Prim-ministrul canadian Justin Trudeau a criticat Facebook pentru că „pune profiturile corporative înaintea siguranței oamenilor”, deoarece platforma de socializare continuă să blocheze conținutul de știri, în timp ce incendiile de pădure în Teritoriile de Nord-Vest ale Canadei și Columbia Britanică continuă să afecteze țara.

„Este atât de de neconceput ca o companie precum Facebook să aleagă să pună profiturile corporative înainte de a se asigura că organizațiile locale de știri pot primi informații actualizate pentru canadieni și să ajungă acolo unde canadienii își petrec mult timp; online, pe rețelele sociale, pe Facebook”, a spus Trudeau în cadrul unei conferințe de presă luni.

Aproximativ 60.000 de persoane din Teritoriile de Nord-Vest și Columbia Britanică au fost plasate sub ordine de evacuare începând cu acest weekend, potrivit celor mai recente cifre ale oficialilor canadieni. Tot luni, Trudeau a descris devastările provocate de incendiile de pădure ca fiind „apocaliptice” și i-a lăudat pe canadieni pentru că i-au sprijinit cei evacuați.

La începutul acestei luni, compania-mamă a Facebook, Meta, a început să blocheze linkurile de știri de pe Facebook și Instagram în Canada, ca răspuns la legislația recent adoptată în țară, care impune companiilor de tehnologie să negocieze plăți către organizațiile de știri pentru găzduirea conținutului lor.

Un purtător de cuvânt al Meta a declarat luni pentru CNN, într-o declarație, că canadienii „continuă să folosească tehnologiile noastre în număr mare pentru a se conecta cu comunitățile lor și pentru a accesa informații de renume, inclusiv conținut de la agențiile oficiale guvernamentale, serviciile de urgență și organizațiile neguvernamentale”.

Noua legislație din Canada „ne obligă să încetăm accesul la conținutul de știri pentru a ne conforma legislației, dar rămânem concentrați pe punerea la dispoziție a tehnologiilor noastre”, a adăugat declarația, indicând instrumentul de verificare a siguranței Meta, despre care compania a spus că peste 45.000 de oamenii l-au folosit vineri ca să se marcheze ca fiind în siguranță.

Purtătorul de cuvânt al Meta a adăugat că 300.000 de persoane au vizitat paginile Yellowknife și Kelowna Crisis Response de pe Facebook.

Legislația canadiană, cunoscută sub numele de Bill C-18 sau Online News Act, a primit aprobarea finală în iunie. Acesta își propune să sprijine sustenabilitatea organizațiilor de știri prin reglementarea „intermediarilor de știri digitale în vederea creșterii echității pe piața canadiană de știri digitale”.

Meta a declarat anterior, printr-o postare pe blogul companiei, că legislația „denaturează valoarea pe care o primesc agențiile de știri atunci când aleg să folosească platformele social media”. Controversa în curs de desfășurare în Canada vine pe fondul unei dezbateri globale asupra relației dintre organizațiile de știri și companiile de social media despre valoarea conținutului de știri și cine poate beneficia de el.

În timpul declarațiilor sale de luni, Trudeau a spus că mișcarea Facebook de a bloca conținutul de știri este „rea pentru democrație” pe termen lung. „Dar chiar acum, într-o situație de urgență, în care informațiile locale actualizate sunt mai importante ca niciodată, Facebook pune profiturile corporative înaintea siguranței oamenilor”, a spus Trudeau.

Sursa foto: CNN