La trei ani după ce apariția unui nou coronavirus a pus lumea în carantină, Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că COVID-19 nu mai reprezintă o urgență de sănătate globală.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a declarat într-un tweet că comitetul de urgență COVID al organizației a recomandat „încheierea urgenței de sănătate publică de interes internațional” și că a acceptat decizia.

„Cu mare speranță declar COVID-19 încheiată ca o urgență globală de sănătate”, a adăugat Ghebreyesus.

Virusul, care a apărut din China și s-a răspândit rapid în aproape fiecare țară din lume, a fost declarat pentru prima dată urgență de sănătate publică de către OMS pe 30 ianuarie 2020. Organizația a întârziat să recomande restricții de călătorie sau comerț, în ciuda naturii virulente a virusului.

Rata mortalității cauzate de COVID-19 a scăzut de la un vârf de peste 100.000 de persoane pe săptămână în ianuarie 2021 la puțin peste 3.500 în săptămâna până la 24 aprilie 2023, conform datelor OMS.

Începând cu 3 mai, au existat peste 765 de milioane de cazuri de COVID-19 la nivel global, inclusiv peste 6,9 milioane de decese.

Urgența de sănătate publică s-a încheiat, dar COVID-ul este încă o amenințare, în special pentru populațiile vulnerabile, cum ar fi persoanele în vârstă și persoanele care sunt imunodeprimate. Există, de asemenea, o mare incertitudine în jurul afecțiunilor ce țin de infectarea pe termen lung cu COVID, în care simptomele bolii persistă după infecția inițială.

În anumite privințe, declarația OMS reprezintă un sfârșit simbolic al unei boli care a răsturnat lumea, declanșând măsuri de carantină și trimițând economiile în cădere liberă. 

Unele națiuni și-au făcut deja propriile declarații despre COVID-19. Președintele SUA, Joe Biden, a spus că pandemia s-a încheiat în septembrie 2022, în ciuda faptului că unii experți în sănătate s-au întreabat dacă a fost prea devreme pentru cî boala încă ucidea sute de oameni pe zi.

Pandemia COVID-19 în România

Conform ultimului comunicat de presă al Ministerului Sănătății, în intervalul 24 - 30 aprilie 2023 au fost înregistrate 3.778 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2. (COVID – 19). 1.039 dintre cazurile noi din ultima săptămână sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.

Până în prezent, pe teritoriul României, au fost înregistrate 3.393.902 cazuri de infectare cu SARS-CoV-2. Incidența înregistrată la 14 zile este de 0.34. 

Până astăzi, 68.089 persoane diagnosticate cu infecție cu Sars-CoV-2 au decedat.