Tesla a anunțat sâmbătă că va majora prețul pentru vehiculele sale electrice (EV) Model Y într-o serie de țări europene, din 22 martie, cu aproximativ 2.000 de euro (2.177 de dolari) sau echivalentul în moneda locală.

Măsura, anunțată într-o postare pe platforma de socializare X, a urmat anunțului făcut vineri de constructorul auto că va majora prețurile pentru toate mașinile Model Y în SUA cu 1.000 de dolari la 1 aprilie.

Tesla majorase prețurile vehiculelor sale Model Y cu tracțiune spate și cu autonomie mare cu 1.000 de dolari, la 43.990 de dolari și, respectiv, 48.990 de dolari, la 1 martie.

"Aceasta este dilema esențială a producției: fabricile au nevoie de o producție continuă pentru eficiență, dar cererea consumatorilor este sezonieră", a declarat în februarie directorul general al Tesla, Elon Musk, răspunzând la o postare pe X a companiei sale care anunța că prețurile vor crește în luna următoare.

Marjele Tesla au fost afectate de un război al prețurilor cu rivalii care a început în urmă cu mai bine de un an.

În ianuarie, Tesla a avertizat asupra unei creșteri "considerabil mai mici" a vânzărilor în acest an, deoarece se concentrează pe producția următoarei sale generații de vehicule electrice, al cărei nume de cod este "Redwood".