Consiliul Național al Audiovizualului s-a întrunit săptămâna aceasta pentru a analiza o serie de reclamații și rapoarte referitoare la emisiunile difuzate de mai multe posturi de televiziune de la noi.

Întrunit în ședința publică din data de 22.08.2023, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a reclamațiilor primite și a decis să aplice postului România TV următoarele sancțiuni:

-  amendă de 10.000 de lei pentru încălcarea dispozițiilor Codului de reglementare a conținutului audiovizual la difuzarea emisunii „Punctul culminant”, ediția din 03.05.2023. La dezbaterea subiectului referitor la protestul organizat de George Simion (lider AUR) împotriva discriminării românilor, radiodifuzorul nu a avut în vedere prevederile art. 139 [„Publicitatea, pozitivă sau negativă, în legătură cu partide politice, oameni politici, mesaje politice este interzisă, cu excepţia perioadelor de campanie electorală”]. De asemenea, subiectul despre demolarea Bisericii Sfântul Nicolae Bărbătescu Vechi a fost prezentat cu încălcarea dispozițiilor art. 64 alin. (1), lit. a), b) (titlurile afișate: „Cel mai josnic atac al reziștilor: încep dărâmarea bisericilor”; „Nicușor Dan bagă buldozerul peste o biserică veche de 200 de ani”). În aceeași ediție, au fost făcute afirmații despre directorul Fundației Freedom House România și despre rețeaua de presă PRESS hub, fără a avea în vedere prevederile art. 64 alin. (1), lit. a), b) și cele ale art. 40 alin. (2) (titluri aferente subiectului: „Jurnaliști Rezist și procurori înregistrați organizând linșajul”; „Deconspirarea rețelei soroșiste de atac la comandă”; „Judecătoare atacată la comandă; stenograme incendiare”);

-         somație publică pentru edițiile din 24.05 și 27.06.2023 ale emisiunii „Punctul culminant”, la difuzarea cărora au fost încălcate dispozițiile art. 64 alin. (1), lit. a), b) și cele ale art. 40 alin. (2) din Codul audiovizualului. Titluri afișate: „Grupul infracțional Rezist: cum acționează pentru Soroș”; „Cum operează moraliștii Rezist ca ultimii borfași”; „Personajele dubioase impuse pentru a destabiliza statul român” (24.05.2023); „Anchetatorii sponsorizați de ONG-urile sorosiste” (27.06.2023);

-         somație publică pentru modul în care România TV a prezentat documentarul difuzat în emisiunea „Special” din 11.06.2023, fără a ține cont de prevederile art. 70 din Codul audiovizualului, potrivit cărora „În cadrul programelor de ştiri şi dezbateri care abordează probleme de interes public privind minorităţile etnice, religioase sau sexuale se va prezenta şi un punct de vedere al acestora” (printre titlurile prezentate: „Difuzăm filmul interzis pe toate marile rețele internaționale”; „Adevărurile care îi deranjează pe noii ideologi ai lumii”; „Exploziv: cum sunt atrași copiii în jocul schimbărilor de sex”; „Filmul interzis de presa internațională, la România TV”; „Capcana neomarxiștilor, cum influențează copiii”; „Manipularea globală a tinerilor, ce îi face să-și schimbe sexul”).

De asemenea, în urma analizării rapoartelor întocmite de Direcția Control, Consiliul a decis să aplice câte o somație publică posturilor Vaslui TV (Vaslui) pentru încălcarea dispozițiilor art. 40 alin. (3) din Codul audiovizualului, la difuzarea emisiunii „Reportaj Vaslui TV” din 11.07.2023 și respectiv  Moldova TV/Moldova TV HD (Râmnicu Sărat /Buzău) pentru încălcarea prevederilor art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului 504/2002 la difuzarea mai multor ediții ale emisiunii „Agro News” (monitorizare: 21.04.2023-21.05.2023).

De asemenea, Consiliul a hotărât să emită o decizie de intrare în legalitate pentru un spot publicitar la produse pe bază de CBD (canabidiol), spot identificat la postul local BRĂILA DENS FM și difuzat cu încălcarea prevederilor art. 29 alin. (6) din Lege, potrivit cărora „Orice formă de comunicare comercială audiovizuală pentru ţigări şi alte produse din tutun, precum şi pentru ţigarete electronice şi flacoane de reumplere este interzisă” (monitorizare: 12-18.06.2023).

Întrunit în ședința publică din data de 23.08.2023, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a reclamațiilor primite și a decis să aplice câte o somație publică posturilor:

Antena Stars pentru încălcarea dispozițiilor art. 17 alin. (1) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual la difuzarea emisunii „Acces direct”, ediția din 24.05.2023 [„În intervalul orar 6,00 - 23,00 nu pot fi difuzate programe, altele decât producţiile audiovizuale de ficţiune şi filmele documentare, care conţin descrieri, reconstituiri sau reprezentări ale unor omucideri/sinucideri, mutilări/automutilări sau tehnici criminale sau ale actelor de violenţă domestică ori ale violurilor sau promovarea practicilor oculte”];

Prima TV pentru emisiunea „Exclusiv VIP” din data de 09.05.2023, la transmiterea căreia nu s-a ținut cont de prevederile art. 42^2 din Legea audiovizualului nr. 504 /2002, potrivit cărora „În cadrul difuzării în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care abordează tema violenţei domestice este obligatoriu să se asigure informarea victimelor violenţei domestice asupra existenţei numărului de telefon "Telverde destinat victimelor violenţei domestice".

În urma analizării rapoartelor întocmite de Direcția Control, Consiliul a decis să aplice o somație publică societații INFO JUNIOR SRL/ INFO JUNIOR Vutcani (Vutcani - Vaslui) pentru că nu a respectat dispozițiile art. 13 alin. (4) din Decizia CNA nr. 72/2012 privind condiţiile de eliberare şi modificare a avizului de retransmisie [„În termenul prevăzut la art. 5, distribuitorii de servicii trebuie să solicite CNA modificarea avizului de retransmisie. În situaţia în care în oferta regională/locală nu sunt retransmise cel puţin două programe regionale/locale, dosarul de modificare a avizului de retransmisie va conţine şi o declaraţie pe propria răspundere în care vor fi menţionate solicitările primite şi motivele pentru care distribuitorul nu le-a dat curs”].

În ședința de miercuri, 23 august, CNA a vizionat emisiunea „Să vorbim despre tine” difuzată pe postul Nașul TV în 05.05.2023

În emisiune, invitatul Sacha Stone, influencer britanic, a prezentat imagini din interiorul munților Bucegi, România. Domnia-sa a afirmat că în interiorul Bucegilor există tuneluri de mari dimensiuni, care duc către alte continente. De asemenea, au fost prezentate imagini ale unor structuri de mari dimensiuni (250 metri înălțime), respectiv câteva statui și o piramidă, aflate în interiorul acestor tuneluri. Moderatoarea emisiunii, doamna Gabriela Calițescu, nu a prezentat dovezi independente cu privire la aceste informații, unul dintre motivele invocate de domnia-sa fiind că accesul în tunelurile din Bucegi este interzis. Consiliul a decis, în unanimitate, să amâne analiza emisiunii cu două săptămâni pentru a permite echipei de ziariști de la Nașul TV să verifice la fața locului existența tunelurilor și a construcțiilor din interiorul acestora. 

În virtutea rolului său de apărător al libertății de exprimare și al liberului acces la informații de interes public, CNA adresează un apel tuturor autorităților relevante să nu împiedice accesul ziariștilor în tunelurile secrete din Bucegi.

Prevederi ale legislației audiovizualului

Legea audiovizualului nr. 504/2002 cu modificările și completările ulterioare:

Art. 3 (2) - Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

Decizia CNA 220/2011 privind Codul de reglementare a conținutului audiovizual

Art. 40 - (2) În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt; (3) Orice material înregistrat în care se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale trebuie să conţină şi opinia acesteia. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt;

Art. 64 (1) - În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.