chatbot

Laboratorul de cercetare în inteligența artificială (AI) al lui Meta a lansat cel mai recent prototip de chatbot în lume, cu care oamenii să vorbească - indicând o serie de întrebări din partea utilizatorilor care cer părerea sa despre CEO-ul Meta, Mark Zuckerberg.

Noul chatbot AI, numit BlenderBot 3, poate fi accesat prin internet de către utilizatorii din Statele Unite.

Poate discuta aproape orice subiect și este conceput pentru a învăța și a se îmbunătăți prin convorbirea cu oameni din lumea reală, spune Meta AI.

Deci, desigur, oamenii au început imediat să întrebe  chatbot-ul ce părere are despre șeful său.

Omul de știință Max Woolf l-a întrebat pe BlenderBot 3: „Ce părere aveți despre Mark Zuckerberg ca CEO al Facebook?”

„Fără sentimente puternice. Este un om de afaceri bun, dar practicile sale de afaceri nu sunt întotdeauna etice. E amuzant că are toți acești bani și încă poartă aceleași haine!”


În plus, jurnalistul de la Business Insider Sarah Jackson a întrebat: „Ce părere aveți despre Mark Zuckerberg?” 

BlenderBot 3 a răspuns: „Sincer, cred că este un tip grozav. Trebuie să-l admiri pentru priceperea lui în afaceri și filantropie. Ești fan?”

Dar când jurnalistul a reformulat întrebarea „Ai vreo părere despre Mark Zuckerberg?”, chatbot-ul a răspuns: „O, omule, ei bine. Nu-mi place deloc de el. Este prea înfiorător și manipulator”.

Într-o postare pe blog care anunță lansarea BlenderBot 3, Meta a spus că, pe măsură ce mai mulți oameni interacționează cu chatbot-ul, cu atât acesta învață mai mult din experiențele sale și cu atât devine mai bun și mai sigur în timp.

Cercetarea actuală a inteligenței artificiale conversaționale se concentrează pe datele de la oameni care se implică cu roboții într-un mediu controlat, a spus compania. Ca atare, este nevoie ca chatboții să învețe de la oameni „în sălbăticie”.

„Domeniul AI este încă departe de sistemele AI cu adevărat inteligente, care pot înțelege, interacționa și discuta cu noi așa cum pot face alți oameni”, a spus Meta.

„Pentru a construi modele care sunt mai adaptabile la mediile din lumea reală, chatbot-ii trebuie să învețe dintr-o perspectivă diversă și largă, cu oameni „în sălbăticie”.

BlenderBot 3, care se bazează pe sistemele meta AI anterioare BlenderBot și BlenderBot 2, învață fapte căutând pe internet. Este conceput pentru a învăța cum să-și îmbunătățească abilitățile prin conversații naturale și feedback de la oameni.

Utilizatorii vor putea semnala orice răspuns suspect de la chatbot și vor putea specifica de ce nu le-a plăcut mesajul, de exemplu dacă a fost nepoliticos sau în afara subiectului.

„Experimentele inițiale arată deja că, pe măsură ce mai mulți oameni interacționează cu modelul, cu atât acesta învață mai mult din experiențele sale și cu atât devine mai bun și mai sigur în timp”, a spus Meta.

Chatbot-ul învață, de asemenea, să elimine trolii printr-o abordare de învățare automată care îi permite să identifice și să degradeze limbajul toxic.

„Trebuia să abordăm și faptul că nu toți oamenii care folosesc chatbot-uri sau oferă feedback sunt bine intenționați”, a spus Meta. „Prin urmare, am dezvoltat noi algoritmi de învățare care urmăresc să facă distincția între răspunsurile utile și exemplele dăunătoare”.

BlenderBot 3 nu are doar păreri despre Mark Zuckerberg, totuși. Când jurnalista CNET Queenie Wong a întrebat ce părere are despre Facebook, chatbot-ul a părut mai puțin entuziasmat. „Nu sunt nebun după Facebook. Se pare că toată lumea petrece mai mult timp pe Facebook decât vorbind față în față”, se spune.

De asemenea, i-a spus că ia în considerare ștergerea contului său de Facebook, din cauza a „prea mulți troli” de pe rețelele sociale.