OMS lansează un nou cadru de furnizare a serviciilor de sănătate pentru prevenirea și gestionarea obezității, ca o componentă centrată pe sistemul de sănătate a Planului de accelerare a OMS pentru stoparea obezității.

Noul cadru promovează accesul extins la serviciile de prevenire și management al obezității pentru toate grupele de vârstă de-a lungul vieții. Acesta ghidează integrarea și organizarea serviciilor de prevenire și management al obezității prin sistemul de sănătate și comunitatea ca componente critice ale acoperirii universale a sănătății. 

Cadrul se bazează pe principiile asistenței medicale primare, urmează o abordare a îngrijirii cronice și este susținut de integrarea prevenirii și gestionării obezității în cadrele existente de furnizare a serviciilor în sistemul de sănătate, inclusiv în comunități și case. De asemenea, sprijină planificarea resurselor necesare pentru extinderea și durabilitatea serviciilor.

Povara globală a obezității constituie o provocare majoră de sănătate publică care subminează dezvoltarea socială și economică în întreaga lume. Modelele actuale de furnizare de servicii care intervin doar atunci când apar comorbidități legate de obezitate trebuie înlocuite cu modele care recunosc obezitatea ca o boală cronică și pot atât să aibă grijă adecvată de cei care trăiesc deja cu obezitate, cât și să contribuie la prevenirea cazurilor noi sau în progres.

La cea de-a 75-a Adunare Mondială a Sănătății din 2022, statele membre au adoptat noi recomandări pentru prevenirea și gestionarea obezității și au aprobat Planul de accelerare al OMS pentru stoparea obezității. Planul este conceput pentru a stimula și sprijini acțiunile multisectoriale la nivel de țară pe tot globul.

Cadrul face parte dintr-un pachet mai cuprinzător de consolidare a capacității sistemelor de sănătate pentru furnizarea de servicii de prevenire și gestionare a obezității, inclusiv instruire pentru lucrătorii din domeniul sănătății și medicii primari. Pachetul include, de asemenea, compendiul privind Acoperirea Universală a Sănătății OMS și Cursul Academiei OMS și Training avansat pentru furnizorii de servicii medicale. Cadrul este, de asemenea, interconectat cu intervenții suplimentare propuse în pachetul prioritar al Planului de accelerare a OMS pentru stoparea obezității.

Cadrul a fost dezvoltat de Departamentul pentru Nutriție și Siguranța Alimentelor în colaborare cu Departamentul Servicii Integrate de Sănătate, Unitatea de Servicii și Sisteme Clinice și Biroul Regional European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor Netransmisibile OMS.

Aproape două treimi dintre adulți, 59% și aproape unul din trei copii - 29% dintre băieți și 27% dintre fete - sunt fie supraponderali, fie obezi, a arătat un studiu recent al organizatiei.

Excesul de greutate cronic și obezitatea sunt printre principalele cauze de deces și dizabilitate în Europa. Estimările sugerează că acestea provoacă peste 1,2 milioane de decese anual, ceea ce corespunde la peste 13% din mortalitatea totală din regiune.

Obezitatea crește, de asemenea, riscul de boli netransmisibile (BNT), inclusiv 13 tipuri diferite de cancer, boli cardiovasculare și diabet de tip 2. Este probabil să fie direct responsabila pentru cel puțin 200.000 de noi cazuri de cancer anual în întreaga regiune, iar această cifră va crește și mai mult în următorii ani.

OMS a spus că niciuna dintre cele 53 de țări care alcătuiesc regiunea sa europeană nu este pe cale să atingă obiectivul agenției pentru BNT de a stopa creșterea obezității până în 2025.

În plus, pandemia de COVID-19 a afectat, de asemenea, în mod disproporționat persoanele supraponderale și cele care trăiesc cu obezitate.

OMS a spus că pacienții cu obezitate au mai multe șanse de a suferi complicații și deces din cauza virusului. Mulți au experimentat, de asemenea, întreruperi în accesarea serviciilor de management al obezității din cauza crizei.

Între timp, „schimbările nefavorabile” ale consumului de alimente și ale tiparelor de activitate fizică în timpul pandemiei vor avea efecte asupra sănătății în anii următori și vor necesita eforturi semnificative pentru a le inversa.