Arctic Stream, integrator de infrastructură și securitate IT și emitent listat la Bursa de Valori București (BVB) sub simbolul AST, a înregistrat, la finalul primului trimestru din 2023, un profit net cu 146% mai mare decât în același trimestru din 2022, pe fondul obținerii unor venituri mai mari cu 173% față de perioada similară a anului trecut.

Profitul net al companiei s-a situat la 2,21 milioane de lei (0,45 milioane de euro), fiind de 2,4 ori mai mare decât cel din T1 2022 (0,9 milioane lei), respectiv de 5 ori mai mare decât cel din T1 2021 (0,4 milioane lei). Este cel mai bun rezultat pentru un prim trimestru anual, din istoria Arctic Stream, în condițiile în care - în mod obișnuit pe piața integratorilor de soluții IT, dar și în alte segmente ale pieței IT&C - primele trei luni ale anului aduc venituri mai reduse față de finalul anului.

Rezultatul a fost obținut pe fondul unei creșteri consistente a veniturilor, de 2,7 ori, până la 29,43 milioane de lei (5,89 milioane de euro), față de cele 10,76 milioane de lei, înregistrate în T1 2022. Față de cele 4,16 milioane realizate în T1 2021, creșterea este de 7 ori. 

Performanțele Arctic Stream s-au datorat, pe de o parte, intensificării activității comerciale (semnarea mai multor contracte începând cu a doua jumătate a anului trecut), iar pe de altă parte, consolidării echipei, atât la nivel numeric, cât și al capabilităților și certificărilor deținute de angajați. Echipa companiei a crescut, în ultimii doi ani, de la 8 persoane (T1 2021), la 27 de angajați și colaboratori (T1 2023).

„Rezultatele solide de la finele primului trimestru din 2023 confirmă eforturile depuse de Arctic Stream pe mai multe planuri: al eficacității operaționale, al performanțelor în vânzări și al îmbunătățirii expertizei tehnice. Toate acestea ne permit să preluăm mai multe proiecte și să le executăm la nivel de excelență, ceea ce ne atrage aprecierea clienților, contribuie la construirea de parteneriate solide cu aceștia și impune Arctic Stream drept un brand de referință pe piața integratorilor de soluții IT. Climatul economic nu este lipsit de provocări și riscul de recesiune în economiile dezvoltate se menține ridicat, dar cred că, în România, nu vor lipsi oportunitățile pe piața IT&C, în următorii ani. Atât entitățile din sectorul public, cât și companiile private înțeleg că, fără o infrastructură IT configurată pe baza celor mai recente tehnologii și capabilă să facă față oricăror riscuri de securitate, nimeni nu poate valorifica deplin potențialul transformării digitale," consideră Dragoș Octavian Diaconu, fondator și director general al Arctic Stream.

În T1 2023, Arctic Stream a anunțat semnarea a două contracte semnificative, valoarea fiecăruia depășind 10% din cifra de afaceri realizată de companie în anul anterior (82 milioane de lei). Unul dintre acestea se ridică la 1,55 milioane USD, vizând furnizarea de echipamente aferente infrastructurilor de comunicații unui client din sectorul privat. Cel de-al doilea are drept obiectiv oferirea de sisteme integrate pentru rețele de comunicații și data center pentru un client din sectorul public, valoarea contractului fiind de 11,5 milioane de lei.

„Performanțele în creștere ale Arctic Stream se datorează nu doar faptului că am atras mai mulți colegi alături de noi, din ipostaza de companie listată, ci și faptului că echipa împărtășește aceleași valori, sintetizate în sloganul nostru: Going the Extra Mile. Toți suntem gata să facem un pas în plus față de solicitările clienților și să le propunem cele mai inovatoare soluții, deși acestea presupun un efort suplimentar. Suntem convinși că această abordare ne aduce nu doar clienți, ci parteneri care vor apela la noi pe termen lung," explică Vlad Mihu, Chief Operating Officer și acționar minoritar, Arctic Stream. 

Pentru recompensarea și motivarea angajaților actuali, dar și atragerea de noi experți de top în echipă, Arctic Stream derulează un program tip „Stock Options Plan", aprobat de acționari în aprilie 2022. Programul vizează 2,38% din capitalul social, dar fondatorul și acționarul principal nu va beneficia de acțiunile răscumpărate.