Chiar dacă nu vom vedea Avatar 5 cel puțin până în 2031, se pare că creatorul francizei de miliarde de dolari, James Cameron, are deja ochii ațintiți asupra unui viitor și mai îndepărtat. 

Într-un interviu acordat publicației People cu ocazia celei de-a 51-a ediții a Premiilor Saturn din acest weekend, regizorul și producătorul a dezvăluit că ideile pentru Avatar 6 și Avatar 7 se învârt deja în capul său. Cameron a sugerat că nu te poți abține să nu te gândești la noi povești atunci când concepi un întreg univers.

Regizorul din Terminator 2 și Titanic lucrează în prezent la post-producția filmului Avatar 3, a cărui premieră este programată pentru 2025. Cu siguranță că mai este mult de lucru înainte de a lua în considerare o poveste pentru Avatar 6 și 7, dar Cameron a recunoscut că, deși are povești, s-ar putea să nu fie el cel care să lucreze la ele:

"Suntem complet scriși până la filmul cinci, iar eu am idei pentru șase și șapte, deși probabil că voi preda ștafeta în acel moment. Adică, mortalitatea ne prinde din urmă. Dar vreau să spun că ne place ceea ce facem. Ne place. Avem ocazia să lucrăm cu oameni grozavi."

Cameron a explicat că va continua să lucreze la Avatar pentru că nu vede niciun rost să renunțe la o proprietate intelectuală cu care oamenii s-au conectat enorm. El a citat Star Wars și Star Trek ca surse de inspirație și faptul că George Lucas și Gene Roddenberry au continuat să își extindă universurile atât timp cât fanii au dorit să se întoarcă la ele. Cineastul a recunoscut, de asemenea, că știe că Avatar este un "univers tânăr" și că, dacă vrei ca ceva să rămână un reper cultural, "trebuie să îți pui toată inima și energia în el".

În 2022, Cameron făcuse deja aluzie la ideile Avatar 6 și Avatar 7. La acel moment, Avatar: Calea apei nu avusese încă premiera, dar el a declarat că Avatar 3 va fi lansat chiar dacă continuarea va fi un eșec, deoarece fusese deja filmat. Totuși, pentru a trece de cel de-al cincilea episod, Cameron a declarat că va trebui să antreneze un regizor, deoarece el nu ar fi capabil să adune "cantitatea de energie" necesară pentru a conduce un astfel de proiect: "Nu-mi pasă cât de inteligent ești ca regizor, nu știi cum să faci asta".

Franciza Avatar a suferit recent o schimbare masivă a datei de lansare. Următoarele trei continuări erau inițial programate să aibă premiera în 2024, 2026 și 2028, dar Disney a decis să le amâne. Avatar 3 va avea acum premiera pe 19 decembrie 2025. Avatar 4 nu va ajunge în cinematografe mai devreme de 21 decembrie 2029, iar Avatar 5 va încheia probabil povestea lui Jake Sully (Sam Worthington) și Neytiri (Zoe Saldaña) pe 19 decembrie 2031.