Cea mai înaltă instanță europeană pentru drepturile omului a hotărât marți că guvernul elvețian a încălcat drepturile omului ale cetățenilor săi prin faptul că nu a făcut suficient pentru a combate schimbările climatice, într-o decizie care va crea un precedent pentru viitoarele procese privind schimbările climatice, scrie Reuters.

Se așteaptă ca hotărârea Curții Europene a Drepturilor Omului, în favoarea celor peste 2.000 de femei elvețiene care au intentat procesul, să aibă ecou în deciziile instanțelor din întreaga Europă și nu numai, și să încurajeze mai multe comunități să deschidă procese împotriva guvernelor în materie de climă.

Însă, ca un semn al complexității valului tot mai mare de litigii privind clima, Curtea (CEDO) a respins alte două cauze legate de climă din motive procedurale. Unul dintre acestea a fost intentat de un grup de șase tineri portughezi împotriva a 32 de guverne europene, iar celălalt de către un fost primar al unui oraș francez de coastă de joasă altitudine.

Femeile elvețiene, cunoscute sub numele de KlimaSeniorinnen și cu vârste de peste 64 de ani, au declarat că inacțiunea guvernelor lor în materie de climă le-a expus riscului de a muri în timpul valurilor de căldură. Ele au susținut că vârsta și sexul lor le fac deosebit de vulnerabile la aceste efecte ale schimbărilor climatice.

În hotărârea sa, președinta Curții, Siofra O'Leary, a declarat că guvernul elvețian nu și-a respectat propriile obiective de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră și nu a reușit să stabilească un buget național de carbon.

"Este clar că generațiile viitoare vor suporta probabil o povară din ce în ce mai grea a consecințelor eșecurilor și omisiunilor actuale în combaterea schimbărilor climatice", a declarat O'Leary.

Unul dintre liderii KlimaSeniorinnen, Rosmarie Wydler-Wälti, a declarat că se străduiește să înțeleagă întreaga amploare a deciziei.

"Îi tot întrebăm pe avocații noștri: "Este corect?". Iar ei ne-au spus 'este cel mai mult pe care l-ați fi putut avea'. Cea mai mare victorie posibilă'".

Oficiul Federal Elvețian de Justiție, care a reprezentat guvernul elvețian în fața instanței, a luat act de această hotărâre.

"Împreună cu autoritățile în cauză, vom analiza acum hotărârea extinsă și vom analiza ce măsuri va lua Elveția în viitor", a declarat acesta într-un comunicat.

Cazurile aflate în fața completului de 17 judecători de la Strasbourg, Franța, se numără printre numărul tot mai mare de procese privind clima intentate de cetățeni împotriva guvernelor, care se bazează pe legislația privind drepturile omului.,

Verdictul în cazul elvețian, care nu poate fi contestat, va avea efecte internaționale, în primul rând prin stabilirea unui precedent juridic obligatoriu pentru toate cele 46 de țări semnatare ale Convenției Europene a Drepturilor Omului.

Acesta indică faptul că Elveția are obligația legală de a lua măsuri mai ample de reducere a emisiilor.

În cazul în care Elveția nu își actualizează politicile, ar putea urma alte litigii la nivel național, iar instanțele ar putea emite sancțiuni financiare, a declarat Lucy Maxwell, co-director al organizației non-profit Climate Litigation Network.

Elveția s-a angajat să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 50% până în 2030, față de nivelurile din 1990. Berna a propus măsuri mai puternice pentru a atinge acest obiectiv, dar alegătorii le-au respins în cadrul unui referendum din 2021, considerându-le prea împovărătoare.

Verdictul ar putea, de asemenea, să influențeze viitoarele hotărâri ale Curții de la Strasbourg, care a pus în așteptare alte șase cazuri privind clima în așteptarea deciziilor de marți.

Printre acestea se numără un proces împotriva guvernului norvegian, care susține că a încălcat drepturile omului prin acordarea de noi licențe pentru explorarea de petrol și gaze în Marea Barents dincolo de anul 2035.

"(Aceasta) stabilește un precedent juridic obligatoriu crucial care servește drept model pentru a putea da în judecată cu succes propriul guvern pentru eșecurile climatice", a declarat Ruth Delbaere, director de campanii juridice la mișcarea civică globală Avaaz, cu privire la rezultatul cazului elvețian.

Instanțe din Australia, Brazilia, Peru și Coreea de Sud au în vedere procese privind clima bazate pe drepturile omului. Luna trecută, Curtea Supremă a Indiei a stabilit, printr-o hotărâre, că cetățenii au dreptul de a nu fi afectați de efectele negative ale schimbărilor climatice.

În cazul intentat de tinerii portughezi, instanța a decis că, deși emisiile de gaze cu efect de seră ale unui stat pot avea un impact negativ asupra persoanelor care trăiesc în afara granițelor sale, acest lucru nu justifică urmărirea unui caz în mai multe jurisdicții.

De asemenea, Curtea a observat că tinerii nu au epuizat căile legale în cadrul instanțelor naționale portugheze înainte de a se adresa CEDO.

"Am sperat cu adevărat că vom câștiga împotriva tuturor țărilor", a declarat Sofia Oliveira, una dintre adolescentele portugheze, într-un comunicat.

"Dar cel mai important lucru este că, în cazul femeilor elvețiene, Curtea a spus că guvernele trebuie să reducă mai mult emisiile pentru a proteja drepturile omului. Așadar, victoria lor este o victorie și pentru noi și o victorie pentru toată lumea."