Un fost director de la Samsung Electronics din Coreea de Sud a fost acuzat luni de suspiciunea că a furat tehnologia companiei pentru o fabrică de cipuri din China și că a pus în pericol securitatea economică națională, au declarat procurorii.

Coreea de Sud este o putere în producția de cipuri, din ce în ce mai presată de rivalitatea geopolitică și economică dintre Statele Unite și China. Săptămâna trecută, președintele Yoon Suk Yeol a descris concurența în industria cipurilor drept „război total”.

Inculpatul, care a lucrat anterior și la SK Hynix ca vicepreședinte, este acuzat că a achiziționat ilegal date Samsung pentru a construi o fabrică rivală la doar 1,5 km distanță de o unitate de producție de cipuri Samsung din Xian, China, a declarat Procuratura Districtului Suwon într-un comunicat.

Procurorii au spus că au estimat că furtul de date a cauzat pierderi în valoare de cel puțin 300 de miliarde de woni (233 de milioane de dolari) pentru Samsung Electronics.

„Este o crimă gravă care ar putea aduce o lovitură grea securității noastre economice prin zdruncinarea fundației industriei autohtone de cipuri într-un moment de intensificare a concurenței în producția de cipuri”, a spus procuratura.

Inculpatul, arestat luna trecută, neagă acuzațiile, a spus un procuror.

Suspectul, pe care oficialii nu l-au identificat, a lucrat timp de 28 de ani la producătorii de cipuri din Coreea de Sud, au spus procurorii.

Data judecății nu a fost încă confirmată de instanța la care a fost depus rechizitoriul. 

Încercarea de a construi noua fabrică folosind datele Samsung între 2018 și 2019 s-a încheiat cu un eșec din cauza problemelor de finanțare, a spus un procuror.

Procurorii au spus că au pus sub acuzare alte șase persoane pentru presupusa lor implicare, inclusiv un angajat al unei companii de inspecție acuzat că a divulgat planul arhitectural al fabricii de semiconductori a Samsung.

Samsung și SK Hynix, cei mai mari doi producători de cipuri de memorie din lume, au investit miliarde de dolari în fabrici de cipuri din China.

În timp ce Samsung și SK Hynix depind de tehnologia și echipamentele din SUA, aproximativ 40% din exporturile de cipuri ale Coreei de Sud se îndreaptă către China, au arătat datele Ministerului Comerțului.

Deși China a întârziat producția de cipuri de memorie, firmele sale au ajuns rapid din urmă concurenții sud-coreeni.

Analiștii din Seul estimează un decalaj tehnologic de numai doi ani sau mai puțin între cipurile NAND Flash produse de YMTC din China și liderii din industrie precum Samsung Electronics și SK Hynix.

Companiile sud-coreene au obiceiul de a dezvolta mai întâi un cip de ultimă oră în Coreea de Sud, apoi să le producă în fabricile lor din China după aproximativ un an, parțial pentru a preveni scurgerile de cea mai recentă tehnologie, au spus analiștii.