Un nou studiu global a constatat că creșterea nivelului de poluare a aerului este corelată cu creșterea rezistenței la antibiotice - una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății umane.

Conform Euronews, creșterea infecțiilor și bacteriilor rezistente la antibiotice ar putea fi legată de poluarea aerului, potrivit unei noi analize globale.

Oamenii de știință au studiat datele din 116 țări de-a lungul a aproape două decenii, publicând concluziile lor în jurnalul The Lancet Planetary Health.

„Rezistența la antibiotice și poluarea aerului sunt fiecare în sine printre cele mai mari amenințări la adresa sănătății globale”, a spus autorul principal Hong Chen de la Universitatea Zhejiang din China.

Rezistența la antibiotice este atunci când medicamentele utilizate pentru a trata infecțiile bacteriene devin mai puțin eficiente.

Este considerată una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății globale, un număr tot mai mare de infecții precum pneumonia și tuberculoza devenind mai dificil de tratat, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Peste un milion de decese la nivel global au fost cauzate de rezistența la antibiotice în 2019, potrivit unei analize globale publicate anul trecut, în timp ce Centrele Europene pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) au raportat că peste 35.000 de oameni mor din cauza infecțiilor bacteriene rezistente la medicamente în Europa. in fiecare an.

Cercetătorii au spus că utilizarea abuzivă și utilizarea excesivă a antibioticelor este încă principalul motor al rezistenței la antibiotice, dar că noua analiză arată că poluarea aerului ar putea fi, de asemenea, un factor care contribuie la aceast[ problemă.

Legătura dintre poluarea aerului și rezistența la antibiotice s-a consolidat de-a lungul timpului, au spus cercetătorii.

„Până acum, nu aveam o imagine clară a posibilelor legături dintre cele două, dar această lucrare sugerează că beneficiile controlului poluării aerului ar putea fi duble: nu numai că va reduce efectele nocive ale calității proaste a aerului, ci ar putea juca, de asemenea, un rol major în combaterea creșterii și răspândirii bacteriilor rezistente la antibiotice”, a spus Chen într-un comunicat.

Oamenii de știință au descoperit că rezistența la antibiotice crește cu PM2,5, care sunt particule mici cu un diametru mai mic de 2,5 micrometri. Sunt periculoase deoarece pot pătrunde adânc în plămânii oamenilor și chiar în sânge.

Se estimează că peste patru milioane de oameni mor prematur în fiecare an din cauza expunerii la poluarea aerului legată de aceste particule fine.

Acest tip de poluare a aerului este cauzat, printre alte surse, de arderea combustibililor fosili, fumul de țigară și incendiile de pădure.

Fiecare creștere cu 1% a poluării aerului a fost asociată cu creșteri ale rezistenței la antibiotice între 0,5 și 1,9%, potrivit noii analize.

Ei au descoperit că PM2,5 este unul dintre factorii principali care conduc rezistența la antibiotice, Africa de Nord și Asia de Vest fiind regiunile în care aceste particule fine au avut cel mai mare impact asupra rezistenței la antibiotice.

„Elementele de rezistență la antibiotice transportate de poluanții atmosferici ar putea fi expuse direct la oameni, ceea ce reprezintă un risc substanțial, deoarece aportul zilnic de gene de rezistență la antibiotice prin inhalare depășește aportul de gene de rezistență la antibiotice prin apa de băut”, au spus autorii în studiu. .

Până în 2050, rezistența la antibiotice ar putea crește cu 17% dacă politicile privind poluarea aerului nu se vor schimba, au adăugat autorii studiului.

Setul de date utilizat pentru analiză a inclus peste 11,5 milioane de izolate de testare și a acoperit nouă agenți patogeni bacterieni și 43 de tipuri de antibiotice.

Autorii au spus că una dintre limitările studiului a fost lipsa de date din unele țări cu venituri mici și medii, care sunt cel mai afectate de rezistența la antibiotice.