USR, acel partid plin de tineri care ne făcea să credem că există opțiuni și viziuni ca prin vestul Europei, care avea opinii dar nu și soluții reale ci doar războaie cu orice însemna instituții de stat, a relansat în mod involuntar discuțiile despre Familia Tradițională și LGBTQ.

USR s-a grăbit să-și prezinte candidații pentru Alegerile Europarlamentare iar pe liste se află și fosta prezentatoare de televiziune Elena Lasconi, actualmente primar al orașului Câmpulung Muscel.

Nu știm care ar fi motivele pentru care aceasta s-a lansat în astfel de discuții și nici de ce a acceptat să vorbească despre asta. Primărița Elena Lasconi, cap de listă USR la alegerile europarlamentare, a dezvăluit că a votat ”DA” la referendumul pentru familia tradiţională din 2018, sâmbătă, în emisiunea Insider politic, difuzată la Prima TV. Prezentatorul a întrebat-o pe aceasta dacă susţine căsătoriile între persoane de acelaşi sex.

Răspunsul Elenei Lasconi a fost unul clasic pentru orice politician român:

”Eu sunt creştină, sunt ortodoxă şi consider că familia este formată dintr-o femeie şi un bărbat”, a răspuns Elena Lasconi, care a adăugat că a participat la referendumul pentru familia tradiţională organizat în 2018 şi a votat ”DA”.

A fost întrebată și dacă acest răspuns nu va stârni critici în rândul votanţilor USR.

”Este treaba lor. Eu nu am nimic împotriva persoanelor de acelaşi sex, dar nu văd de ce aş milita pentru căsătoria dintre persoanele de acelaşi sex. Nu am nicio problemă cu relaţiile lor atât timp cât nu-i afectează pe cei din jur”, a conchis Lasconi.

Răspunsul Elenei Lasconi ar fi putut trece neobservat atâta timp cât el maschează o ipocrizie de manual a clasei politice. 

Poate că nici nu ne-ar fi păsat dacă în discuție nu ar fi intervenit fiica Elenei, Oana Lasconi, care .... se declară membră din comunitatea LGBTQ.

Fiica Elenei Lasconi, Oana, a reacţionat dur pe Instagram după ce mama sa a afirmat că a votat ”DA” la referendumul pentru familia tradiţională, tânăra declarându-se dezgustată şi anunţând că ”această discriminare jegoasă” nu are loc la ea în familie şi din acest motiv nu o mai susţine pe mama sa din niciun punct de vedere. 

În postarea de pe Instagram, devenită virală, Oana Lasconi a devenit rapid ținta tuturor homofobilor și tradiționaliștilor care au ținut să o eticheteze, să o catalogheze și să o jignească:

”Sunt în şoc şi absolut dezgustată să aflu că mama mea a votat DA la referendumul Coliţiei pentru Familie pentru a susţine aşa-zisa familie tradiţională. Nu pot să descriu durerea pe care o simt nu numai ca fiică a ei. (…) Nu-mi vine să cred că persoana pe care am susţinut-o în cariera ei politică s-a dovedit a fi o homofobă. Nu m-aş fi aşteptat la aşa ceva niciodată. (…) Mă doare sufletul.

Nu susţin un astfel de om pentru alegerile europarlamentare sau prezidenţiale, deşi ştiu că este favorita multora. (...) Sufăr foarte mult şi nu-mi vine să cred. Consider că dacă eşti creştin şi crezi în legea iubirii, ar trebui să lupţi pentru drepturi egale, pentru ca fiecare om să poată să îşi aleagă calea şi să-şi poată forma o viaţă fericită şi liniştită”, afirmă Oana.

Am înțeles, așadar, că în familia doamnei Lasconi există niște problem și că Elena Lasconi vorbea, de fapt, din experiențe personale.  Lasconi a revenit ulterior cu precizări într-o postare pe Facebook.

"După declarația mea de ieri în care am fost sinceră și am spus că din punctul meu de vedere căsătoria este între un bărbat și o femeie, s-au inflamat toate rețelele sociale. Îmi pare rău. Niciodată nu am avut nimic împotriva relațiilor dintre persoanele de același sex. Nu am nimic împotriva unui parteneriat făcut legal pentru a avea aceleași drepturi. Singura sensibilitate pentru mine ca persoană este asta: cuvântul căsătorie. 

De 51 de ani trăiesc într-o societate în care căsătoria este între o femeie și un bărbat. Educația și formarea pe care le-am primit m-au adus în punctul acesta pentru că iubesc oamenii și lupt pentru drepturile lor. Am prieteni gay pe care îi respect, îi admir și îi susțin. Ei știu asta. 

Lecția pe care trebuie să o învățăm în viața asta este iubirea. Mi se pare dureros să știi și să simți cu toată ființa ta că iubești oamenii și să constați că primești înapoi ură. Și pentru ce? Sunt pentru căsătoria dintre o femeie și un bărbat și pentru un parteneriat legal între persoane de același sex. 

Cred în drepturile omului și în valorile europene la fel ca echipa din care fac parte. Ne diferențiază însă nuanțele. 

Acestea fiind zise, eu nu mă agăț de funcții și liste. Pur și simplu muncesc cu drag pentru țara pe care o iubesc, pentru câmpulungeni, pentru România pe care ne-o dorim cu toții. Dacă munca și crezul meu nu sunt suficiente, dacă sinceritatea, toleranța și iubirea nu sunt suficiente și dacă doare atât de mult un cuvânt, prin votul colegilor mei din Biroul Național USR se decide retragerea mea de pe lista candidaților la europarlamentare. 

Atât. Eu îmi continui treaba de primar.

Am intrat în politică pentru a construi. Străzi, școli, spitale, comunități, dar mai ales punți către oameni. Voi continua să fac asta la Câmpulung și în orice moment al vieții mele publice și private.

Voi continua să fiu sinceră, asumată și autentică."

Cu ce a greșit de fapt Elena Lasconi în opinia partidului ?

După declarația de sâmbătă, Elena Lasconi a fost criticată atât de foşti colegi aflaţi acum la REPER, dar şi de colega sa de partid, Clotilde Armand.

Primarul USR al Sectorului 1, Clotilde Armand, și-a criticat colega de partid spunând: ”Treaba ta ca primar nu este să spui cine cu cine să se căsătorească, cum să intervină statul în familii. Dacă nu înţelegi asta, înseamnă că n-ai ce căuta în nicio funcţie publică”, a spus Clotilde Armand.

Și copreşedintele partidului REPER, Ramona Strugariu, a comentat declaraţiile Elenei Lasconi, spunând că nu are o problemă cu faptul că a votat “DA”, ci cu faptul că în aceste condiţii, aceasta deschide lista candidaţilor la europarlamentare a unui partid care face parte din cea mai liberală familie europeană şi a unui grup politic care apără drepturile omului în fiecare zi. ”Se numeşte ipocrizie politică şi este exact lucrul care i-a demotivat şi descurajat pe oameni în a mai face pasul spre politică”. ”E exact aceeaşi minciună care ne-am scăldat şi până acum. Dacă aş fi în locul ei, nici n-as mai candida”, a spus Strugariu.

Pe de altă parte, Biroul Naţional al USR a luat act duminică seara de retragerea Elenei Lasconi de pe lista candidaţilor la alegerile europarlamentare. Lasconi s-a retras după ce Cătălin Drulă fost de părere că ea trebuie să-și rezolve problemele din familie.

USR mai spune că Elena Lasconi va continua să muncească pentru câmpulungeni şi va avea sprijin din partea USR pentru a face, în continuare, performanţă în administraţie. ”Colega noastră s-a retras din dorinţa de a nu afecta campania pentru alegerile europarlamentare, pentru a nu permite ca o serie de discuţii apărute în spaţiul public să mute atenţia de la problemele cu care România se confruntă. USR îşi reafirmă susţinerea pentru principiile şi valorile liberale pentru care luptă atât în România, cât şi în Europa”, mai spune formaţiunea în comunicat.

Elena Lasconi nu a greșit ca politician

Elena Lasconi, dacă este să fim sinceri, nu a greșit ca politician. Ea este în asentimentul clasei politice, în special conservatoare, și , are dreptul, să-și exprime opiniile. Pagina sa de Facebook este plină acum de comentarii și mesaje de susținere de la susținătorii Referendumului pentru Familia Tradițională.

Orice politician îți va nuanța comentariile sau răspunsurile pe această temă. Am văzut, de fapt, imagini cu ședințe în biserică ale membrilor de partid PNL sau PSD, când se încerca adunarea de cvorum pentru Referendum.

Elena Lasconi nu a greșit de fapt că și-a exprimat sincer un punct de vedere și și-a manifestat public sprijinul pentru Referendumul pentru Familia Tradițională. Există, din nou, inițiative ale unor partide, precum AUR, condus de George Simion, de a repune în discuție un astfel de Referendum, după ce România a pierdut definitiv la CEDO, un proces în care este obligată să recunoască astfel de căsătorii.

De ce ? Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) obligă România să recunoască și să protejeze din punct de vedere legal familiile gay, după ce a respins contestația Guvernului în cazul Buhuceanu și alții vs statul român. CEDO a stabilit anterior că România a încălcat articolul 8 al Convenției care protejează dreptul la viața privată și de familie. În loc să adopte legislația care să recunoască și să protejeze familiile formate din persoane de același sex, Guvernul a contestat Hotărârea CEDO, pronunțată în luna mai a acestui an în cazul Buhuceanu și Ciobotaru și alte 20 de familii împotriva României.

Elena Lasconi este doar neinițiată în politică, așa cum vorbește Victor Ponta: „În mod normal, nu are ce să caute la USR. E o ipocrizie. E o femeie religioasă, n-ai ce să cauți la USR, un partid care e cu progresismul. Nu e locul tău acolo. E ca și cum eu țin cu Steaua, dar sunt în galerie la Dinamo și m-au descoperit ăia la un moment dat. Pe aia cu familia nu vreau să o comentez, dar e clar că nu avea ce să caute acolo. N-ai ce să cauți în grupul în care e USR la europarlamentare, poate vrei să mergi la AUR. Dincolo de asta, fariseismul ăsta în care te dai altcineva se întâmplă în politică foarte des. La opt ani de la tragedia din Colectiv tot nu avem nicio secție de arși. Ipocrizia omoară România. Aș vrea să văd că ne-am mai vaccinat de ipocrizie. Altfel. la alegeri o să-i alegem pe cei care ne păcălesc cel mai bine? M-a învățat experiența că cei care vorbesc non-stop de principii sunt cei fără principii”.

V-ați prins ? Elena Lasconi putea alege să nu comenteze pe acest subiect ... 

Lasconi se contrazice, de fapt, în declarațiile publice

Problema Elenei Lasconi este că, poate, ar fi trebuit să se înscrie în partide care îi împărtășesc viziunea. Sunt și alte voci care îi spun că, cităm un comentariu de pe pagina sa de Facebook: "E trist ca un om decent nu intelege ca acel vot Da insemna constrangerea constitutionala a unui termen in care statul nu trebuie sa aiba o parere. Inteleg de ce Biserica isi poate decide cine se casatoreste, dar statul nu trebuie sa discrimineze. Imi pare rau de scandalul asta dar poate ar fi dragut sa traga o concluzie despre ce inseamna votul exprimat si mai ales facut public."

Fiica Elenei, Oana, i-a răspuns mamei că: ”Sunt mulţumită să aflu că mama mea nu mai candidează la alagerile europarlamentare. Un homofob în minus în Parlamentul European este un câştig indiferent de cost. Grija mea este în principal faţă de persoanele LGBTQ+ din România care suferă în faţa ignoranţei şi urii”, a scris tânăra.

Alt comentariu, este mai vocal: 

Ați scris zeci de rânduri în care nu ați explicat DE CE sunteți împotriva căsătoriilor dintre persoanele de același sex. "SENSIBILITATEA" se numește HOMOFOBIE, adică URA față de drepturile homosexualilor. De aceea primești exact ceea ce promovezi, "primești înapoi ură".

Să negi ANUMITE DREPTURI unor persoane doar pe baza de orientare sexuală înseamnă DISCRIMINARE. Nu există loc de NUANȚE când e vorba de egalitatea în drepturi. "SUSȚINEREA" , "RESPECTUL" și "ADMIRAȚIA" din partea ta pentru GAY sunt incompatibile cu interzicerea dreptului lor la căsătorie.

"De 51 de ani trăiesti într-o societate" care e într-o continuă schimbare, mai liberă. Dar tu parcă suferi de nostalgia comunistă, atunci când împotriva homosexualilor se aplicau terapii de conversie, care includeau electroșocuri și castrare .

Nu înțeleg ce cauți în parlamentul EUROPEAN dacă tu nu respecți valorile europene, vrei doar dreptul la un salariu lunar de 10.000 de euro și la o pensie lunară de 1700 de euro :)) Poporul român e satul de oportuniști de la Irina Loghin, Gheorghe Zamfir la Teo Trandafir, Garcea și Robert TURCESCU (foști parlamentari sau actuali candidați). Ești doar un alt exemplu de o fosta jurnalistă devenită o politiciană.

Ai confundat USR cu AUR. Independentă sau membră AUR tot nu o să depășești nivelul de primar. George Simion sigur te-ar dori în poziția de purtătoare de cuvânt AUR.

O opinie pertinentă, care mi-a plăcut foarte mult, este a jurnalistei Lavinia Siclitaru Săndescu, care se întreabă pe pagina sa de Facebook ce s-ar întâmpla dacă tuturor politicienilor care au votat DA la Referendum li s-ar retrage spijinul politic:

Ce partid politic din Romania și-a asumat vreodată la nivel public sustinerea comunității LGBTQ+? Ce om politic a vorbit vreodată deschis despre orientarea sa sexuală? Suntem din nou ipocriți. Indiferent de opinii personale, tara asta rămâne  puternic homofoba. Iar procentul e mărișor spre mare.  Adunați procentele naționaliștilor, democraților și conservatorilor din toate sondajele. 

Aș încheia prin a îmi reaminti cât de luat la mișto a fost luat în toate emisiunile unde a fost invitat și atacat fostul deputat Remus Cernea. Mi se derulează acum imaginile cu o emisiune de la B1 TV unde Cernea era atacat de restul invitaților iar prezentatorul eșuase și el să aibă rol de moderator imparțial.