Intel va cheltui peste 30 de miliarde de euro  pentru a dezvolta două fabrici de producere a cipurilor în Magdeburg, ca parte a impulsului său de expansiune în Europa, un acord pe care cancelarul Olaf Scholz l-a salutat luni drept cea mai mare investiție străină vreodată a Germaniei.

Berlinul a convenit cu producătorul american de cipuri subvenții în valoare de aproape 10 miliarde de euro, a spus o persoană familiarizată cu problema, mai mult decât cele 6,8 miliarde de euro pe care i-a oferit inițial Intel pentru a construi două facilități de vârf în orașul de est.

CEO-ul Intel, Pat Gelsinger, a spus că este recunoscător guvernului și statului Saxonia-Anhalt, unde se află Magdeburg, pentru „împlinirea viziunii unei industrii de semiconductori vibrante, durabile și de vârf în Germania și UE”.

Sub Gelsinger, Intel a investit miliarde în construirea de fabrici pe trei continente pentru a-și restabili dominația în fabricarea de cipuri și a concura mai bine cu rivalii AMD, Nvidia și Samsung.

„Acordul de astăzi este un pas important pentru Germania ca locație de producție de înaltă tehnologie – și pentru rezistența noastră”, a spus Scholz după semnarea de luni.

„Cu această investiție, ajungem din punct de vedere tehnologic pe cei mai buni din lume și ne extindem propriile capacități pentru dezvoltarea ecosistemului și producția de microcipuri”.

Acordul german marchează a treia investiție importantă a Intel în patru zile. Vineri a dezvăluit planurile pentru o fabrică de cipuri de 4,6 miliarde de dolari în Polonia, un alt membru al Uniunii Europene, în timp ce Israelul a declarat duminică că Intel va cheltui 25 de miliarde de dolari pentru o fabrică de acolo.

La nivel global, se preconizează că producția de semiconductori va deveni o industrie de un trilion de dolari până în 2030, extinzându-se de la 600 de miliarde de dolari în 2021, potrivit lui McKinsey.

Atât Statele Unite, cât și Europa încearcă să atragă mari jucători industriali printr-un amestec de subvenții de stat și legislație favorabilă, Germania fiind îngrijorată de pierderea atractivității ca loc de investiție.

Guvernul de la Berlin investește miliarde de euro în subvenții pentru a atrage companiile de tehnologie, pe fondul alarmei crescânde privind fragilitatea lanțului de aprovizionare și dependența de Coreea de Sud și Taiwan pentru cipuri.

Berlinul discută, de asemenea, cu TSMC din Taiwan și cu producătorul suedez de baterii pentru vehicule electrice Northvolt despre înființarea producției în Germania, după ce a convins deja Tesla  să construiască acolo prima sa gigafabrică europeană.

Acordul de luni include ceea ce Intel a spus că este un sprijin guvernamental sporit, inclusiv stimulente, care reflectă sfera extinsă a proiectului de când a fost anunțat pentru prima dată în martie 2022.

Inițial, Intel dorea să investească 17 miliarde de euro în uzina din Magdeburg, o sumă care aproape s-a dublat la peste 30 de miliarde.

"Acest lucru arată că Germania este o locație extrem de atractivă. Jucăm în fruntea concurenței globale și asigurăm locuri de muncă durabile și calificate și crearea de valoare", a spus ministrul Economiei, Robert Habeck.

Prima instalație din Magdeburg este de așteptat să intre în funcțiune la 4-5 ani după aprobarea de către Comisia Europeană a pachetului de subvenții, a spus Intel.

Aproximativ 7.000 de locuri de muncă în construcții vor fi create în prima extindere, plus aproximativ 3.000 de locuri de muncă de înaltă tehnologie la Intel și zeci de mii de locuri de muncă în industrie, a declarat producătorul de cipuri din SUA.