biodiversitate marina

Un tratat global al ONU pentru a proteja biodiversitatea în marea liberă a fost convenit sâmbătă după negocieri prelungite care au implicat peste 100 de țări.

Marea liberă - zone care se află dincolo de zonele economice exclusive ale țărilor - reprezintă aproape două treimi din oceanele lumii și sunt puse în pericol de pescuit excesiv, poluare și alte amenințări.

Pactul mult așteptat, care are ca scop inversarea pierderii biodiversității și asigurarea dezvoltării durabile a oceanelor, este în discuție de 15 ani.

„Această acțiune este o victorie a multilateralismului și a eforturilor globale de a contracara tendințele distructive cu care se confruntă sănătatea oceanelor, acum și pentru generațiile viitoare”, a declarat un purtător de cuvânt al secretarului general al ONU, Antonio Guterres, într-o declarație.

Deci, de ce contează oceanele și cum va ajuta tratatul ONU privind marea liberă la protejarea lor?


De ce este importantă conservarea oceanelor?

Oceanele lumii joacă un rol major în clima globală - furnizând oxigen care susține viața umană și animală, conducând sistemele meteorologice și stocând aproximativ un sfert din dioxidul de carbon (CO2) generat de activitățile umane, care încălzește planeta.

„Face această planetă locuibilă”, a spus Liz Karan, care conduce activitatea de protecție a mării libere la Pew Charitable Trusts.

„Se spune că fiecare a doua respirație pe care o respiri vine din ocean”, a spus ea.

Oceanul susține, de asemenea, o gamă uriașă de biodiversitate, inclusiv milioane de specii pe care oamenii nu le-au descoperit încă.

Dar, conform Listei roșii a speciilor amenințate de la Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN), cu sediul în Elveția, aproape 10% dintre plantele și animalele subacvatice evaluate până acum sunt amenințate cu dispariția.

Cum sunt deteriorate oceanele?

Cel mai mare factor al declinului mediului în ocean a fost pescuitul „nediscriminatoriu”, a declarat Jessica Battle, expert senior în politici și guvernanță oceanică la Fondul Mondial pentru Natură sălbatică (WWF).

Acest lucru nu numai că epuizează stocurile de pești, ci erodează capacitatea populațiilor lor de a se reconstrui, a spus ea, iar mulți pești sunt prinși accidental și apoi aruncați ca deșeuri - așa-numita captură accidentală.

Potrivit estimărilor, capturile accidentale reprezintă aproximativ 40% din capturile comerciale globale ale lumii.

Poluarea este o altă cauză majoră a daunelor, inclusiv materialele plastice, canalizarea și excesul de nutrienți care se spală de pe pământ pentru a crea „zone moarte” în ocean, provocând o creștere excesivă a bacteriilor pe fundul mării care consumă oxigen și sufocă alte vieți, Battle. spus într-un interviu.


În același timp, schimbările climatice afectează și sănătatea oceanelor - provocând albirea recifului de corali și forțând peștii să migreze în ape mai reci.

Ce s-a convenit în tratatul ONU privind marea liberă?

Tratatul convenit la Națiunile Unite prevede un mecanism legal pentru crearea unor zone protejate în marea liberă pentru a păstra biodiversitatea.

De asemenea, a rezolvat o serie de probleme controversate, inclusiv modul în care țările ar trebui să împartă beneficiile din „economia albastră”, precum și „resurse genetice marine” utilizate în industrii precum biotehnologia.

„Ceea ce se întâmplă în marea liberă nu va mai fi „din vedere, din minte”, a declarat Battle de la WWF într-o declarație după semnarea acordului.

Declarația WWF a salutat, de asemenea, acordul conform căruia activitățile în largul mării, cum ar fi mineritul de adâncime și captarea carbonului, vor fi supuse evaluărilor de impact asupra mediului.

„Tratatul de mare liberă va permite tipul de supraveghere și integrare de care avem nevoie dacă dorim ca oceanul să continue să ofere beneficiile sociale, economice și de mediu de care se bucură umanitatea în prezent”, a adăugat Battle.

Ce procent din oceane sunt protejate?

În timpul discuțiilor ONU din decembrie de la Montreal, țările au convenit asupra unui acord de referință pentru a încetini și inversa pierderea biodiversității, inclusiv un obiectiv de a proteja 30% din pământurile și mările lumii până în 2030.

Ecologiștii spun că noul tratat pentru marea liberă este crucial pentru atingerea acestor obiective, deoarece obiectivul global „30 până la 30” va fi probabil de neatins fără protejarea oceanelor dincolo de apele naționale.

În prezent, 8,16% din zonele marine sunt protejate la nivel global, ceea ce include 1,44% din marea liberă, conform ultimelor cifre ale IUCN.

Zonele de mare liberă care sunt deja protejate includ părți din Atlanticul de Nord-Est și oceanele Antarctice, dar deoarece acordurile de protecție sunt mai degrabă regionale decât globale, ele nu obligă toate guvernele, a spus Battle.

Sunt zonele marine protejate afectate?

Zonele marine protejate (AMP) ajută la conservarea naturii prin interzicerea anumitor activități, cum ar fi pescuitul, iar mai multe studii științifice au arătat că AMP-urile bine aplicate cresc numărul și diversitatea speciilor din zone și dincolo de acestea.

„Dacă există o abundență mai mare de viață marină în acele zone de protecție, acestea au efecte de propagare, deoarece AMP-urile nu au granițe închise”, a spus Karan de la Pew.

Cu toate acestea, ea a spus că eficacitatea lor depinde de existența unor planuri de management pentru a asigura aplicarea, care include utilizarea unor instrumente precum sateliții de înaltă rezoluție.

„Adevăratul test va fi crearea acelor zone protejate în marea liberă și asigurarea faptului că acestea sunt înalt și pe deplin protejate de activitățile extractive”, a spus Karan.