Poate că simți că te-ai detoxificat în ianuarie, sau ai nevoie să te detoxifici după ianuarie. De la raionul de sucuri al bodegii dvs. până la TikTok, nu ducem lipsă de produse și de oameni care ne vând potențiale modalități de "curățare" și "detoxifiere" a corpului nostru.

În ciuda prevalenței dietelor, produselor și tratamentelor - numai vânzările de băuturi detoxifiante se așteaptă să se apropie de 10 miliarde de dolari până în 2032 -, atracția psihologică a acestor produse depășește cu mult orice dovadă științifică că funcționează. În cel mai bun caz, aceste produse "îți detoxifică portofelul", după cum declară pentru GQ Ryan Marino, MD, medic toxicolog și profesor asociat la Școala de Medicină a Universității Case Western Reserve, iar în cel mai rău caz, aceste produse pot afecta sistemele de organe care îți detoxifică în mod natural corpul în fiecare zi.

GQ a vorbit cu Dr. Marino pentru a obține o perspectivă medicală asupra trendului perpetuu al produselor de detoxifiere și a ceea ce ar trebui să știți înainte de a vă curăța contul bancar.

Ce înseamnă chiar termenul "detox"?

Chiar și în sens medical, Dr. Marino spune că detoxifierea "nu are o definiție clară sau este folosită în mod vag". În general, există două scenarii medicale în care oamenii se detoxifică: unul, scot drogurile (inclusiv alcoolul) din organism și trec prin sevraj. Al doilea este tratarea unui pacient pentru "o adevărată expunere toxică" care trebuie eliminată, cum ar fi plumbul, ceea ce nu s-ar numi neapărat dezintoxicare, printr-un proces precum chelarea.

Cum "funcționează" aceste detoxifieri?

După cum spune Dr. Marino, nu funcționează. Dar produsele de detoxifiere pot veni sub forma unor cure de sucuri de mai multe zile, băuturi și ceaiuri cu o singură porție, capsule și alte metode. Uneori, aceste produse sunt sfătuite să fie luate în locul unei mese (ceea ce ar putea doar să vă "detoxifice" organismul de la primirea nutriției obișnuite).

De ce sunt atât de atractive tratamentele de detoxifiere?

"Conceptul de detoxifiere și de a face o cură - sau orice ar fi - rămâne popular în orice moment și este mereu în schimbare", spune Dr. Marino. Câteva exemple recente, care ar putea fi deja trecute de moda lor, sunt ceaiurile de slăbit și cărbunele activ, care poate fi găsit acum în orice, de la înghețată la cocktailuri.

Detoxifierea și curățenia sunt atrăgătoare pentru că oferă o "soluție magică" la probleme precum îmbătrânirea, suprasolicitarea sau pur și simplu existența într-o societate stresantă.

Există o idee veche de un secol despre "autointoxicare", la care detoxifierea și curățenia tind să facă ecou, în care existența de zi cu zi duce la o acumulare de toxine în organism. Autointoxicarea, folosită ca justificare pentru irigarea colonică, a fost numită "un triumf al ignoranței asupra științei" într-un editorial din 1997 al Journal of Clinical Gastroenterology.

Este o experiență universală, spune Dr. Marino, să dorești o soluție rapidă și să te detoxifici și să te cureți pentru o sănătate mai bună. Dar el descrie aceste apeluri ca fiind abiliste, prădătoare și auto-învinovățitoare, deoarece le spun oamenilor că fac ceva greșit, în loc să identifice faptul că oamenii ar putea fi stresați sau pur și simplu îmbătrânesc.

Poate corpul tău să se detoxifice singur?

Dr. Marino explică faptul că organismul uman este " foarte bine evoluat și priceput în a elimina substanțele toxice din expunerile noastre de mediu și din viața de zi cu zi". Ficatul și rinichii sunt principalii detoxificatori din organism.

"Am văzut o mulțime de probleme la oamenii care iau diferite suplimente", spune el, "în special leziuni ale ficatului, care, în mod ironic, îți elimină capacitatea de detoxifiere". (Într-un caz, "ceaiul yoghin", un supliment popular de detoxifiere, a fost identificat ca fiind o "cauză potențială pentru insuficiența hepatică acută").

Cum sunt reglementate aceste lucruri?

Dr. Marino remarcă faptul că industria suplimentelor este în mare parte nereglementată. Deși suplimentele sunt, evident, mult mai ușor de achiziționat decât medicamentele eliberate pe bază de rețetă, acestea nu sunt supuse aceluiași control de calitate. Așa că nu poți fi sigur că ceea ce este în sticlă este ceea ce scrie pe sticlă, cu atât mai puțin dacă este sigur.

Pot fi detoxifierea dăunătoare?

"Niciunul dintre aceste lucruri nu va avea un beneficiu adevărat", spune Dr. Marino. Și, în ciuda legilor și reglementărilor care interzic afirmațiile false despre sănătate, multe mărci și influenceri care le comercializează fac exact acest lucru. Dacă aveți cu adevărat nevoie de detoxifiere de la o anumită toxină, "atunci aveți nevoie de tratament medical", spune el. Potrivit acestuia, dacă nu aveți un ficat funcțional sau rinichi funcționali, nimic din ceea ce puteți achiziționa din magazinul TikTok nu vă va ajuta.

Cărbunele are aplicații medicale ca "terapie medicală bazată pe dovezi". Dar acesta poate de fapt să atenueze efectele medicamentelor, astfel încât poate face ca medicamentele critice pentru inimă și anticoncepționale să fie mai puțin eficiente. Compușii cunoscuți sub numele de agenți chelați sunt uneori utilizați în scenarii medicale și chiar și în aceste scenarii, Dr. Marino ezită să îi implementeze, deoarece pot veni cu riscuri pentru sănătate. În ciuda acestor riscuri, agenții de chelatizare sunt disponibili online pentru cumpărare, promițând să detoxifice organismul de metale grele