Conducerea Ringier România anunţă printr-un comunicat de presă că Libertatea, brand media renumit şi respectat inclusiv dincolo de graniţele ţării, cu o istorie de peste 30 de ani, îşi va îmbogăţi si diversifica oferta de continut digital, în perioada următoare.

Acestui demers îi sunt asociate măsuri interne de reducere a costurilor, de natura sa contribuie la securizarea unui viitor sustenabil pentru companie, în contextul unei scăderi drastice a vânzărilor editiei tipărite a Libertatea, respectiv cu 64%, comparativ cu anul 2018.

Între timp, veniturile provenite din monetizarea conţinutului digital au ajuns să depăşească veniturile obtinute din print, şi se află pe o traiectorie de creştere. În consecinţă, conducerea Ringier România, de comun acord cu Ringier AG, principalul acţionar, au decis să se angajeze într-o etapă de redefinire a priorităţilor, mutând accentul in zona digitala.

Ca parte centrală a acestei tranziţii, va fi realizată o evaluare a echipei editoriale actuale. Procesul urmăreşte identificarea paşilor necesari pentru a construi o redacţie axată pe digital. Trei angajaţi din cadrul organizaţiei vor fi afectaţi imediat de această schimbare de strategie.

În viitor, secţiunea de sport din Libertatea va fi asigurată de GSP.ro, cel mai important brand de presă sportivă din România, pentru a răspunde cât mai riguros exigenţelor unei audienţe interesate de sport.

În cadrul noii configuraţii, Libertatea va continua să ofere publicului acel jurnalism de calitate pe care cititorii îl aşteaptă. De asemenea, continuăm să investim în conţinut remarcabil, emblemă  a unui produs excepţional - atat în digital, cat şi în print.”

Ce nu reiese din comunicat dar publicat ulterior online, Ringier a decias concedierea a 3 nume importante, precum Cătălin Tolontan. Printre primii concediați, miercuri, 6 decembrie, au fost Iulia Roșu, redactor-șef adjunct, Cătălin Tolontan, coordonator editorial, și Camelia Stan, editor la ediția tipărită a ziarului. „20% dintre jurnaliști vor fi concediați”. Informația i-a fost comunicată lui Cătălin Tolontan, în cadrul discuției cu avocata Mara Paler și CEO-ul Ringier România, Dan Puica.

Jurnaliștii Libertatea scriu însă pe site-ul ziarului că redacția Libertatea a fost angajată în ultimii 5-7 ani într-un proces profund de schimbare, pentru a deveni „o publicație relevantă”, așa cum a spus în 2018 Marc Walder, CEO Ringier AG.   Nu vom cântări noi dacă am reușit. Publicul, compania însăși, societatea românească – are cine să se pronunțe.  Ringier a invocat, miercuri, 6 decembrie 2023, într-un comunicat către redacție, „scăderea drastică a vânzărilor ediției tipărite, respectiv cu 64% comparativ cu anul 2018”. Se vorbește despre „redefinirea priorităților, mutând accentul în zona digitală”.

Libertatea este, în acest moment, site-ul numărul 1 în categoria news la cititori „unici”, cu 6 luni din cele 11 luni scurse din 2023 în poziție de lider. Peste toate însă, redacția a rămas independentă și devotată publicului său. În 2018, când procesul de schimbare în ziar relevant a accelerat, am anunțat conducerea de la Zürich că „ne angajăm să facem acest lucru, însă vrem să fie clar că voi sunteți proprietarii brandului, însă proprietarul conținutului este publicul”, scriu jurnalisții.

Problemele sunt ceva mai vechi, la începutul lunii noiembrie, Ringier a anunțat că renunță la ediția tipărită a ziarului Gazeta Sporturilor concomitent cu desființarea a 9 posturi, printre care și cel al editorului coordonator al GSP, Cătălin Tolontan.

Decizia închiderii ediției tipărite și renunțării la Tolontan a venit la trei luni de la plecarea lui Mihnea Vasiliu, CEO Ringier România, și la o lună de la îndepărtarea redactorul-șef Cătălin Țepelin, după ce 95 de ziariști au denunțat ceea ce ei au numit imixtiuni ale comercialului în editorialul GSP, în favoarea caselor de pariuri.

În articolul din Libertatea, se arată, din nou, că pe site-ul Bulgarian Gambling Association, se arată că Ringier este membru, prin publicația Sportal.bg pe care o deține în majoritate. În fața a zece angajați ai GSP același lucru s-a solicitat și în România, dar redacția a refuzat. Este doar una dintre divergențele apărute între jurnaliștii din România și managementul local și internațional al Ringier Sport și Ringier AG

Grupul Ringier afirmă, din nou, că a constatat o scădere drastică a vânzării ediției tipărite a ziarului Libertatea, în timp ce veniturile obținute din monetizarea conținutului digital au ajuns să depășească veniturile obținute din print.

Ringier Romania a închis la 1 noiembrie închiderea ediției tipărite a Gazetei Sporturilor (GSP) datorită scăderii vânzărilor și a creșterii cheltuielilor de publicare a variantei tipărite, în comparație cu popularitatea variantei online a ziarului.

Declinul vânzărilor a fost însă un pretext, au spus atunci pentru Europa Liberă unii dintre ziariștii Gazetei, sub protecția anonimatului, în condițiile în care GSP a facut un profit anual consistent, de peste 800.000 de euro.

Sursa foto: Libertatea