cuvânt al companiei.

Comisia Europeană și Parlamentul European au interzis luna trecută TikTok de pe telefoanele personalului din cauza preocupărilor tot mai mari cu privire la companie și dacă guvernul Chinei ar putea colecta datele utilizatorilor sau să-i promoveze interesele.

Beijingul a negat în mod regulat că ar avea astfel de intenții.

Guvernul regional flamand al Belgiei a anunțat joi că va restricționa accesul la TikTok pe telefoanele personalului, iar alte guverne regionale au fost îndemnate de De Croo să aplice aceleași reguli.