Organismul internațional de supraveghere a valorilor mobiliare IOSCO a dezvăluit marți prima abordare globală a reglementării piețelor criptoactive și digitale, bazându-se pe lecțiile de la prăbușirea bursei FTX de anul trecut, care a alimentat îngrijorările cu privire la protecția consumatorilor.

Industria, care de obicei trebuie să se conformeze doar verificărilor împotriva spălării banilor, a cerut o abordare globală a reglementării, deoarece diferitele jurisdicții își urmează propriile reguli.

Mișcările au loc după ce schimbul de criptomonede FTX a început procedurile de faliment din SUA în noiembrie anul trecut, în urma unei crize de lichiditate.

Aceasta situatie a determinat intervenția autorităților de reglementare din întreaga lume, care au spus că sunt necesare reguli pentru „conglomeratele” cripto, cum ar fi FTX, care combină multe activități sub un singur acoperiș cu puține garanții pentru activele clienților, pentru a opri conflictele de interese.

Planurile de marți reprezintă un punct de cotitură în abordarea riscurilor generate de criptoactive precum bitcoin și etherium, a declarat Jean-Paul Servais, care prezideaz[ Organizația Internațională a Comisiilor de Valori Mobiliare (IOSCO).

„Afacerile criptografice au fost lăsate să crească pe o bază defectuoasă și trebuie corectată”, a declarat Servais într-o conferință de presă.

Standardele propuse acoperă tratarea conflictelor de interese, manipularea pieței, cooperarea transfrontalieră de reglementare, custodia criptoactivelor, riscurile operaționale și tratamentul clienților cu amănuntul.

„Evenimentele globale recente ne-au arătat de ce avem nevoie de această muncă. Este vorba despre a ne asigura că cripto-ul este sigur pentru piață”, a declarat Matthew Long, director de active digitale la Financial Conduct Authority din Marea Britanie.

Haydn Jones, lider global al soluțiilor blockchain și cripto la Kroll, a declarat că cadre precum cele ale IOSCO opresc activitatea criminală și permit tuturor să beneficieze de tehnologia subiacentă criptografiei.

Cele 18 măsuri planificate aplică garanții de lungă durată de pe piețele principale pentru a elimina conflictele de interese dintre diferitele părți ale unei tranzacții cripto.

Organismul de supraveghere își propune să finalizeze standardele până la sfârșitul anului și se așteaptă ca cei 130 de membri ai săi din întreaga lume să le folosească pentru a acoperi lacunele din regulile lor, eliminând astfel reglementările fragmentate și capacitatea firmelor de a juca împotriva autorităților de reglementare unele împotriva altora.

IOSCO, un grup umbrelă de autorități de reglementare, cum ar fi Comisia pentru Valori Mobiliare din SUA, Agenția de Servicii Financiare din Japonia, Autoritatea de Conduită Financiară din Marea Britanie și BaFin din Germania, cercetează opinia publică cu privire la reglementări.

Acest prim pas urmează finalizării de către Uniunea Europeană în această lună a primului set de reguli cuprinzătoare din lume, punând presiune asupra Marii Britanii, Statelor Unite și altor țări pentru a veni cu propriile norme.

Mai târziu, IOSCO va emite recomandări pentru reglementarea finanțelor descentralizate.