Consiliul Național al Audiovizualului a aplicat săptămâna aceasta mai multe sancțiuni și somații publice pentru nerespectarea legislației în domeniu.

România TV a fost pe lista instituțiilor media cea mai sancționată, primind atât somații publice dar și amendă.

Întrunit în ședința publică din data de 08.11.2023, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a reclamațiilor primite și a decis să aplice postului România TV următoarele sancțiuni:

- somație publică, pentru că la difuzarea ediției din 14.08.2023 a emisiunii „România în 60 de minute” nu a respectat prevederile art. 34 alin. (1) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, potrivit cărora „Orice persoană are dreptul la propria imagine”. Printre titlurile afișate: „Show erotic făcut pe stradă de soția unui politician celebru”; „Ce au făcut în văzul tuturor liderul politic și soția porno”;

-   somație publică pentru ediția din 15.08.2023 a emisiunii „România în 60 de minute”, difuzată fără a fi respectate dispozițiile art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul audiovizualului. Unul dintre titlurile afișate a fost „Excluderea creștinilor din societate dacă se opun resetării”, iar moderatorul a făcut următoarea afirmație: „Unul dintre experții Organizației Națiunilor Unite transmite printr-un raport oficial faptul că, atenție, (...) creștinii care nu acceptă proiectul pentru avansul mișcării LGBT trebuie excluși din societate”.

Întrunit în ședința publică din data de 09.11.2023, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a reclamațiilor primite și a decis să aplice postului România TV o amendă de 5.000 de lei pentru încălcarea prevederilor art. 40 alin. (2) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, potrivit cărora „În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt”. Rapoartele analizate au cuprins emisiuni de dezbatere din perioada 20.09 – 26.09.2023, „România la raport”, „Punctul culminant” din 20.09.2023; „România Te Vede” din 23.09.2023; „Punctul culminant” din 26.09.2023. Printre titlurile afișate: „Ce toarnă mafiotul Plută în cătușe despre Gabriela Firea”; „Imediat: frăția Gabriela Firea-USR: dezvăluiri uluitoare”; „În public Firea și USR se atacă, în culise se cară banii”; „Urmează exclusiv: Gabriela Firea tremură iar”; „Cum au preluat reziștii pluta șpăgară a Gabrielei Firea”; „Luxul și opulența din șifonierul Gabrielei Firea”; „Ultima oră: clanul Firea - Pandele primește o nouă lovitură, procurorii au prins-o!”; „Cum îi presa pe martorii din dosar”; „La TV și pe Facebook vă povesteau, în culise furau cu punga”.

În aceeași ședință, în urma analizării rapoartelor întocmite de Direcția Control, Consiliul a decis să aplice următoarele sancțiuni:

  • somație publică postului Hunedoara 1 (Deva/Hunedoara) pentru că, la difuzarea știrii cu titlurile „Administrație haotică la Primăria Simeria”; „Primarul orașului ori nu cunoaște, ori nu vrea să respecte legea”, difuzată în buletinul informativ „Știrile Hunedoara 1” din data de 20 septembrie 2023, radiodifuzorul nu a ținut cont de prevederile art. 40 alin. (2) din Codul audiovizualului;
  • somație publică postului Radio Campus (Slobozia/Ialomița) pentru încălcarea dispozițiilor art. 64 alin. (1) lit. b) la difuzarea emisiunii „Revista vorbei” din data de 19.09.2023;
  • somație publică societății NETFIL SRL / NETFIL CATV / FILIAȘI / DOLJ pentru nerespectarea dispozițiilor art. 74 alin. (3) și 82 alin. (1) și (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002.

De asemenea, Consiliul a hotărât să emită o decizie de intrare în legalitate pentru spoturi publicitare aferente campaniei de promovare a unor servicii oferite de Clinica Dr. Diaconu și difuzate de Radio Zu din Pitești cu încălcarea prevederilor art. 93 alin. (1) din Codul audiovizualului, conform cărora „Comunicările comerciale audiovizuale trebuie să respecte, indiferent de formă şi de durată, principiile de protecţie a minorului, de informare corectă a publicului, de respectare a demnităţii umane, de asigurare a unei concurenţe loiale şi să nu utilizeze practici comerciale incorecte, înşelătoare sau agresive, aşa cum ele sunt definite de Legea nr.363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii şi armonizarea reglementărilor cu legislaţia europeană privind protecţia consumatorilor, cu modificările şi completările ulterioare”.