Vodafone a anunțat planuri de a reduce 11.000 de locuri de muncă și de a îmbunătăți serviciile pentru clienți, în timp ce noul șef, Margherita Della Valle, a declarat că gigantul telecomunicațiilor aflat în dificultate „trebuie să se schimbe”.

Doamna Della Valle, care a fost confirmată ca director executiv permanent la începutul lunii mai, după cinci luni în calitate de șef interimar, a promis că va face din Vodafone o organizație mai simplă, în încercarea de a revigora prețul acțiunilor rămase.

Reducerile masive de locuri de muncă, care vor avea loc în următorii trei ani, vor afecta operațiunile companiei în Marea Britanie, precum și piețele globale, printre care și România.

Compania, care are aproximativ 90.000 de angajați în întreaga lume, a refuzat să spună câte locuri de muncă ar fi pierdute.

Della Valle a spus: „Performanța noastră nu a fost suficient de bună. Pentru a livra constant, Vodafone trebuie să se schimbe.

„Prioritățile mele sunt clienții, simplitatea și creșterea. Ne vom simplifica organizația, eliminând complexitatea pentru a ne recâștiga competitivitatea.”

Della Valle a spus că Vodafone se va concentra pe „serviciul de calitate pe care clienții noștri o așteaptă”. De asemenea, va căuta să stimuleze creșterea prin divizia sa de afaceri.

Fostul șef al companiei, Nick Read, care a fost înlăturat brusc în decembrie, a anunțat planuri de a reduce costurile cu 1 miliard de euro până în 2026. El a spus că mutarea ar putea duce la pierderi de locuri de muncă, dar nu a oferit o cifră asupra impactului.

Della Valle, care a lucrat la grupul de telecomunicații timp de aproape trei decenii și a fost anterior director financiar, a spus că măsurile luate în ultimii ani au fost „prea incrementale”.

Noua țintă de 11.000 de persoane – care reprezintă mai mult de 10% din forța de muncă a Vodafone – a venit în momentul în care compania a raportat o scădere de 1,3% a câștigurilor pe întregul an, la 14,7 miliarde de euro, pe care a pus-o în seama costurilor ridicate ale energiei și pe performanța continuă în Germania.

Veniturile au stagnat la 45,7 miliarde EUR, cu o creștere în Africa și vânzările mai mari de echipamente compensate de veniturile mai mici din servicii în Europa.

Della Valle este sub presiune pentru a simplifica operațiunile extinse ale Vodafone în Europa.

Ea a spus că grupul se va concentra pe schimbarea performanței sale „inacceptabile” din Germania și va lansa o revizuire strategică în Spania, care ar putea duce la o vânzare.