django

După premiera de succes din Franța (unde este difuzat de CANAL+), noul serial western „Django” va fi difuzat pentru prima dată în luna aprilie și în alte țări europene, inclusiv în România prin intermediul Focus Sat. Producția filmată integral în România este un western original cu o distribuție incluzivă, care cuprinde nume celebre precum Matthias Schoenaerts, Noomi Rapace, Lisa Vicari, Nicholas Pinnock și promite să ofere o experiență TV de neuitat.

O co-producție Sky Atlantic și CANAL+, serialul „Django”  este inspirat de filmul italian omonim regizat de Sergio Corbucci (din 1966), un western spaghetti care i-a lansat cariera actorului italian Franco Nero și care l-a inspirat pe Quentin Tarantino să creeze „Django dezlănțuit” (2012). După lansarea din Franța prin intermediul CANAL+, cele 10 episoade vor avea premiera și în alte țări europene, precum România, Ungaria, Belgia, Țările de Jos și nu numai. Din 24 aprilie serialul este disponibil publicului român în aplicația Focus Sat și la Focus Sat TV (câte două noi episoade în zilele de luni și joi de la ora 21:30). Chiar și cei care nu sunt încă clienți Focus Sat pot vedea serialul testând gratuit aplicația Focus Sat timp de 7 zile.

Acțiunea serialului „Django” are loc în Vestul Sălbatic (în anii 1860-1870) și spune povestea lui Django, un pistolar taciturn și enigmatic care ajunge în New Babylon, un oraș al proscrișilor în care toate rasele și credințele sunt acceptate. Bântuit de uciderea familiei sale în urmă cu opt ani, în timpul Războiului Civil, Django află ca Sarah, fiica lui, este încă în viață și că a supraviețuit masacrului. Fusese salvată de John Ellis, întemeietorul orașului, un bărbat de culoare, care a crescut-o  alături de cei trei fii ai lui. Dar Sarah, acum o femeie în toată firea, îi cere tatălui ei să plece. Se teme că prezența lui îi pune în pericol noua famile și orașul. Însă Django nu vrea să își piardă fiica pentru a doua oară.

Având o distribuție cu nume sonore serialul „Django” promite să ne ofere o poveste plină de răsturnări de situație care alternează cu momente de emoții profunde. Premiat pentru rolurile sale din „The Danish Girl” și „Rust and bone”, actorul belgian Matthias Schoenaerts interpretează rolul titular. Nicholas Pinnock, cunoscut pentru rolul său din „Captain America: The First Avenger”, îl joacă pe aliatul său, John Ellis – fondatorul orașului New Babylon. Sarah este interpretată de Lisa Vicari, cunoscută din serialul „Dark”. Noomi Rapace (nominalizată la premiul BAFTA, pentru rolul din producția originală scandinavă „The Girl with the dragon tatoo”) este necruțătoarea Elizabeth Thurmann, care nu se va opri până nu va avea inima lui John Ellis în propriile mâini.

Regizorii serialului sunt Francesca Comencini („Gomora”), David Evans („Downtown Abbey”) și Enrico Maria Artale („Romulus”). Aceștia au conceput „Django” ca pe un western psihologic, feminist și contemporan. În viziunea Francescăi Comencini rolurile sunt inversate pe fundalul unei societăți în care diversitatea este văzută de unii ca o oportunitate pentru viitor, iar de alții ca o amenințare. Un protagonist masculin care se luptă cu emoțiile sale, un personaj antagonist feminin care se dovedește a fi cea mai înverșunată apărătoare a ordinii patriarhale. Noua abordare a Vestului Sălbatic este pusă într-un context incredibil de actual. Toate acestea sunt învăluite într-un stil vizual captivant și înzestrate cu un ritm frenetic, printre împușcături, spânzurări și peisaje minunat de sălbatice. 

Cele 10 episoade au fost filmate integral în România, în perioada mai-noiembrie 2021, în numeroase regiuni din țară: în zona Brașovului (în craterul vulcanului stins din satul Racoş), Râșnov, Zărnești, în studiourile Castel Film, Frame Studios și Buftea Studios, în Dobrogea (Munții Măcin, Cheile Dobrogei, malul Mării Negre), la Vulcanii noroioși, dar și în împrejurimile Bucureștiului, la Potigrafu și Călugăreni. 

Filmările au durat 27 de săptămâni (153 de zile și nopți) și s-au construit platouri în 20 de locuri complet naturale (inclusiv 54 de case). Craterul vulcanului Racoș a fost transformat complet în orășelul western New Babylon. Echipa a folosit lemn vechi – cumpărat de la sătenii din zonă, pentru a păstra patina timpului și a ține cont de sustenabilitate – și metode arhaice, vechi de 150 de ani, pentru a ridica 54 de construcții de lemn de tip western. Scenografii au lucrat aproape trei luni la construcția complexă și au reconstituit cu acuratețe stilul clădirilor din Vestul Sălbatic american.

„Django” este o producție impresionantă, cu 7.000 de figuranți și o echipă internațională compusă din peste 600 de tehnicieni, oameni de producție și actori europeni (din România, Belgia, Suedia, Marea Britanie, Germania, Franța, Italia, Ucraina, Croația, USA și Canada), reprezentând o investiție totală de 40 milioane de euro. Echipa de producție din România a fost cea de la Frame Film, condusă de Andrei Boncea, Claudia Stavrositu și Adrian Codoi. Frame Film este o companie românească de producție de film și televiziune creată de Andrei Boncea și Dragoș Buliga, co-producătorii unora dintre cele mai mari producții cinematografice realizate în România în ultimii 10 ani, precum „Codul asasinului” (în regia lui Martin Campbell, regizorul filmelor din seria James Bond „Agentul 007 contra GoldenEye” și „Casino Royale”, cu Samuel L. Jackson, Michael Keaton și Maggie Q), „Vânătorul de spirite” (regia Dragoș Buliga, cu Armand Assante și Lior Ashkenazi) și producătorii serialelor de televiziune „Atletico Textila”, „Triplusec”, „Ai noștri”, „Las Fierbinți”.

În 24 aprilie primele episoade ale serialul „Django” vor intra în Biblioteca VOD din aplicația Focus Sat și vor putea fi vizionate oricând și de oriunde, de pe orice tip de dispozitiv smart. Iubitorii serialelor europene pot explora Biblioteca VOD din aplicația Focus Sat în care vor descoperi universul captivant Canal+ Original cu personaje aclamate internațional, alături de sute de alte filme, seriale și documentare. Cei care nu sunt clienți Focus Sat au posibilitatea să testeze gratuit aplicația Focus Sat timp de 7 zile. 

Personaje principale


DJANGO (40 de ani)

Django e un pistolar și un om care vorbește puțin, dar are o hotărâre neclintită, care îl face să pară făcut din piatră. Dar nu e. Răposata lui soție (Margaret) și copiii lor au fost măcelăriți, în timp ce el era departe, pe front, luptând de partea greșită a istoriei – pentru Confederație. Dar nu i-a păsat deloc de război. E doar un om practic, iar oamenii practici fac ce trebuie pentru a-și hrăni copiii, așa că s-a hotărât să intre în armată și să trimită bani acasă. Din nefericire, din cauza asta, când familia i-a fost atacată și măcelărită, el nu era acolo. Django este distrus de vinovăție, de faptul că nu i-a putut apăra. Nici pe ei, nici pe cumnatul lui (Elijah), bărbatul de care se îndrăgostise.

Au trecut 8 ani lungi, în care Django s-a simțit în fiecare zi un om de nimic. A rătăcit pe câmpii sterpe și prin munți izolați, având alături doar o sticlă cu alcool. Apoi a fost cuprins de gânduri mistuitoare și ar fi sacrificat sufletul propriei mame, pentru a-i putea omorî pe ucigașii familiei sale. Dar, evident, nu i-a găsit nicăieri.

Acum, Django aproape că și-a pierdut speranța, dar află că Sarah, fata pe care o credea pierdută, este vie. Acum are șansa să-i fie din nou tată. Să fie un om responsabil, să fie bărbatul și tatăl care nu a fost până acum. Dar Sarah nu e dispusă să-l ierte.

JOHN ELLIS (43 de ani)

John și-a pierdut fiul cel mare în război și apoi prima soție. Acum, inima lui e plină de viață și de furie. Îi place să danseze pe ritmul febril al muzicii, în timp ce cântă la vioară. I se mai spune și „Ghidul”, pentru că nu cedează niciodată în fața nedreptăților vieții.

Mama lui a fost sclavă pe o plantație sudistă, într-o zonă părăsită de Dumnezeu. Fiul stăpânului ei a violat-o și așa a venit pe lume John. Când a izbucnit Războiul Civil American, s-a alăturat Armatei Unioniste și a devenit unul dintre cei 80 de ofițeri de culoare din conflict. Dar faptul că a câștigat un război nu e suficient: oamenii continuă să sufere din cauza segregării și nedreptății generale. De aceea, John a fondat un oraș unde idealurile sale sunt omniprezent: New Babylon, un oraș care acceptă și oferă tuturor izbăvirea.

John locuiește acolo cu fiii săi (Seymour, Philipp și Kevin) și cu Sarah, de care a avut grijă din copilărie și care – la maturitate – a devenit logodnica lui. Se iubesc și totuși el îi ascunde un păcat de neconceput. Acum, alt bărbat se pune între ei: cineva care aduce doar necazuri. Numele lui este Django.

SARAH (20 de ani)

Este orfană (sau cel puțin așa a crezut, când familia i-a fost măcelărită). A avut poliomielită în copilărie, dar – grație unui ham metalic prins de piciorul stâng – poate să meargă în continuare. I se mai spune și „Moașa”, pentru că femeile din New Babylon au încredere în ea, pentru a le aduce pe lume copiii. Dar Sarah reprezintă mult mai mult decât atât, pentru ei: ea stă între ei și disperare, ea îi ține împreună, pe ea o urmează când nu există alte soluții.

Când era mică, avea o legătură specială și solidă cu tatăl ei (Django), dar acesta a abandonat-o. A plecat fără să spună nimic, apoi familia i-a fost măcelărită și, într-un fel, a murit și ea, odată cu ei.
Sarah a fost salvată de John Ellis, care a crescut-o ca pe o fiică. Apoi, când a crescut mare, după moartea primei soții a lui John, a început să simtă o altfel de dragoste pentru el. Împreună cu John, a fondat New Babylon – un loc mlăștinos și mizerabil, plin de speranțe și vise, pe care îl va apăra cu orice preț, de orice dușman. Chiar și de tatăl ei, bărbatul pe care nu-l va ierta niciodată.

Personaje secundare


KEVIN ELLIS (23 de ani)

Este fiul cel mic al lui John. A crescut cu Sarah, au aproximativ aceeași vârstă, dar nu i-a păsat niciodată dacă era sora lui sau soția tatălui său. Pentru el, ea e doar Sarah. Mai presus de toate, își adoră tatăl și vrea să-i calce pe urme.

Kevin are o atitudine pozitivă și, de aceea, e deschis ideii de a-l primi pe Django în comunitatea New Babylon. Știe că pistolarul ar putea fi un mare atu. Nu suportă cruzimea lui Seymour față de Sarah și face eforturi pentru a nu arăta asta tuturor, ca să evite un conflict sângeros.

PHILIPP ELLIS (25 de ani)

Philipp este fiul mijlociu al lui John, mereu aflat între Seymour și Kevin, dar care nu și-a dorit niciodată să fie în această poziție. Este șeriful din New Babylon și mâna dreaptă a tatălui său, de care ascultă ca de Dumnezeu. Philipp întruchipează spiritul protector din New Babylon, dar nu ezită să apeleze la violență, la nevoie. Philipp se concentrează pe chestiuni practice, cum ar fi oamenii înfometați din oraș și răzbunătoarea Elizabeth.

SEYMOUR ELLIS (26 de ani)

Este fiul cel mare al lui John și al soției lui, Mary Ellis. Dar a crescut cu un tată îndurerat, încă șocat de moartea tragică a primului său născut (Andrew), în timpul războiului. Seymour a încercat toată viața să-i fie pe plac tatălui său. Până când s-a simțit atât de singur și de respins, încât a ajuns să-l urască și să-l iubească, în același timp.

Crede că Sarah îi corupe tatăl, dar – de fapt – o iubește intens. Iar ambivalența lui față de Sarah și John îl face să fie veriga cea mai slabă a familiei, cea pe care Elizabeth o va exploata.

ELIZABETH THURMANN (50 de ani)

Este fiica legitimă a tatălui lui John și a soției acestuia. Elizabeth a crescut urându-l pe John, pe care îl vede drept rodul poftelor trupești ale tatălui ei și pe care îl consideră responsabil de faptul că mama ei a înnebunit.

Și nu suportă orașul New Babylon, oraș întemeiat pe pământul lui John, moștenit de la tatăl lor. Un pământ care crede că trebuie să-i aparțină ei și pe care nu vrea să îl împartă cu John.

A fost crescută cu frică de Dumnezeu, îndoctrinată cu valori puritane și consideră că este de datoria ei să-i elimine pe păcătoși din lumea sfântă a Domnului. Mai presus de toate, vrea să ștergă orașul New Babylon de pe fața pământului. De aceea, noaptea, se deghizează în cowboy și, alături de acoliții ei, se răzbună la scară biblică, ca în Vechiul Testament, pe toți „păcătoșii”. Și nu se va opri până când nu-i va smulge lui John inima din piept, cu mâinile goale.

Are un fiu pe care îl iubește la fel de nemilos cum a fost ea iubită de părinții ei – e singurul mod în care știe să iubească. I se spune frecvent „Doamna”.

ADAM THURMANN (17 ani)

Este singurul fiu al lui Elizabeth, dar e extrem de diferit de mama lui. Este un băiat blând, care e orb din naștere, dar care a compensat lipsa vederii cu pasiunea pentru muzică și pian, la care cântă extraordinar de bine.
La prima vedere, pare fragil și naiv, mereu influențat de poruncile mamei lui. Dar, deși nu știe nimic despre ea, îi simte suferința și răspunde cu o forță tăcută și de neclintit. Așa o iubește el. Și așa o salvează el.

JESS (19 ani)

Jess este o persoană transgender, cu pielea deschisă la culoare. Prima dată când o vedem, poartă o rochie lungă, un colier și o eșarfă. Ea este prima față prietenoasă pe care Django o întâlnește în New Babylon și prima persoană care are grijă de el, după foarte mult timp. Pentru ea, Django e mai mult decât un pistolar feroce – așa cum îl percepe toată lumea. E și un suflet pierdut, care caută iertarea. Și Jess îl iubește pentru asta. 

Dar Jess se comportă așa doar cu Django. În restul timpului, nu vrei să te pui cu ea. Ea se ocupă de depozitul de armament din New Babylon și nu ezită niciodată să scoată arma, la nevoie.

MARGARET (26 de ani)

Margaret a fost soția lui Django, care îi spunea pe numele lui adevărat: Julian. A fost de acord să se mute din Virginia în Vestul Sălbatic, dar nu a vrut ca fata lor – Sarah – să fie crescută ca o fiară neîmblânzită. Margaret îi spunea, în repetate rânduri, că „părul și ochii ajută o femeie să fie frumoasă”. Își dorea ca fetița să devină o femeie bună, civilizată, gând care era aproape insuportabil pentru sălbatica Sarah.

Margaret era o femeie puternică și independentă, care nu ar fi putut niciodată să cedeze în fața greutăților vieții, cu atât mai puțin dacă de față ar fi fost și copiii ei. Îl iubea pe Django din toată inima. Margaret a fost măcelărită împreună cu fiii ei, sora ei (Caroline) și fratele lor (Elijah) și acum mai dăinuiește doar în amintirile lui Django.

ELIJAH (20 și ceva de ani)

Elijah a fost fratele lui Margaret și unul dintre cei mai buni prieteni ai lui Django. De fapt, era mai mult decât un prieten. Mergeau împreună în expediții și se apărau reciproc, în sălbăticie. Apoi, dintr-o dată, între ei a apărut dragostea. Django nu vrea să vorbească despre această iubire pură și aproape prea perfectă, pe care societatea nu a putut-o accepta.

După plecarea lui Django pe front, Elijah și-a apărat întreaga familie până la moarte.

Inspirat de filmul cult omonim, regizat de Sergio Corbucci, serialul Django spune povestea unui om care vrea să se răzbune, dar ajunge să lupte pentru ceva mai important. 

Texas, sfârșitul anilor 1800: Django, un pistolar singuratic, sosește în izolatul orășel New Babylon, care e construit în vârful unui crater de vulcan. Django îi caută pe bărbații care i-au omorât familia, dar la fața locului descoperă că Sarah, iubita lui fată, a supraviețuit și locuiește aici. Sarah are acum 20 de ani, e moașa locală și debordează de entuziasm și credință, iar toți locuitorii din oraș au încredere în ea. Dar Sarah nu vrea să mai aibă de-a face cu tatăl ei, pe care îl vrea dispărut din peisaj definitiv.

Django nu poate accepta asta și ar face orice pentru o a doua șansă de a-i fi tată. Mai întâi, câștigă încrederea lui John Ellis, fondatorul orașului New Babylon și soțul lui Sarah. Face asta ajutându-l pe el și pe băieții lui (Phillip, Seymour și Kevin) să facă rost de bani pentru a extrage petrol din pământul local. Apoi apără întreaga familie Ellis de răzbunătoarea Elizabeth Thurman, cunoscută drept „Doamna” din Elmdale. 

Elmdale e un oraș plin de albi bogați, civilizați, religioși și plini de ei. E fix opusul orășelului New Babylon: un loc sărăcăcios, dar plin de viață și de culoare, unde toată lumea e binevenită și respectată pentru propriile calități, indiferent de culoarea pielii sau de trecut. New Babylon este un vis, o utopie transformată în realitate de hotărârea și curajul liderilor John și Sarah, dar amenințată constant de Doamna din Elmdale și acoliții ei.

Django, care nu a mai avut o casă stabilă de când și-a pierdut familia și care nu a mai avut pentru cine lupta de când s-a pierdut pe sine însuși în Războiul Civil American, devine cu inima deschisă membru al comunității New Babylon. John îi va fi ca un frate, iar Sarah își dă seama că tatăl ei poate răscumpăra greșelile trecutului.

Dar Django, John și Sarah sunt prinși într-o plasă plină de secrete întunecate. Păcatele și trecutul lor îi ajung din urmă și le amenință visele, pacea și dragostea pe care le-au descoperit, în prezent.