Alphabet, compania ce deține Google, s-a prezentat în fața unui juriu federal în SUA, pentru a argumenta împotriva afirmațiilor unui informatician conform cărora ar trebui să plătească companiei acestuia 1,67 miliarde de dolari pentru încălcarea unor brevete care ar acoperi procesoarele folosite pentru a alimenta tehnologia de inteligență artificială în produsele Google.

Un avocat al Singular Computing, fondată de informaticianul Joseph Bates din Massachusetts, a spus juraților că Google a copiat tehnologia lui Bates după întâlniri repetate cu acesta pentru a discuta ideile sale de rezolvare a unei probleme centrale în dezvoltarea inteligenței artificiale.

Avocatul Kerry Timbers a declarat că, după ce Bates a împărtășit inovațiile sale în procesarea computerelor cu Google între 2010 și 2014, gigantul tech, fără ca acesta să știe, a copiat tehnologia sa patentată în loc să o licențieze pentru a dezvolta propriile procesoare de susținere a inteligenței artificiale.

Inovațiile lui Bates au fost încorporate în Unitățile Tensor de Procesare ale Google, folosite pentru a susține funcționalitățile de inteligență artificială în Google Search, Gmail, Google Translate și alte servicii Google, a afirmat Kerry.

Emailurile interne citate în caz arată că actualul șef științific al Google, Jeff Dean, a scris altora despre cum ideile lui Bates ar putea fi "cu adevărat potrivite" pentru ceea ce dezvolta Google. Un alt angajat, într-un email, a spus că au fost "destul de corupți de ideile lui Joe."

"Acest caz este despre ceva ce am învățat cu mult timp în urmă: respect față de ceilalți, să nu iei ce nu îți aparține și să dai credit unde este meritat", a spus Timbers juraților în declarația sa de deschidere.

Un avocat pentru Google, Robert Van Nest, a contracarat spunând că angajații Google care au proiectat cipurile sale nu l-au întâlnit niciodată pe Bates și le-au proiectat independent față de lucrătorii care l-au întâlnit.

El l-a numit pe Bates "un inventator dezamăgit" care a eșuat repetat în a convinge o mulțime de companii, inclusiv Meta Platforms, Microsoft, Amazon.com Inc și OpenAI, creatorul ChatGPT, să folosească tehnologia sa. Van Nest a spus că tehnologia lui Bates utilizează matematică aproximativă care poate genera calcule "incorecte".

"Cipurile Google sunt fundamental diferite, față de ceea ce este descris în brevetele Singular", a spus Van Nest juraților.

Înainte de începerea procesului, Google declarase că Singular a solicitat până la 7 miliarde de dolari despăgubiri financiare pentru încălcarea celor două brevete. La proces, Timbers a spus că Google ar trebui să plătească 1,67 miliarde de dolari.

Google a introdus unitățile sale de procesare în 2016 pentru a alimenta inteligența artificială utilizată în recunoașterea vorbirii, generarea de conținut, recomandarea de reclame și alte funcții. Singular a afirmat că versiunile 2 și 3 ale acestor unități, introduse în 2017 și 2018, încalcă drepturile sale de brevet.

O instanță de apel din SUA a auzit, de asemenea, marți, argumente cu privire la validitatea brevetelor Singular într-un caz separat pe care Google l-a atacat la Biroul de Brevete și Mărci SUA.