Anul trecut a fost cel mai călduros record înregistrat vreodată, iar Pământul se îndreaptă spre o încălzire globală de 2,7 grade, însă producătorii de combustibili fosili și de ciment de top dau dovadă de nepăsare față de schimbările climatice și înrăutățesc în mod activ situația. 

Un nou raport Carbon Majors Database a constatat că doar 57 de companii au fost responsabile pentru 80% din emisiile globale de dioxid de carbon între 2016 și 2022. Treizeci și opt la sută din totalul emisiilor din această perioadă au provenit de la state naționale, 37 la sută de la entități deținute de stat și 25 la sută de la companii deținute de investitori.

Aproape 200 de părți au adoptat Acordul de la Paris din 2015, angajându-se să reducă emisiile de gaze cu efect de seră. Cu toate acestea, 58 dintre cele 100 de companii de stat și companii deținute de investitori din baza de date Carbon Majors și-au mărit producția în anii care au trecut de atunci (The Climate Accountability Institute a lansat Carbon Majors în 2013 pentru a trage la răspundere producătorii de combustibili fosili și este găzduit de InfluenceMap). Acest număr reprezintă producători din întreaga lume, inclusiv 87% dintre cei evaluați în Asia, 57% în Europa și 43% în America de Nord.

Nu este nici un caz clar că lucrurile se întorc încet-încet. Agenția Internațională a Energiei a constatat o creștere a consumului de cărbune cu opt procente în cei șapte ani, ajungând la 8,3 miliarde de tone - un nivel record. 

Raportul numește compania de stat Coal India ca fiind unul dintre primii trei producători de dioxid de carbon. Compania energetică de stat Gazprom din Rusia și compania petrolieră de stat Saudi Aramco completează trio-ul celor mai mari poluatori.

Exxon Mobil a ajuns în fruntea listei companiilor din Statele Unite, contribuind cu 1,4% din emisiile globale de dioxid de carbon.

 "Aceste companii au obținut profituri de miliarde de dolari în timp ce au negat problema și au întârziat și obstrucționat politica privind clima. Ele cheltuiesc milioane de euro pe campanii publicitare despre faptul că fac parte dintr-o soluție durabilă, în timp ce continuă să investească în extragerea mai multor combustibili fosili", a declarat Tzeporah Berman, director de programe internaționale la Stand.earth și președinte la Fossil Fuel Non-Proliferation Treaty. 

"Aceste constatări subliniază faptul că, mai mult ca oricând, avem nevoie ca guvernele noastre să țină piept acestor companii și avem nevoie de o nouă cooperare internațională prin intermediul unui Tratat privind combustibilii fosili pentru a pune capăt expansiunii combustibililor fosili și pentru a asigura o tranziție cu adevărat echitabilă."