Președintele Partidului Național Liberal, Nicolae Ciucă, s-a aventurat și el aseară să ne spună că el este tradționalist. 

La Digi 24, Nicolae Ciucă a urmat exemplul Elenei Lasconi și a spus că a votat pentru familia tradițională, la referendumul din 2018. Liderul PNL susține că nu putea vota altfel deoarece face parte dintr-un partid istoric și are valori clar definite: familia, credința în Dumnezeu și patriotismul.

Cosmin Prelipceanu l-a întrebat pe Nicolae Ciucă: Cum ați votat? Spuneți-ne, să știm. 

Nicolae Ciucă:  Eu am votat pentru familia tradițională, voi vota oricând, și îmi voi educa și copiii și nepoatele. 

Cosmin Prelipceanu: Credeți că e necesar să schimbăm Constituția în sensul despre care vorbiți? Așa cum era în referendum? Dincolo de opțiunea dumneavoastră. Ne-ați spus-o, am înțeles. 

Nicolae Ciucă: Românii, la referendumul respectiv s-au exprimat. Nu este nevoie să modificăm Constituția.

Pentru oricine se trezește acum citind această informație am crede că iar este extrem de importantă discuția despre Familia Tradițională.

În realitate există mai multe nuanțe: sondajele ne arată că AUR, un partid extremist, poziționat clar împotriva comunității LGBTQ, este extrem de popular în sondaje, aproape la fel precum PNL.

Pentru cine nu a urmărit știrile de atunci, PNL și PSD țineau ședinte în biserică pentru campania electorală care a eșuat. Altfel spus, era și ironic ca Ciucă sau Ciolacu să nu voteze la Referendumul care a costat o groază de bani statul dar a eșuat.

Însă declarația lui Ciucă vine în contextul unei alte știri: Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, de a solicita autorităților române să pună în executare Hotărârea CEDO în cazul Buhuceanu și Ciobotaru și alte 20 de familii împotriva României.

Asociația Accept speră că scrisoarea înaintată Guvernului și Parlamentului va urgenta debutul dezbaterilor parlamentare privind recunoașterea și protecția legală a familiilor formate din persoane de același sex, inclusiv prin reglementarea parteneriatului civil pentru persoanele LGBT.

Asociația solicită ca discuția să fie condusă de către partidele politice democratice din Parlament, în consultare cu persoanele direct afectate de reglementare – în acest caz, familiile formate din persoane de același sex. De asemenea, este esențială participarea la dezbateri a mai multor reprezentanți ai societății civile și ai instituțiilor ce au ca misiune garantarea egalității și respectării drepturilor omului pentru toți cetățenii României.

„România trebuie să respecte cu adevărat toate familiile, inclusiv pe cele necăsătorite. Este o obligație legală imediată, dublată de una morală. Suntem familii din România, trăim în România, vom continua să ne luptăm ca toate familiile noastre să fie recunoscute social și protejate legal.’’, a declarat Florin Buhuceanu, co-președinte al Asociației ACCEPT.

Ulterior scrisorii, premierul Marcel Ciolacu a spus deschis că țara noastră nu va respecta decizia CEDO.

„Nu e pregătită societatea românească”, a răspuns Marcel Ciolacu, întrebat de Ioana Ene Dogioiu, la Europa FM, ce va face Guvernul României în legătură cu decizia CEDO care obligă țara noastră să ia măsuri pentru recunoașterea și protecția familiilor formate de persoane de același sex.

"Nu este nici prima, nici ultima care condamnă. România a fost condamnată și pentru tratamentul din închisori. Nu este una dintre prioritățile mele și, repet, nu cred că România este pregătită în acest moment", a mai spus Ciolacu.

"Nu sunt un om obtuz. Eu nu am nicio reținere. Am prieteni care au relații cu un alt bărbat. Nu am nicio problemă. Dar eu vorbesc acum din punct de vedere de prim-ministru", a adăugat el.

Întrebat direct dacă Guvernul României va încălca hotărârea CEDO, premierul a precizat: "Repet, nu este nici prima, nici ultima. Dar eu consider că societatea românească încă nu este pregătită pentru acest lucru."

În replică, Florina Presadă, directoarea executivă ACCEPT, a scris pe pagina sa de Facebook că "să declari că societatea românească nu e pregătită, într-un moment în care cifrele arată exact contrariul, dovedește fie o disociere totală de tot ceea ce ține de nevoile, opiniile și solicitările poporului pe care se presupune că îl reprezinți, fie lipsă de empatie și foarte multe intenții rele. România este pregătită, domnule Ciolacu! Politicienii ca dumneavoastră nu sunt pregătiți să își asume cu adevărat rolul de a apăra interesele cetățenilor!

71% dintre români spun că legalizarea căsătoriei civile pentru familiile de același sex în România nu ar avea niciun impact personal asupra lor. 68% dintre români consideră că toate familiile ar trebui protejate de lege în România, inclusiv familiile formate din persoane de același sex. Avem mii de familii de români care așteaptă să fie recunoscute și protejate de autoritățile statului.

Ba mai mult, hotărârea CEDO spune că treaba dumneavoastră e să nu mai utilizați această retorică drept scuză pentru refuzul de a recunoaște drepturile unor oameni reali, care fac parte din societatea pe care o invocați în declarațiile dumneavoastră publice.

Dar pentru că celor ca dumneavoastră cifrele nu li se par relevante, îi invităm pe toți să nu fie surprinși în 2024, când 9% din populația adultă a țării (identificată anul acesta de studiul IPSOS ca fiind parte din comunitatea LGBT), va ține cont în fața urnelor de vot de toate aceste declarații."

Dacă e să fim sinceri și onești, Ciucă și Ciolacu nu sunt pregătiți și nu au fost niciodată capabili să le facă față celor din AUR sau extremiștilor. Singura lor reacție la cifrele din sondaje este să adopte retorica celor care câștigă electorat.

Pozițiile celor doi nu fac altceva decât să ne confirme că societatea politică românească nu este atât de deschisă așa cum arată cei 25000 de oameni care au participat la Parada Pride din Bucuresști.