Directorul executiv al companiei de internet Yandex, listată pe Nasdaq, se confruntă cu urmărirea penală la o instanță rusă pentru presupuse infracțiuni în temeiul așa-numitei legi „propagandă LGBT” a țării, a declarat o notificare de pe site-ul instanței.

Mișcarea de a-l urmări pe Artem Savinovsky, pentru care nu a fost menționată nicio dată de audiere, vine la o zi după ce o instanță a aplicat o amendă de 1 milion de ruble (11.048 de dolari) unei baze de date de filme online numită Kinopoisk, deținută de Yandex, în conformitate cu aceeași lege.â

Yandex a declarat pentru Reuters că cazul împotriva lui Savinovsky, care este și CEO-ul Kinopoisk, este legat de amenda pentru „etichetarea incorectă a filmelor LGBT”.

Cazul lui Savinovsky este mai degrabă administrativ decât penal, adică se referă la încălcări ale legilor care nu cauzează prejudicii semnificative sau pericol public. Yandex a spus că va face apel împotriva oricărei hotărâri judecătorești împotriva CEO-ului său.

Rusia își intensifică represiunea asupra drepturilor LGBT, pe care președintele Vladimir Putin a încercat să le prezinte ca o dovadă a decăderii morale în țările occidentale de care Rusia trebuie să fie protejată.

În decembrie anul trecut, Putin a semnat o lege care extinde restricțiile privind promovarea a ceea ce numește „propaganda LGBT”, interzicând efectiv orice expresie publică a comportamentului sau stilului de viață al lesbienelor, bărbaților gay, bisexualilor sau transgenderilor din Rusia.

Luna trecută, camera inferioară a parlamentului, Duma de Stat, și-a oferit sprijinul inițial legislației care ar interzice operațiile de schimbare a genului pentru persoanele transgender.

Amenda împotriva bazei de date de filme Kinopoisk a Yandex a fost aplicată pentru că nu a atașat o etichetă 18+ la șapte filme de pe site-ul său, inclusiv comedia romantică britanică „Bridget Jones’ Diary”, comedia britanică neagră „Greed” și comedia italiană „Perfect Strangers”.

Kinopoisk a susținut în apărarea sa că filmele pot fi vizionate doar printr-un abonament, care este disponibil doar pentru spectatorii de peste 18 ani, dar instanța a respins argumentul, a informat ziarul independent Novaya Gazeta.

Principala firmă tehnologică din Rusia, Yandex s-a străduit să echilibreze presiunile interne cu interesele investitorilor săi occidentali de când Moscova a invadat Ucraina în februarie anul trecut.

Luna trecută, un tribunal a amendat compania cu 2 milioane de ruble (24.242 de dolari) pentru că a refuzat în mod repetat să ofere serviciilor de securitate din Rusia informații despre utilizatorii săi.

Holdingul Yandex inregistrat in Olanda, Yandex NV, lucreaza la o restructurare corporativa care va determina desprinderea principalelor sale afaceri generatoare de venituri in interiorul Rusiei si dezvoltarea a patru unitati mai noi, separat, in strainatate.

Savinovsky a devenit CEO în aprilie anul trecut, după ce fostul executiv al Yandex, Elena Bunina, a demisionat la scurt timp după invazia Rusiei în Ucraina. El s-a alăturat companiei în 2008 și anterior a condus departamentul său media, supravegheând Kinopoisk și alte servicii, potrivit Kommersant.