Acțiunile Tesla s-au prăbușit joi cu peste 12%, după ce a avertizat că creșterea vânzărilor sale va fi mai slabă în acest an decât în 2023.

Acest lucru a șters aproximativ 80 de miliarde de dolari (63 de miliarde de lire sterline) din valoarea bursieră a companiei.

Constructorul de automobile electrice, care este condus de multimiliardarul Elon Musk, a declarat că creșterea vânzărilor sale "ar putea fi considerabil mai mică" în 2024, în ciuda reducerii prețurilor.

Profitul anual al Tesla, care a fost anunțat miercuri, a fost, de asemenea, sub așteptările Wall Street.

Compania a redus prețurile pe piețele cheie din întreaga lume, inclusiv în Europa și China, în timp ce se confruntă cu o concurență dură din partea rivalilor chinezi, precum BYD, dar și a producătorilor auto tradiționali.

Cererea a fost, de asemenea, diminuată de costurile de împrumut persistent ridicate, în condițiile în care băncile centrale din întreaga lume mențin ratele dobânzilor la un nivel ridicat în încercarea de a limita inflația.

Tesla a declarat că reducerile de prețuri, precum și cheltuielile mai mari pentru cercetare și dezvoltare și costurile asociate cu creșterea producției noului Cybertruck, au afectat marja sa de profit.

Compania a mai spus că se află "între două valuri majore de creștere" și că plănuiește să înceapă producția unui nou vehicul cu costuri mai mici în a doua jumătate a anului viitor.

De asemenea, dl Musk a avertizat investitorii că concurenții chinezi "vor demola destul de mult majoritatea celorlalte companii auto din lume", dacă nu vor fi instituite bariere comerciale.

Apelul său pentru bariere comerciale pe o piață din ce în ce mai competitivă a venit după ce BYD a depășit Tesla ca producător de mașini electrice cel mai bine vândut din lume în ultimele trei luni ale anului 2023.

Avertismentul Tesla cu privire la o încetinire vine după ani de creștere puternică și reflectă îngrijorările legate de slăbirea cererii globale pentru vehiculele electrice.

Acțiunile Tesla au pierdut acum mai mult de un sfert din valoarea lor până acum în acest an.