ringier gsp

Scandal în grupul de presă Ringier care deține, printre altele, ziarul Libertatea dar și publicația Gazeta Sporturilor.

Redactorul șef al publicației de sport a fost concediat de conducerea trustului ​iar 73 de jurnaliști ai Gazetei Sporturilor (GSP) și Libertatea au semnat o scrisoare-protest față de decizia patronatului de a-l da afară pe redactorul șef al GSP, Cătălin Țepelin. În documentul intitulat „Ne opunem”, semnatarii acuză presiuni făcute în legătură cu clienți de publicitate, în acest caz firme de jocuri de noroc, relatează Hotnews.

Iată ce spun atât cei din conducerea Ringier cât și jurnaliștii în scrisoarea lor.

„Gazeta Sporturilor, cel mai important brand media de sport din România, anunță plecarea cu efect imediat a redactorului-șef, Cătălin Tepelin, din cauza unor diferențe de opinie privind direcția strategică a publicației. Ambele părți au fost de acord că o separare amiabilă este cea mai bună soluție. Cătălin Tepelin, în calitate de redactor-șef, a fost forța motrice din spatele transformării digitale a Gazetei Sporturilor. Ne luăm rămas-bun de la el cu recunoștință și cu cele mai bune urări. Sunt entuziasmat să văd cum Gazeta Sporturilor își susține și își extinde poziția de lider în presa de sport din România. Așteptăm cu nerăbdare următoarea etapă în colaborarea cu echipa extrem de pasionată a GSP”

Pe de altă parte jurnaliștii sunt de o cu totul altă părere și spun altă poveste.

"Redacțiile Gazeta Sporturilor și Libertatea din România informează publicul: după ce am refuzat cererile unor manageri din conducerea grupului de presă Ringier de a arăta în avans articolele despre firmele de jocuri de noroc care sunt clienți de publicitate, Ringier a cerut luni, 2 octombrie, plecarea redactorului-șef al Gazetei Sporturilor, Cătălin Țepelin. Ne opunem.

Ca jurnaliști, am solicitat oficial conducerii grupului printr-un apel scris, pe care l-am dus în 28 august 2023, la Zurich, să se înceteze orice încercare de imixtiune a comercialului în editorial.

Răspunsul grupului Ringier la apelul de a nu mai presa editorialul a venit pe 2 octombrie 2023, când compania i-a cerut unuia dintre semnatarii apelului de independență editorială să plece: este chiar unul dintre inițiatorii principali, redactorul-șef al Gazetei Sporturilor, Cătălin Țepelin.

Pe 31 iulie și pe 8 august 2023, redactorului-șef al Gazetei Sporturilor, Cătălin Țepelin, i s-a solicitat, de către doi dintre șefii Ringier Sport Media Group, să arate, în avans, articolele care privesc clienții de publicitate. S-a făcut referire, explicit, la industria jocurilor de noroc. Jurnalistul a refuzat să privilegieze clienții de publicitate. Țepelin a explicat că publicul are dreptul la informații care nu sunt aservite puterii economice și politice.

Ingerința comercialului în editorial este interzisă de legea românească, de jurisprudența CEDO și de propriile reguli ale grupului de presă Ringier, prevăzute în Codul de Conduită. și în Editorial Mission Statement unde este statuat: „Jurnaliștii noștri sunt neînduplecați în fața influenței din partea persoanelor, companiilor și autorităților”.

Un alt episod s-a întâmplat tot în trustul nostru, în septembrie 2022, la Libertatea. Atunci, ziarul a relatat despre o companie imobiliară unde ocupa o poziție de conducere o persoană care este și în Boardul Ringier: Claudio Cisullo.

Ca și în cazul amintit de la GSP, Libertatea a refuzat să predea vreun articol cuiva din management, iar Cătălin Tolontan, coordonator editorial al Libertății și Gazetei Sporturilor, a scris despre subiectul presiunii asupra redacției, pentru ca publicul să fie informat.

După cele două momente succedate rapid în august 2023, redacțiile au constatat că aceste episoade s-a înmulțit. Un număr de 6 responsabili din redacții, redactori-șefi și redactori șefi adjuncți, au solicitat o întâlnire cu managementul Ringier la Zurich.

Ringier a acceptat o întâlnire doar cu jurnaliștii Cătălin Țepelin și Cătălin Tolontan. Aceasta a avut loc pe 28 august, în Dufourstrasse 23, sediul Ringier de la Zurich.

Cei doi ziariști au înaintat un apel oficial către Board-urile Ringier, semnat de 25 de responsabii editoriali, dar și oameni din alte departamente ale redacțiilor Gazeta Sporturilor și Libertatea.

Întâlnirea a decurs deschis, conducerea grupului a ascultat ce au avut de zis, în numele colegilor lor, cei doi jurnaliști.

Apelul din 28 august a enunțat faptele către management și a anunțat conducerea Ringier că publicul nu a fost încă lezat, pentru că redacțiile s-au opus. În concluzia sa, documentul a solicitat stoparea imediată a oricăror presiuni care pot leza independența redacțiilor și dreptul românilor la o informație corectă.

În apel, au fost furnizate conducerii Ringier inclusiv citate din emailuri în care un om din management, care are și calitatea de acționar, a spus conducerii editoriale a Gazetei Sporturilor că el crede că este „a big problem” separarea comercialului de editorial. În toată lumea democratică, această concepție este contrară principiilor presei.

Timp de peste o lună, Ringier nu a formulat niciun răspuns către cei 25 de semnatari ai apelului intern.

Pe 2 octombrie 2023, a venit răspunsul. S-a deplasat la București Robin Lingg, președintele Board-ului Ringier Sport Media Group, divizie din care fac parte Gazeta Sporturilor și alte titluri de sport din Europa, inclusiv cotidianul portughez A Bola, recent achiziționat.

Din partea conducerii Ringier, Robin Lingg i-a cerut redactorul-șef al GSP, Cătălin Țepelin, să plece.

Conducerea trustului Ringier i-a propus lui Cătălin Tolontan, coordonator editorial, să accepte să numească, împreună cu Ringier, un nou redactor-șef, lucru pe care Tolontan l-a refuzat. De asemenea, conducerea Ringier i-a propus lui Dan Udrea, redactor-șef adjunct, să accepte poziția de redactor șef. Și acesta a refuzat.

Cei doi redactori-șefi adjuncți, Bogdan Stamatoiu și Dan Udrea, împreună cu Cătălin Tolontan, cordonator editorial Libertatea și GSP, vor asigura continuitatea apariției ziarului și a siteului până când Ringier va numi un nou leadership la Gazeta Sporturilor.

Suntem în fața următoarei succesiuni de fapte: după ce jurnaliști și alți angajați din două redacții importante ale României au solicitat companiei de presă Ringier încetarea încercării de a privilegia clienții de publicitate în comparație cu alte firme, persoane și instituții, răspunsul Ringier a fost ca unul dintre semnatarii atenționării, chiar unul dintre cei doi redactori-șefi, să plece.

Protestăm categoric față de aceste măsuri și anunțăm că vom acționa, prin toate mijloacele legale, pentru a apăra dreptul publicului românesc la o presă independentă.

Acest comunicat public este semnat de zeci de jurnaliști care nu-și negociază dreptul de a servi cititorii și guverne, firme sau oameni potenți financiar. Noi suntem loiali companiei Ringier și Codului de Conduită, și niciodată celor care credem că reacționează acum prin represalii la un apel intern, legitim și dovedit.

Suntem convinși că există un interes public în apărarea libertății de exprimare și de aceea am relatat aceste evenimente, după ce am epuizat căile interne ale propriei noastre companii."

Printre semnatari se află nume precum Ovidiu Ioanițoaia, director editorial Gazeta Sporturilor, Cătălin Tolontan, coordonator editorial Libertatea și Gazeta Sporturilor, Dan Udrea, redactor-sef adjunct Gazeta Sporturilor, Bogdan Stamatoiu, redactor-șef adjunct Gazeta Sporturilor.

Am vrut să apelăm la mijloacele interne care erau la dispoziție. Le-am spus să oprească orice presiune pentru că ea este împotriva regulilor pe care le-am enunțat și împotriva reuglilor interne ale Ringier, companie cu foarte mulți ani în presă. Dar și noi avem în România un ziar cu un secol de presă. Gazeta Sporturilor este unul dintre primele trei ziare ca vechime în Europa, nu are nimeni voie să își bată joc de el. Este un brand românesc care anul viitor va face un secol de existență. Deci după cinci săptămâni, răspunsul lor a fost demiterea colegului meu Cătălin Țepelin.”, a declarat Cătălin Tolontan pentru Euronews România.

Prima pagină a site-ului GSP de azi prezintă un amplu material despre situația din trust și relatarea de către postul de televiziune Euronews România. 

Organizații de protecție a libertății de exprimare, precum Active Watch și Centrul pentru Jurnalism Independent, au acuzat Ringier că a ajuns  să-și transforme „propriul său cod editorial într-un un text golit de conținut”. 

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu, unul dintre editorialiștii GSP, a spus că renunță la colaborarea cu ziarul. Alți editorialiști, precum Alin Buzărin, au semnat apelul celor peste 90 de ziariști GSP și Libertatea.

Oficialul Federației Române de Fotbal Andrei Vochin a plâns în direct la emisiunea lui Horia Ivanovici de la Fanatik în momentul în care a aflat vestea, spunând ca e o zi foarte tristă pentru presă. Vochin a fost coleg cu Cătălin Țepelin, ca jurnalist.

„Mai mult ca oricând în ultimii 34 de ani, România se află într-un scenariu în care libertatea presei e sugrumată din toate direcțiile. Pe lângă imixtiunile politice și interesele mogulilor autohtoni, jurnalismul românesc se află în fața unui nou tip de amenințare: interesele comerciale ale unor industrii care au puterea să preia controlul asupra unor redacții de presă, schimbând inclusiv politica editorială unui trust cu o tradiție de aproape 200 de ani”, au comentat și jurnaliștii de la Recorder cu trimitere la evenimentele din România, conduse de divizia de sport a grupului Ringier.

Iată cum arată prima pagină a versiunii print a ziarului

Publicația a publicat și un material video cu momentul în care jurnalistul a părăsit redacția după anunțul Ringier.

Într-o postare pe contul lui de Facebook, Cătălin Țepelin a explicat motivele despărțirii: „În opinia mea însă, ruptura a fost provocată de faptul că m-am împotrivit unor decizii care, cred eu, încercau să încalce principiile unei prese independente. (...) Am transmis că eu și colegii mei nu vrem să lucrăm sub o asemenea presiune. Și nici nu vrem să arătăm conducerii, înainte de publicare, articolele “sensibile” despre industria pariurilor, de exemplu. Ni s-a replicat că nu e cazul”.