Comisia pentru Situații Excepționale din Republica Moldova a decis la finalul lunii octombrie, la solicitarea SIS, suspendarea licențelor a 6 posturi de televiziune. Este vorba despre Orizont TV, ITV, Prime TV, Publika TV, Canal 2 și Canal 3.

Prime TV și Publika TV erau două dintre cele mai populare posturi de televiziune din Moldova. La postul Prime activând, o bună perioadă de timp, și prezentatorul român Dan Negru. Pe lista jurnaliștilor de la Publika TV mai apar și nume precum Cristian Tabără, realizator și la postul public de televiziune TVR.

„Rusia, prin intermediul grupărilor criminale organizate, vrea să influențeze alegerile locale din 5 noiembrie și să submineze procesul democratic. Astăzi, la recomandarea SIS, CSE a decis suspendarea licențelor a 6 posturi de televiziune care promovează interese străine. Aceste televiziuni sunt subordonate grupărilor criminale Plahotniuc și Șor, care și-au unit eforturile pentru a destabiliza țara. Avem dovezi că aceste posturi urmăresc un interes din afara R. Moldova, în scop destabilizator. Noi nu vom permite acest lucru și vom acționa de fiecare dată prompt și hotărât în interesul cetățenilor”, a declarat premierul Dorin Recean, într-o postare pe Facebook.

Decizia de suspendare a fost publicată printr-un act normativ pe pagina de internet a Guvernului Republicii Moldova.

"Prin derogare de la art. 84 alin. (10) din Codul Serviciilor Media Audiovizuale al Republicii Moldova nr. 174/2018 şi Capitolul XXII3 din Codul de procedură civilă nr. 225/2003, în scopul protejării spațiului informațional național şi prevenirii riscului de dezinformare prin răspândirea informațiilor false sau a tentativelor de manipulare a opiniei publice, având la bază lista persoanelor fizice şi juridice supuse sancțiunilor internaționale, prevăzută în Anexa nr. 1 la Dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale nr. 45/2022, şi informațiile disponibile privind controlul exercitat de acestea asupra unor furnizori de servicii media, precum şi multiplele constatări din rapoartele de monitorizare ale Consiliului Audiovizualului privind încălcările Codului Serviciilor Media Audiovizuale al Republicii Moldova, implicit aplicarea sancțiunilor pentru lipsa unei informării corecte in reflectarea evenimentelor naționale, dar şi a războiului din Ucraina, pe perioada stării de urgență se suspendă licența de emisie pentru următoarele servicii media audiovizuale de televiziune: Primul in Moldova ( Telesistem Tv SRL), RTR Moldova (TV-Comunicatii Grup SRL), Accent TV ( Telesistem Tv SRL), NTV Moldova (PP Exclusiv Media SRL), TV6 (Media Resurse SRL), Orhei TV(Media Resurse SRL). iS „Radiocomunicații" şi distribuitorii de servicii media audiovizuale vor sista difuzarea şi, respectiv, distribuirea serviciilor media audiovizuale incluse în prezenta dispoziție".

Dispozițiile Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova sunt obligatorii şi executorii pentru "conducătorii autorităților administrației publice centrale și locale, ai agenților economici, ai instituțiilor publice, precum și pentru cetățeni şi alte persoane aflate pe teritoriul Republicii Moldova" si intră în vigoare din momentul emiterii.

Emisia posturilor a fost suspendată iar site-urile posturilor de televiziune nu mai pot fi accesate.

Postul Publika și-a mutat adresa pe un alt domeniu unde continuă să posteze articole.

Pe 30 octombrie, colectivul redacțional al posturilor de televiziune Prime TV și Publika TV și a portalurilor web www.prime.md și publika.md au publicat un comunicat prin care condamnă decizia ilegală a Comisiei pentru Situații Excepționale privind sistarea activității posturilor TV și blocarea accesului la siteurile de știri. Jurnaliștii au condamnat și falsurile lansate public de către directorul SIS, Alexandru Musteață în raport cu instituțiile noastre media.

Prin hotărârea abuzivă, CSE a încălcat principiile constituționale privind libertatea cuvântului și independența mass media. Nu există stat democratic cu cenzură impusă în mod oficial, indiferent de motivele după care se ascund cei care iau decizii abuzive și contrare legii. Prin suspendarea emisiei posturilor de televiziune și blocarea accesului la portalurile web de știri, se încalcă și Convenția Europeană privind Drepturile Omului, în mod special, articolul 7, care prevede că nu există “nicio pedeapsă fără lege”, și articolul 10 – “libertatea de exprimare”, încălcată în mod flagrant în cazul dat.

Jurnaliștii subliniază că motivele invocate de către autorități sunt nefondate, fapt care poate fi ușor demonstrat prin monitorizările Consiliului Audiovizualului, dar și a oricărei alte instituții independente. Sancțiunea CA, la care a făcut trimitere directorul SIS, vizează exclusiv faptul că a fost reflectat în știri, echilibrat, procesul electoral, în lipsa conceptului de reflectare a campaniei electorale. Imediat după sesizarea CA, știrile despre alegeri au fost stopate, iar conținutul este unul echilibrat, obiectiv.

Regretăm că s-au amestecat toate lucrurile, iar în final în spațiul public s-au lansat falsuri în raport cu Prime TV și Publika TV, fără ca noi să înțelegem exact pretențiile legale față de activitatea noastră media.

Chiar și-așa, la 10 zile de la suspendarea emisiei și emiterea deciziei, posturile nu pot emite iar accesul la site-urile posturilor este blocat.

La finalul lunii octombrie Consiliul Audiovizualului a analizat solicitarea Exclusiv Media SRL, fondatoarea serviciului NTV Moldova, și a decis să retragă licența de emisie a postului. Pe 16 octombrie 2023, furnizorul a notificat CA despre renunțarea la difuzarea serviciului media NTV Moldova. Amintim că, licența acestuia a fost suspendată prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale în 16 decembrie 2022.