Prima ședință a membrilor Consiliului Național al Audiovizualului din 2024 a adus mai multe amenzi, printre care una pentru postul de televiziune Realitatea Plus.

Întrunit în ședința publică din data de 09.01.2024, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a sesizărilor primite și a decis să sancționeze următoarele posturi:

-      Realitatea Plus cu amendă de 20.000 de lei pentru edițiile din 22, 23, 27 și 28.11.2023 ale emisiunii „Culisele statului paralel”, la difuzarea cărora au fost încălcate dispozițiile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 [„Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor”], precum și prevederile art. 40 alin. (1) și (2) și ale art. 67 din Codul de reglementare a conținutului audiovizual. 

Decizia nr. 220 din 24 februarie 2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual

Art. 40 - (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt. (2) În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt;

Art. 67 - În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii.

Printre titlurile afișate: „Acuzații dure: cuplul Teszari-Tomșa vrea monopol în telecom”; „Acuzații: afaceri în România cu banii de la Viktor Orban”; „Metoda mafiotă folosită de mogulul sistemului, detalii bombă”; „Liviu Alexa: Teszari luptă pe două fronturi cu banii lui Viktor Orban”, „Încrengăturile din spatele lui Teszari, cine dictează tot”;

Pe acest subiect Clever Media a reacționat dur și a cerut public retragerea licenței postului de televiziune.

Kanal D a primit șo ea o somație publică pentru știrea cu titlul „Roată panoramică sprijinită în butuci de lemn”, difuzată în emisiunea informativă „Știrile Kanal D” din data de 07.12.2023 fără a se ține cont de prevederile art. 65 lit. a) din Codul audiovizualului, potrivit cărora „În emisiunile de ştiri şi dezbateri, radiodifuzorii trebuie să respecte următoarele reguli: a) rigoare şi acurateţe în redactarea şi prezentarea ştirilor”.

De asemenea, Consiliul a decis sancționarea cu amendă de 10.000 de lei a societății LINKPRESSTV S.R.L. pentru nerespectarea dispozițiilor art. 54 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, conform cărora „Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să solicite Consiliului acordul pentru orice modificare intervenită în documentele şi în datele declarate, prevăzute la art. 54 alin. (1) lit. b) şi e)”.

În aceeași ședință, Consiliul a aprobat solicitarea societății DOGAN MEDIA INTERNAȚIONAL SA (București) de acordare a licenței audiovizuale pentru difuzarea prin rețele de comunicații electronice a serviciului de programe Kanal D din București.