Yintao „Roger” Yu, un fost director de ByteDance a intentat un proces împotriva fostului său angajator, invocând o listă de fapte greșite. Potrivit lui Yu, ByteDance a furat conținut de la alți creatori online, a discriminat angajații și și-a umflat valorile de implicare.

O acuzație izbitoare pe care Yu a făcut-o împotriva lui ByteDance a fost foarte suspectată, dar încă nu a fost dovedită. Yu susține că Partidul Comunist Chinez (PCC), partidul politic de guvernământ din China, poate și a accesat datele utilizatorilor TikTok.

Yu susține că PCC folosește ByteDance ca instrument de propagandă politică și citează două exemple în care a văzut că ByteDance promovează sau retrogradează conținut pe TikTok care se aliniază cu obiectivele politice ale PCC.

Potrivit dosarelor de la tribunal, „dl Yu a observat că ByteDance a răspuns la solicitările PCC de a partaja informații și chiar de a promova sau elimina conținut la cererea PCC”.

Yu susține că ByteDance a promovat conținut care exprima ura față de Japonia, iar în 2018, ByteDance a retrogradat conținut care exprima sprijinul pentru protestele politice din Hong Kong. Yu susține că acest lucru a fost posibil în Hong Kong, deoarece PCC a monitorizat locațiile activiștilor prin accesul la date din backdoor.

Yu spune că aceleași metode de propagandă pe care ByteDance le-a facilitat în Hong Kong ar putea fi implementate în SUA, deoarece datele utilizatorilor TikTok din SUA sunt, de asemenea, disponibile pentru PCC prin acces backdoor. Yu susține, de asemenea, că PCC poate accesa aceste date chiar dacă o companie americană le găzduiește pe teritoriul SUA.

Această acuzație face trimitere la investiția de miliarde de dolari a TikTok, Project Texas, o colaborare între TikTok și compania americană SaaS Oracle, pentru a transfera și supraveghea toate datele utilizatorilor TikTok din SUA pe teritoriul SUA.

Dacă afirmațiile lui Yu sunt adevărate, înseamnă că Proiectul Texas nu poate limita sau bloca accesul guvernului chinez la datele utilizatorilor din SUA.

În martie, CEO-ul TikTok, Shou Chew, a depus mărturie în fața Congresului și a subliniat că Proiectul Texas va atenua preocupările parlamentarilor cu privire la accesarea de către PCC a datelor TikTok din SUA. Yu spune că „a fost uimit de direcția greșită” a mărturiei lui Chew cu privire la Proiectul Texas.

Conform dosarului lui Yu, stocarea datelor utilizatorilor americani pe teritoriul SUA nu înseamnă că PCC nu poate accesa datele, iar singura modalitate de a se asigura că China nu poate accesa datele este închiderea ușii din spate.

ByteDance deține atât TikTok, cât și Douyin, versiunea chineză a TikTok care operează doar în China. Guvernul chinez are reguli stricte pentru internetul chinez și, potrivit lui Yu, una dintre ele este că companiile de tehnologie trebuie să predea guvernului datele utilizatorilor.

Yu spune că ByteDance apreciază foarte mult Douyin și TikTok, dar ambele sunt expuse riscului din cauza acestei legi. El susține că, dacă ByteDance nu permite PCC accesul la datele utilizatorilor săi, guvernul va închide Douyin ca răzbunare.

Deși TikTok este separat de Douyin, operațiunile ByteDance au sediul în China, iar compania trebuie să mențină relații cu Partidul Comunist Chinez pentru a menține Douyin disponibil în China. Cu toate acestea, soarta lui TikTok în SUA și în întreaga lume este în pericol, dacă ar fi adevărat că PCC poate accesa datele utilizatorilor.