De parcă nu era destul de ciudată repetarea obsesivă a mesajului de avertizare cu privire la "actul sexual cu un minor se pedepsește", Consiliul Național al Audiovizualului a decis în ședința de azi să amendeze posturile de televiziune Pro TV și Aleph pentru refuzul de a le difuza.

CNA a decis să amendeze și alte două televiziuni pentru nerespectarea unor prevederi legale și să sesiseze Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) cu privire la campanii de informare false.

 Întrunit în ședința publică din data de 22.11.2023, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a sesizărilor primite și a decis să sancționeze posturile Pro TV și Aleph News cu câte o amendă de 10.000 de lei pentru încălcarea dispozițiilor art. 28 alin. (8) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, potrivit cărora „La sfârşitul calupurilor publicitare, difuzate în intervalul orar 18.00 - 22.00, cu excepţia programelor dedicate copiilor, posturile de radio şi televiziune sunt obligate să difuzeze următorul mesaj de avertizare: Actul sexual comis de un major cu un minor sub 16 ani constituie viol, dacă diferenţa de vârstă este mai mare de 5 ani, şi se pedepseşte cu închisoarea”. 

Pentru a se urmări respectarea prevederilor art. 28 alin. (8), au fost monitorizate programele difuzate în data 22.10.2023 (interval orar 18:00 – 22:00) de 14 posturi de televiziune (Aleph News,  Antena 1, Antena 3 CNN, B1 TV, Digi24, Euronews, Kanal D, Prima TV, Prima News, Pro TV, Realitatea Plus, România TV, TVR 1, TVR Info) și 8 posturi de radio (Digi FM, Europa FM, Kiss FM, Național FM, Pro FM, Radio Guerrilla, Radio Impuls București, Radio ZU).

Reprezentantul Pro TV le-a explicat membrilor CNA că au refuzat să difuzeze mesajul de informare întrucât s-a considerat că induce publicul în eroare. Potrivit acestora Legea în vigoare prevede o diferenţă de trei ani între persoanele în cauză, nu de cinci ani. Legea în varianta cu diferenţa de cinci ani (aşa cum spune mesajul de avertizare) intră în vigoare de la anul, nu se aplică acum, motiv pentru care au decis să nu difuzeze mesajul.

Reprezentantul Aleph News, Cristina Airabedian, le-a spus în şedinţa de ieri membrilor că a fost o eroare umană şi să îşi asumă vină pentru aceasta. 

De asemenea, ca urmare a analizării rapoartelor de monitorizare întocmite de direcția de specialitate pentru mai multe materiale audiovizuale postate pe internet, CNA a decis să redirecționeze către Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) sesizările și rapoartele aferente privind: videoclipul cu titlul „Valorificarea resurselor țării”, articole referitoare la OMV, Petrom și Transgaz, „Oportunitate unică pentru cetățenii români”; știrea cu titlul „Platforma Transgaz îi face pe români bogați”, precum și materialul „Robert Turcescu a fost reținut astăzi după declarațiile sale recente în emisiunea „40 de întrebări cu Denise Rifai”. 

Forul audiovizual a primit de la utilizatori de internet o serie de clipuri catalogate drept înşălătoare postate pe platoforma Facebook.  

Potrivit monitorizării CNA, printre materialele vizate este şi un clip de 50 de secunde în care o voce asemnănătoare cu a Andreei Esca anunţă că Robert Turcescu a fost reţinut după declaraţiile pe care le-ar fi făcut la emisiunea 40 de întrebări cu Denise Rifai cu privire la „modalitatea rapidă prin care ar câştiga bani”.

Totodată, CNA a decis să redirecționeze atât către Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), cât și către DNSC sesizarea și raportul de monitorizare întocmit pentru un website.

În aceeași ședință, Consiliul a decis aplicarea unei amenzi de 30.000 de lei societății Tezaur TV SRL (Melos TV) și a unei amenzi de 20.000 de lei societății Artfest Consulting SRL (Global News/Global News TV), deoarece radiodifuzorii nu au respectat prevederile art. 54 alin. (2) din Legea audiovizualului [„Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să solicite Consiliului acordul pentru orice modificare intervenită în documentele şi în datele declarate, prevăzute la art. 54 alin. (1) lit. b) şi e)”].