O mașină electrică construită cu fonduri UE a explodat în Italia

Bogdan Chirea
0

Două persoane au murit după ce un prototip de mașină hibridă care era dezvoltat și testat cu fonduri ale Uniunii Europene a explodat săptămâna trecută în orașul Napoli, din sudul Italiei.

Proiectul Life-Save și-a propus să transforme mașinile cu motoare cu ardere convențională în vehicule hibride, care funcționează cel puțin parțial cu energie solară.

Un vehicul echipat cu tehnologia experimentală a luat foc vinerea trecută, rănind grav cele două persoane care se aflau la bord.

Maria Vittoria Prati, cercetător la Consiliul Naţional al Cercetării (CNR) din Italia, a murit luni în urma unor complicaţii de la arsuri de gradul trei.

Celălalt ocupant, ucenicul de cercetare Fulvio Filace, a murit peste noapte, a declarat joi pentru Reuters un purtător de cuvânt al spitalului Cardarelli din Napoli.

Atât Prati, cât și Filace au fost internați în spital „în condiții foarte grave”, dar „erau mai multe speranțe de a-l salva” pe Filace „dată fiind vârsta lui mai mică”, a spus purtătorul de cuvânt, Pietro Rinaldi.

„Dar nu a fost suficient”, a adăugat el.

Procurorii din Napoli încearcă să afle ce a provocat explozia, dar ancheta lor nu vizează, deocamdată, niciun suspect anume, a spus agenția de presă ANSA.

Exprimând „un mare șoc și tristețe” pentru decese, CNR a declarat joi că a început un audit intern și că cooperează cu investigațiile.

La începutul acestei săptămâni, CNR i-a adus un omagiu lui Prati prezentându-l ca „un strălucit cercetător” și „o autoritate în domeniul studiului emisiilor și al utilizării combustibililor alternativi”.

eProInn, un spin-off al Universității din Salerno din sudul Italiei, care a avut un rol principal în proiectul Life-Save, lucra la adaptarea mașinilor convenționale cu sisteme de propulsie solare hibride.

Ideea sa patentată a fost de a echipa mașinile obișnuite de producție cu motoare electrice suplimentare, încărcate de o baterie și panouri solare montate pe acoperiș și pe capotă.

Proiectul a fost finanțat de Programul LIFE al Comisiei Europene, potrivit paginii de Facebook Life-Save. În urma accidentului de vineri, site-ul său a fost dezactivat.

Trimiteți un comentariu

0Comentarii

Comentariul va fi postat dupa aprobare

Trimiteți un comentariu (0)