Comisia Europeană a cerut guvernelor UE să furnizeze 10 miliarde de euro în plus pentru 2024-2027, pentru a mobiliza investiții în valoare totală de 160 de miliarde de euro în tehnologii cheie, inclusiv energie regenerabilă.

Apelul vine în timp ce executivul Uniunii Europene revizuiește bugetul pe termen lung al blocului comunitar, care totalizează aproximativ 1% din PIB-ul UE și plătește pentru diferite politici europene comune.

Revizuirea este necesară pentru a lua în considerare în bugetul comun 2021-2027 efectele pandemiei globale de COVID-19, invazia Ucrainei de către Rusia, o criză energetică, precum și inflația rampantă și creșterile bruște ale ratelor dobânzii.

Nici bugetul UE nu a anticipat competiția acerbă dintre Europa, Statele Unite și China pentru cele mai noi tehnologii „curate” de producere a energiei.

„Viitorul industriilor strategice ar trebui făcut în Europa”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în prezentarea apelului pentru mai mulți bani.

Noua schemă va fi numită Platforma Tehnologii Strategice pentru Europa (STEP) și va ajuta la dezvoltarea în UE a microelectronicii și calculului cuantic, precum și a energiei regenerabile și a stocării de electricitate, printre altele.

„Cu finanțarea existentă și cu alte 10 miliarde de euro pe care intenționăm să le injectăm, ne propunem să ajungem la 160 de miliarde de euro în investiții în următorii ani”, a spus von der Leyen, adăugând că contribuția va fi multiplicată prin „aglomerare de capital privat”.