ue inteligenta artificiala

Legislația propusă a UE privind inteligența artificială ar pune în pericol competitivitatea și suveranitatea tehnologică a Europei, potrivit unei scrisori deschise semnate de peste 160 de directori ai companiilor de la Renault la Meta.

Legislatorii UE au convenit luna aceasta asupra unui set de reguli în care sisteme precum ChatGPT ar trebui să dezvăluie conținutul generat de AI, să ajute să distingă așa-numitele imagini false profunde de cele reale și să asigure garanții împotriva conținutului ilegal.

De când ChatGPT a devenit popular, au fost emise mai multe scrisori deschise cerând reglementarea AI și ridicând „riscul de dispariție din cauza AI”.

Printre semnatarii scrisorilor anterioare se numără Elon Musk, CEO-ul OpenAI, Sam Altman, și Geoffrey Hinton și Yoshua Bengio - doi dintre cei trei așa-numiți „nași ai inteligenței artificiale”.

Al treilea, Yann LeCun, care lucrează la Meta, a semnat scrisoarea prin care contestă reglementările UE. Alți semnatari au inclus directori dintr-un set divers de companii, cum ar fi compania spaniolă de telecomunicații Cellnex, compania franceză de software Mirakl și banca germană de investiții Berenberg.

Ne adresăm în principal îngrijorările cu privire la versiunea Parlamentului European pentru că au decis să treacă de la o abordare bazată pe risc la o abordare bazată pe tehnologie, care nu era în textul inițial, a spus Cedric O, fost ministru digital al Franței și unul dintre cei trei organizatori ai scrisoarea, pentru Reuters.

El, împreună cu Jeannette zu Fürstenberg, partener fondator al La Famiglia VC, și René Obermann, președintele Airbus, au inițiat scrisoarea deschisă.

Scrisoarea a avertizat că, în conformitate cu normele UE propuse, tehnologiile precum IA generativă vor deveni puternic reglementate, iar companiile care dezvoltă astfel de sisteme s-ar confrunta cu costuri mari de conformitate și riscuri de răspundere disproporționate.

O astfel de reglementare ar putea duce ca firmele extrem de inovatoare să-și mute activitățile în străinătate și la retragerea capitalului investitorilor din dezvoltarea IA europeană în general.

Altman de la OpenAI, care în luna mai amenințase că va retrage ChatGPT din Europa dacă va deveni prea greu să se conformeze viitoarelor legi AI, și-a inversat ulterior poziția și a spus că compania nu are de gând să părăsească blocul comunitar.

„Sunt convins că nu au citit cu atenție textul, ci mai degrabă au reacționat la stimulul câtorva care sunt interesați de acest subiect”, a declarat pentru Reuters Dragoș Tudorache, care a co-condus elaborarea propunerilor UE.

Sugestiile făcute în scrisoare sunt deja în proiectul de lege, a spus el.