Am primit ieri pe adresa de e-amail un comunicat de presa cu declarația unuia dintre fondatorii Untold, Bogdan Buta, acuzat de jurnalistul Liviu Alexa de agresiune sexuală, pedofilie și relații homosexuale cu doi tineri.

Inițial nu am vrut să postez nici măcar un articol cu declarația lui Bogdan Buta după lecturarea anchetei lui Alexa. Reacția avută după citirea anchetei a fost că aceasta este o denigrare publică, un război personal al lui Alexa care vorbește și se exprimă în termeni grosolani despre viața privată a unei persoane, publice sau nu. După ce am văzut știrile de la TV am realizat că nici o publicație majoră nu a vorbit despre acuzator preferând să lanseze și să promoveze cazul.

Liviu Alexa este patronul postului de televiziune NCN din Cluj Napoca și a publicat pe site-ul Ziarul de Cluj, pentru ca televiziunea NCN nu are website propriu, o ancheta cu marturiile a trei minori care au o poveste despre cum Bogdan Buta i-ar fi agatat online, i-a ademenit la el acasa, i-a imbatat si drogat si a intretinut relatii sexuale cu ei. Cei din urma l-au jefuit pe Buta, i-au luat bani si bunuri din casa si ulterior ar fi fost cumparati cu bani ca sa pastreze tacerea.

Initial articolul in sine mi s-a parut mizerabil din toate punctele de vedere pentru ca am avut rabdarea de a il asculta de mai multe ori pe Liviu Alexa in interviuri si monologuri. Am asociat apoi chipul, gesturile sale din interviuri si modul de exprimare si apoi mi-am adus aminte ca Liviu Alexa, patron de televiziune, este fost candidat la Primăria Cluj Napoca, preseședinte al PSD Cluj și adversar înrăit al lui Emil Boc și al tuturor celor care se asociază cu el.

Toată presa abundă de articole despre unul din fondatorii Untold, site-urile de la noi, vânătoare de cancan nu s-au obosit să afle care este istoria lui Alexa cu cei de la Untold, Emil Boc și Cluj Napoca.

Iata ce am găsit la o simplă căutare pe Google despre războiul lui Liviu Alexa cu cei de la Untold:

1. Ziarul Bistrițeanul scria în 2021 că Liviu Alexa, bistrițean de origine, l-a acuzat pe unul dintre organizatorii UNTOLD de fraudă. După ani buni de umblat prin tribunale, judecătorii i-au dat dreptate bistrițeanului. Vlad Pop, unul din fondatorii Untold, are de plătit 1,8 milioane de lei. Mai mult, a primit și închisoare cu suspendare. Liviu Alexa a făcut o plângere penală, prin care îl acuza pe unul dintre organizatorii Festivalului UNTOLD că a „băgat în buzunar” aproape o jumătate de milion de euro, de la Primăria Cluj.

2. Pe 10 august 2023, la b1 TV Liviu Alexa vorbea despre afacerea Untold: Emil Boc a acceptat încălcarea legilor de la A la Z / Vi se pare întâmplător că Bogdan Buta e copilul unui fost șef SRI din Alba? / Toate firmele din galaxia Untold sunt pe pierdere.  „Vă mai întreb ceva, oare vi se pare întâmplător ca Bogdan Buta să fie copilul unui șef SRI din Alba? Vă întreb, dar este real ce vă spun. N-am o problemă, dacă tot discutăm pe un canal național. Mie mi se pare, așa cum se vede sau spune și comunică Untold, că această afacere este extraordinară. Eu m-am uitat la Ministerul Finanțelor pe toate firmele din galaxia Untold, toate sunt pe pierdere. Adică ele produc 10-15 milioane de euro pe an, și toate sunt pe pierdere de un milion de euro pe an cel puțin, în ultimii trei ani”, mai susține el.

Dar ca să ne lămurim și mai clar, chiar din ancheta lui de acum, Liviu Alexa scrie că în 2017 a mai scris despre Bogdan Buta, despre preferintele lui sexuale și despre consumul de droguri. Pe atunci, Liviu Alexa scria din postura de fost candidat la Primăria Cluj Napoca.


Desigur, Liviu Alexa nu are un război doar cu Untold ci și cu Emil Boc, al cărui fotoliu de primar și l-a dorit.

Deși ancheta lui Alexa are interviuri, poze cu conversații online între Bogdan Buta și minorii în cauză, e greu să nu îți pui semne de întrebare cu privire la verdicitatea acelor dovezi și dacă acele poze nu au fost modificate, dacă profilurile respective chiar aparțineau patronului Untold si asa mai departe.

De ce apar semne de întrebare ? Păi avem ancheta lunga a lui Liviu Alexa, scrisă într-un limbaj departe de jurnalism și imparțialitate și declarația lui Bogdan Buta:

„Adevărul este următorul și foarte simplu. Scenariul SF complotat și prezentat în material este doar rezultatul unor minți bolnave, a unor șantajiști și infractori de cea mai joasă speță. Dacă cineva vrea să se coboare la nivelul acestei mizerii este alegerea fiecăruia. Eu nu voi coborî în această mocirlă, ci voi alege calea justiției ca singura formă de interacțiune cu acești infractori. Nu va mai exista nicio altă poziție sau interacțiune pe subiect, decât procese sau plângeri penale”, a declarat Bogdan Buta.

Cine este Liviu Alexa, preşedinte al PSD Cluj 

Acesta este un titlu din Ziarul Adevărul din 2019. Ziarul Adevărul scria atunci că Liviu Alexa îmbină din 2012 activitatea de jurnalist/patron de ziar cu cele de om de afaceri şi candidat la intrarea în politică. A intrat în cursa pentru un post de parlamentar (2012) şi pentru fotoliul de primar al Clujului (2016) obţinând rezultate de sub 3%. A folosit de fiecare dată instituţiile media pe care le-a condus în lupta electorală.

Newsweek a publicat în 2019 o listă de jurnalişti şi/sau analişti care au încasat bani de la PSD. Pe lângă Doru Buşcu, Bogdan Chirieac sau Marius Pieleanu, pe listă apare şi Liviu Alexa, patronul firmei Pagina Ciudatului SRL, care ar fi primit 431.000 de lei (circa 93.000 de euro).

Digi 24 a scris in 2019 că Liviu Alexa este unul dintre jurnaliștii care îl consiliau pe fostul președinte al PSD, Liviu Dragnea. De altfel, firma lui Liviu Alexa apare pe statele de plată ale partidului. PSD a plătit începând cu anul 2016, din subvenția de la stat, aproximativ 430 000 de lei către firma Pagina Ciudatului SRL, deținută de Liviu Alexa. Alexa deține postul de televiziune NCN și site-ul Ziar de Cluj. Odată cu numirea sa, Liviu Alexa a transmis și un mesaj pe pagina sa de Facebook care face referire la politica editoriala a trustului pe care îl deține.

În replică Liviu Alexa a scris pe Facebook „Tovarăşi, nu vă mai chinuiţi să îmi daţi lecţii de moralitate, că mi se rupe în cur de voi şi de ele, lecţiile. Voi înţelegeţi că avem contracte comerciale cu toate partidele? Voi înţelegeţi că asta nu afectează independenţa noastră editorială şi că le-am dat-o sus celor din PSD de la Nasra din Cluj până la Dragnea? Voi înţelegeţi că nu vă suntem datori, oricum cu explicaţii? Voi înţelegeţi că citiţi presă fără să plătiţi un leu pentru asta? Nu vă datorăm nimic, papagalilor“ 

La circa 8 luni de la declaraţia parţial falsă, Liviu Alexa a devenit președinte al PSD Cluj.

Cine este Liviu Alexa, noul preşedinte al PSD Cluj. De la ieşiri grobiene la adresa colegelor de presă „vagine jurnalistice“, la servilisme faţă de Dragnea şi Dăncilă este un articol din ziarul Adevărul care este destul de bine documentat și care te poate ajuta să îți dai seama că investigatia lui Alexa despre patronul Untold are și semne de întrebare.

Deși folosește vorbe mari precum Clubul Român de Presă, limbajul lui Alexa în articolul postat este departe de deontologia unui ziarist.


Alexa este campion la procese de calomnie

Bogdan Buta spune în declarația sa că nu va comunica ceva pe acest subiect decât în instanță. 

Tot Adevărul scrie că jurnalistul Alexa are numeroase procese pentru prejudicii de imagine. Unul dintre cele mai relevante pentru modul în care foloseşte acesta ziarul pentru a-şi urmări interesele proprii este procesul pe care i l-a intentat Ovidiu Vasu, directorul clubului sportiv Universitatea Cluj. Alexa a pierdut definitiv procesul ți a avut de plătit 25000 de lei prejudicii, sumă pentru care a fost executat.

„Alexa confirmă notorietatea sa negativă şi în statisticile Palatului de Justiţie, cu cele câteva zeci de procese, majoritatea de calomnie, intentate lui şi publicaţiilor sale, Ziar de Cluj, Ziarul de Sălaj, prin firmele SC Call Mania SRL, Ajuxta SRL, Genoza SRL, pentru limbajul său suburban şi afirmaţiile fără suport real“, notează Muzica instanţelor. 

Printre cei care au câştigat procese privind dreptul la imagine se numără: decanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie Cluj, Anca Buzoianu; Prorectorul UBB Ioan Bolovan; consiliera Loredana Irimuş; poliţista din Sălaj, Dumuţa Tincuţa; reprezentanţii firmei MindMagnet, omul de afaceri Daniel Metz (unele procese cu acesta le-a câştigat Alexa).  

Pe de altă parte, Alexa a câştigat un proces important în care Raed Arafat îl acuză de încălcare a dreptului la imagine.

Patronul de presă pune procesele pierdute pe seama faptului că-l urăsc judecătorii.

Ce ar fi fost normal să facă presa 

În calitate de jurnalist care lucrează la o televiziune sau un website de stiri ar fi fost util de știut cine este jurnalistul care a făcut uimitoarea descoperire și anchetă jurnalistică cu dovezi, conversații și poze păstrate la mai bine de 3 ani de la presupusa faptă. La fel, ar fi fost plăcut de știut cum nici unul din cei trei nu făcut vreo poza în care sa il suprinda pe Buta. In schimb ei ar fi avut poze cu casa, interiorul casei, prin baie, pe balcon.... Nici una cu patronul Untold.

Totuși, chiar și PRO TV, partenerul media al evenimentelor UNTOLD a difuzat o stire despre acuzațiile aduse lui Buta.

Intr-un material mai amplu de pe site, PRO TV spune că Poliția a transmis că cercetările se fac din oficiu și că nu a primit nicio sesizare sau plângere penală care să vizeze informațiile apărute.

Polițiștii de investigații criminale vor desfășura toate activităţile care se impun în vederea clarificării acestui caz și punerii în aplicare a măsurilor legale în consecință.

”Cu privire la informațiile apărute în spațiul public, referitoare la faptul că una dintre persoanele implicate în organizarea festivalului Untold ar fi agresat sexual, în anul 2021 doi minori, Compartimentul Relații Publice este abilitat să precizeze următoarele:

Polițiștii Serviciul de Investigații Criminale din cadrul inspectoratului, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca au demarat în cursul zilei de azi, 29 ianuarie a.c., cercetări din oficiu, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de agresiune sexuală, faptă prevăzută și pedepsită de articolul 219 din Codul penal aflat în vigoare la momentul la care fapta prezentată în spațiul public ar fi fost comisă.

Precizăm faptul că până în prezent, la nivelul inspectoratului nu au fost primite sesizări sau plângeri penale care să vizeze informațiile expuse în cursul acestei zile în spațiul public.” - au transmis autoritățile.

Stirea nu apare deloc pe site-ul de stiri Digi 24 sau al TVR Info, canale de stiri care au ales să nu difuzeze știrea. Euronews, pe de alta parte a postat azi o stire în care precizează că

Marți, în urma cercetărilor, concluzia a fost că infracțiunea care trebuie anchetată este actul sexual cu un minor, potrivit unui comunicat de presă. Tot de aici, aflăm că au fost audiate două dintre persoanele implicate, în vârstă de 18 și 19 ani - cel mai probabil, tinerii protagoniști ai episodului relatat de presa locală din Cluj-Napoca.

Anchetatorii mai precizează că, în cazul audierilor, nu au fost formulate plângeri penale referitoare la infracțiuni contra libertății și integrității sexuale. Cu alte cuvinte, nu au avut temei pentru investigarea unei agresiuni.

Jurnalismul si politica, par a merge acum ca o mănușă. Alexa nu este singurul care vrea să fie politician și nici ultimul care se folosește de publicațiile sale pentru a își face loc pe scena publică. Doar că rolul său de avertizor public, cum se numește el, nu poate fi serios atâta vreme cât politic el a fost și este aservit unui partid.

Dacă ancheta asta venea la un jurnalist curat, nepătat... ar fi meritat să ne punem semne de întrebare dar așa ... 

PS: Nu trebuie neapărat să faci o facultate de jurnalism ca să înveți câte ceva despre deontologie. 

Alexa în schimb a devenit penibil mascându-și textul din anchetă ca neavând nimic cu orientarea sau comunitatea LGBT din Cluj, cu care susține că e amic. Ipocrizia dusă la cote penibile vine răsfoind website-ul unde Alexa, patron de altfel, și-a postat ancheta. A treia stire de pe site-ul Ziarul de Cluj este un așa zis editorial al lui Cozmin Gușă, din emisiunea de la postul de radio Gold FM.

Aflăm din articolul lui Guță că miza anchetei lui Alexa era alta, citez:

[..]Ororile descrise în ancheta lui Liviu Alexa, ce au oripilat opinia publică și au lăsat perplexă populația, au ca efect direct generarea unei dezbateri ce va pune la colț LGBT-ismului, salvând în mod indirect și partidele [...] Avem, așadar, prieteni, vestea bună că implementarea LGBT-ismului a fost grav avariată prin ancheta lui Alexa, că mai există spirit de solidaritate în presă pentru păstrarea normalității în interesul cetățenilor, respectiv avem beneficiul că vor intra la cutie pentru o perioadă acoliții lui Bogdan Buta, pedofilul dovedit, anume vedetele publice și influencerii de joasă speță de care nu mai aveai loc și care îi cântau osanale pedofilului și evenimentului său. Clujul și alde Emil Boc plus mulți alții capătă, așadar, alura și statutul de tip Sodoma și Gomora, ceea ce este de nedorit, neplăcut, dar extrem de util în atare situație.