viasat history lucruri bizare

Adăpostite în muzee, laboratoare și depozite, putem găsi cele mai ciudate lucruri: comori ascunse, obiecte remarcabile și lucruri care îi lasă complet derutați pe experți. Folosind noi cercetări și tehnologie 3D, seria documentară Lucruri din cele mai bizare revine cu al doilea sezon joi, 6 iulie, ora 23:00, la Viasat History. Seria descoperă secretele acestor obiecte, care variază de la incredibile la cele cu adevărat bizare.

Cum ar putea o bombă plină de lilieci să distrugă un oraș?

Având numele de cod Project X-Ray, un dispozitiv cu adevărat bizar s-a născut în focul celui de-al Doilea Război Mondial. Nu a existat niciodată o asemenea armă, nici înainte, nici după, și asta pentru un motiv întemeiat. Era o bombă incendiară, conținând napalm, cu cronometru, îmbrăcată de o carcasă cu peste o mie de mici compartimente, fiecare conținând câte un liliac brazilian aflat în hibernare. Exact, lilieci. 

A fost proiectată în 1941 de către Lytle S. Adams, un chirurg stomatolog, pentru a ajuta America să contra-atace după Pearl Harbor. Bomba cu lilieci a vizat o slăbiciune specifică a orașelor japoneze – erau foarte dense, iar majoritatea caselor era din lemn și hârtie. Un incendiu izbucnit în doar câteva case ar fi putut arde un întreg oraș.

Cum funcționa?

Funcționa așa: bombele încărcate cu lilieci adormiți, fiecare dintre ei având atașată o mică cantitate de napalm, urmau să fie aruncate la răsărit (momentul când liliecii caută adăpost pentru a se culca), dintr-o aeronavă mult deasupra țintei sale. La aproximativ 1200 de metri, parașuta s-ar fi desfăcut, iar carcasa exterioară s-ar fi desprins. Datorită temperaturii mai ridicate, liliecii s-ar fi trezit și ar fi început să zboare și să se adăpostească în diverse locuri, astfel rupând inelul de siguranță al dispozitivelor incendiare și declanșând cronometrul. Designerii calculaseră că fiecare bombă cu lilieci ar fi putut declanșa aproape 4800 de incendii într-o zonă de 64 de kilometri în diametru. Sacrificarea a milioane de lilieci nu a părut să fie o problemă pentru participanții la acest experiment.

Un proiect ratat

Liliecii au făcut exact ceea ce trebuia să facă. Însă nu în Tokyo, ci într-o bază aeriană din New Mexico, înainte de decolare. Din păcate, liliecii s-au trezit, au zburat și s-au adăpostit sub o cisternă cu combustibil. Dispozitivele incendiare s-au declanșat și au ars întreaga bază în totalitate. În ciuda faptului că experimentul s-a transformat într-un dezastru, proiectul bombei de lilieci nu a fost oprit în întregime. Ideea unei bombe distrugătoare a rămas, și s-a concretizat în 1944 – așa s-a născut bomba atomică și a schimbat totul.

Așa că da, există lucruri ciudate: de la mumia unei pisici la o oală cu pui blestemată și multe alte descoperiri remarcabile. Seria documentară Lucruri din cele mai bizare continuă să prezinte cele mai neobișnuite obiecte din lume și să arunce o lumină nouă asupra lor, astfel încât, la final, să nu arate atât de ciudat – doar la Viasat History.