Postul de televiziune Kanal D a primit o a treia amendă din partea Consiliului Național al Audivizualului pentru depășirea grosoloană a timpului maxim admis de publicitate. Pentru  publicitate la pariuri a fost amendat și DigiSport.

În cadrul ședinței sale forul a aplicat amenzi de 200.000 de lei – Kanal D; 25.000 de lei – România TV; 20.000 de lei – Digi Sport 1; 5.000 de lei - Realitatea Plus

Întrunit în ședința publică din data de 13.02.2024, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat raportul de monitorizare întocmit de direcția de specialitate privind duratele inserțiilor de publicitate difuzate în perioada 01-31.12.2023, în intervalul orar 18.00-24.00, de 11 posturi centrale de televiziune (Antena 1, Antena 3 CNN, B1 TV, Digi 24, Kanal D, Național TV, Prima TV, Pro TV, Realitatea Plus, România TV și TVR 1). 

Constatând încălcarea dispozițiilor art. 35 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, conform cărora „Proporţia de spoturi publicitare televizate şi de spoturi de teleshopping cuprinsă în intervalul orar 6.00 - 18.00 nu poate depăşi 20% din intervalul respectiv. Proporţia de spoturi publicitare televizate şi de spoturi de teleshopping cuprinsă în intervalul orar 18.00 - 24.00 nu poate depăşi 20% din intervalul respectiv”, CNA a decis sancționarea postului Kanal D cu amendă de 200.000 de lei pentru depășirea duratei admise de difuzare a publicității cu 5 ore, 38 minute și 19 secunde.

Este a treia amendă primită de Kanal D, care a totalizat 600.000 de mii de lei amenzi pentru publicitate. Reprezenanții postului nu au contestat amenda și și-au asumat încălcarea legii.

După analizarea rapoartelor de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a sesizărilor primite, Consiliul a hotărât să sancționeze următoarele posturi:

- România TV cu amendă de 25.000 de lei pentru emisiunile „Punctul culminant”, edițiile din 12 și 20.12.2023, „România te vede” din 16.12.2023 și „Știrile România TV” din 17.12.2023. 

Prin modul de abordare a subiectelor referitoare la activitatea Asociațiilor „Dăruiește Viață” și „MagiCamp” și la intenția lui Codin Maticiuc de a se implica în construirea unei secții/clinici de psihiatrie pediatrică, postul a încălcat dispozițiile art. 40 alin. (1), (2) și (3) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual. 

Printre titlurile afișate: „Profit de milioane pe spatele copiilor bolnavi de cancer”; „Prezentatoarea TV implicată în escrocheria carității”; „Oamenii donează pentru cauze nobile și banii dispar”; „Noua manipulare, tunul carității naționale”; „Rețeaua de actori și influenceri care au girat mare jaf”; „Noua dovadă în tovărășia jafului din donații”; „Influencerița care a fugit cu banii copiilor bolnavi”; „Rezistele de la "Dăruiește Viață", șantaj la Ministerul Sănătății”; „Manevra prin care încearcă să preia conducerea unui spital, tunul de zeci de milioane de euro pe care-l țin ascuns”. 

La stabilirea sancțiunii s-au avut în vedere și emisiunile „România de poveste” din 07.01.2024, „Știrile România TV” din 08, 11, 12, 13.01.2024, precum și „România te vede” din 13.01.2024 (pentru o serie de acuzații aduse șefului postului de poliție din comuna Belciugatele, județul Călărași). De asemenea, în cazul emisiunii „România te vede” din 16.12.2023 s-a reținut și un material audiovizual despre ambasadorul României în SUA și despre fratele său (titluri: „Cum se lăfăie în străinătate gemenii-demnitari”; „Frații politicieni, lux și opulență pe banii românilor”);

Decizia nr. 220 din 24 februarie 2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual

Art. 40 – (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt. (2) În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt. (3) Orice material înregistrat în care se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale trebuie să conţină şi opinia acesteia. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt.

- Digi Sport 1 cu amendă de 20.000 de lei pentru edițiile „Digi Gol” din 24 și 31.12.2023, difuzate fără a se ține cont de dispozițiile art. 89 alin. (3) din Codul audiovizualului, conform cărora „Cu excepţia spoturilor publicitare referitoare la pariuri care pot fi difuzate şi în timpul transmisiunilor sportive în direct, programele audiovizuale care conţin jocuri de noroc, precum şi spoturile publicitare care promovează astfel de jocuri se supun condiţiilor de protecţie a minorilor prevăzute în cap. II "Clasificarea programelor în vederea protecţiei minorilor" din titlul II "Protecţia minorilor".

În aceeași ședință, Consiliul a decis să sancționeze postul Realitatea Plus cu amendă de 5.000 de lei pentru că nu a ținut cont de dispozițiile art. 93^1 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, conform cărora „Radiodifuzorul căruia i s-a aplicat o sancţiune sau i s-a adresat o somaţie de intrare în legalitate de către Consiliu are obligaţia de a comunica publicului motivele şi obiectul sancţiunii sau ale somaţiei, în formularea transmisă de Consiliu”.

De asemenea, după analizarea rapoartelor întocmite de Direcția Control, Consiliul a hotărât să aplice o somație publică postului Nord Vest TV din Satu Mare pentru emisiunea „Actualitatea Sătmăreană” din 15.01.2024, difuzată fără a se respecta prevederile art. 47 alin. (3) din Codul audiovizualului [„Sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unui grup/comunităţi definit(e) de gen, vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţe religioase, orientare sexuală, nivel de educaţie, categorie socială, afecţiuni medicale sau caracteristici fizice”]